Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 41v Zakona o privatizaciji ("Službeni glasnik RS", br. 38/01, 18/03 i 45/05),
Vlada donosi

UREDBU

O NAČINU I USLOVIMA IZMIRIVANjA OBAVEZA SUBJEKATA PRIVATIZACIJE PREMA POVERIOCIMA

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 45 od 30. maja 2006, 108/07, 126/07, 60/08)

I. UVODNE ODREDBE

Sadržina uredbe

Član 1.

Ovom uredbom bliže se uređuju način i uslovi izmirivanja obaveza pravnih lica koja su započela postupak privatizacije, kao i pravnih lica koja se restrukturiraju u postupku privatizacije, prema bankama i drugim poveriocima.

Definicije

Član 2.

Pojedini izrazi upotrebljenih izraza u ovoj uredbi imaju sledeće značenje:
1) subjekt privatizacije jeste pravno lice za koje je Agencija za privatizaciju donela odluku o restrukturiranju, odnosno odluku o metodu privatizacije javnim tenderom ili javnom aukcijom;
2) poverilac jeste državni poverilac i ostali poverioci;
3) državni poverilac jeste pravno lice koje je dužno da otpusti dug prema subjektu privatizacije u celini i svoje potraživanje namiri iz sredstava ostvarenih od prodaje kapitala subjekta privatizacije (javno preduzeće; Poreska uprava, Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje; Republički fond za zdravstveno osiguranje; Republička direkcija za robne rezerve; Fond za razvoj Republike Srbije; drugi republički organi i organizacije i Agencija za osiguranje depozita kada vrši funkciju stečajnog, odnosno likvidacionog upravnika nad bankama u stečaju, odnosno likvidaciji i kada upravlja u ime i za račun Republike Srbije potraživanjima Republike Srbije po osnovu preuzetih ino obaveza);
4) ostali poverioci jesu pravna, odnosno fizička lica koja mogu da otpuste dug prema subjektu privatizacije, radi namirivanja potraživanja iz sredstava ostvarenih od prodaje kapitala subjekta privatizacije;
5) obaveza jeste dospela neizmirena obaveza sa stanjem na dan 31. decembra 2004. godine, obaveza koja je dospevala do 31. decembra 2004. godine, ali je do isteka tog roka reprogramirana tako što je određen drugi rok dospelosti posle 31. decembra 2004. godine, kao i obaveza po osnovu javnih prihoda koja se odnosi na 2004. godinu, odnosno na ranije godine, a čija je uplata naložena rešenjem o utvrđivanju poreza posle 31. decembra 2004. godine u postupku poreske kontrole;
6) obaveza po osnovu javnih prihoda jeste obaveza iz tačke 5) ovog člana, i to: akcize i porez na promet; porezi, doprinosi za obavezno socijalno osiguranje i drugi javni prihodi koji se obračunavaju i plaćaju po osnovu zarada; naknade za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta i lokalne komunalne takse čiju naplatu vrše nadležni poreski organi u Republici Srbiji; ostali porezi utvrđeni zakonom kojim se uređuju javni prihodi i javni rashodi; jednokratni porez na ekstra dohodak i ekstra imovinu stečenu iskorišćavanjem posebnih pogodnosti i drugi javni prihodi.

II. PRIJAVA POTRAŽIVANjA

Javni poziv za prijavu potraživanja

Član 3.

Poverilac prijavljuje svoje potraživanje na osnovu javnog poziva za prijavu potraživanja, koji objavljuje Agencija za privatizaciju (u daljem tekstu: Agencija).
Javni poziv iz stava 1. ovog člana sadrži:
1) poslovno ime i sedište, kao i druge podatke o subjektu privatizacije;
2) mesto i vreme podnošenja prijave potraživanja;
3) rok za podnošenje prijave potraživanja;
4) obaveštenje o restrukturiranju, odnosno metodu privatizacije javnim tenderom ili javnom aukcijom;
5) druge podatke od značaja za podnošenje prijave potraživanja.
Ostali poverioci mogu da povuku prijavu potraživanja do isteka propisanog roka za podnošenje prijave potraživanja.

Način podnošenja prijave potraživanja

Član 4.

Poverilac podnosi prijavu potraživanja pismeno subjektu privatizacije.
Primerak prijave potraživanja poverilac istovremeno dostavlja i Agenciji.

Punovažnost podataka o visini potraživanja

Član 5.

Ako državni poverilac ne prijavi svoje potraživanje u propisanom roku, verodostojnim i konačnim podacima smatraju se podaci o visini potraživanja državnog poverioca sadržani u poslovnim knjigama subjekta privatizacije.

Sadržina prijave potraživanja

Član 6.

Prijava potraživanja naročito sadrži:
1) poslovno ime i sedište poverioca sa kontakt adresom, ako je poverilac pravno lice;
2) ime, prezime i prebivalište poverioca sa kontakt adresom, ako je poverilac fizičko lice;
3) poslovno ime i sedište subjekta privatizacije;
4) pravni osnov potraživanja;
5) iznos potraživanja, i to posebno iznos glavnog potraživanja, a posebno iznos obračunate kamate.
Ako je potraživanje delimično izmireno do dana podnošenja prijave potraživanja, poverilac podnosi prijavu potraživanja za iznos potraživanja koji je umanjen za iznos delimičnog ispunjenja, sa stanjem na dan 31. decembra 2004. godine.
Ako je potraživanje delimično izmireno od dana podnošenja prijave potraživanja do dana zaključenja ugovora o namirenju potraživanja poverilac, bez odlaganja, dostavlja Agenciji izjavu kojom potvrđuje da je potraživanje delimično izmireno.
Prijava potraživanja podnosi se na obrascu koji je odštampan je uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

III. POSTUPANjE PO PRIJAVI POTRAŽIVANjA

Zapisnik o utvrđenom potraživanju

Član 7.

Potraživanje poverioca smatra se utvrđenim ako nije osporeno u roku od osam dana od dana isteka roka za dostavljanje prijave potraživanja.
O utvrđenom potraživanju sastavlja se zapisnik koji potpisuju subjekt privatizacije i poverilac.
Zapisnik iz stava 2. ovog člana poverilac dostavlja, bez odlaganja, Agenciji.

Sadržina zapisnika o utvrđenom potraživanju

Član 8.

Zapisnik o utvrđenom potraživanju naročito sadrži: poslovno ime i sedište subjekta privatizacije; poslovno ime i sedište poverioca, ako je poverilac pravno lice; ime, prezime i prebivalište poverioca, ako je poverilac fizičko lice; ukupan iznos i specifikaciju obaveza subjekta privatizacije prema poveriocu; utvrđeni iznos i specifikaciju obaveza subjekta privatizacije prema poveriocu; obrazloženje, kao i datum i mesto sačinjavanja zapisnika.

Zapisnik kao sastavni deo dokumentacije za privatizaciju

Član 9.

Zapisnik iz člana 7. ove uredbe je sastavni deo:
- programa restrukturiranja, za subjekte koji se restrukturiraju u postupku privatizacije;
- informacionog memoranduma, za subjekte koji se privatizuju metodom javnog tendera;
- programa privatizacije, za subjekte koji se privatizuju metodom javne aukcije.

Podnošenje i sadržina prigovora arbitražnom veću

Član 10.

Ako se subjekt privatizacije ne saglasi sa visinom prijavljenog potraživanja, prijavljeno potraživanje može da ospori podnošenjem prigovora arbitražnom veću u roku od osam dana od dana dostavljanja prijave potraživanja.
Prigovor naročito sadrži poslovno ime i sedište subjekta privatizacije, osporeni iznos potraživanja, činjenice na kojima se zasniva prigovor, kao i dokaze, ako je to potrebno.
Isprave koje se prilažu uz prigovor podnose se u izvorniku ili prepisu.
Prigovor iz stava 1. ovog člana arbitražno veće dostavlja, bez odlaganja, poveriocu.
Ako poverilac ospori prigovor iz stava 1. ovog člana, o visini potraživanja poverioca odlučuje arbitražno veće.

Način utvrđivanja podataka o visini potraživanja

Član 11.

Ako subjekt privatizacije ospori prijavljeno potraživanje u propisanom roku, a ne odredi svog predstavnika za člana arbitražnog veća, verodostojnim i konačnim podacima smatraju se podaci o visini potraživanja poverioca iz prijave potraživanja.
Ako subjekt privatizacije ospori prijavljeno potraživanje u propisanom roku, a poverilac ne odredi svog predstavnika za člana arbitražnog veća, verodostojnim i konačnim podacima smatraju se podaci o visini potraživanja sadržani u poslovnim knjigama subjekta privatizacije.
Ako subjekt privatizacije ne potpiše zapisnik o utvrđenom potraživanju i ne podnese prigovor arbitražnom veću u propisanom roku, verodostojnim i konačnim podacima smatraju se podaci o visini potraživanja državnog poverioca iz prijave potraživanja.
Ako državni poverilac ne potpiše zapisnik o utvrđenom potraživanju, verodostojnim i konačnim podacima smatraju se podaci o visini potraživanja tog poverioca iz poslovnih knjiga subjekta privatizacije.
Ako ostali poverioci i subjekt privatizacije ne potpišu zapisnik o utvrđenom potraživanju, smatra se da prijava potraživanja nije podneta.

Arbitražna odluka

Član 12.

Arbitražno veće donosi odluku o visini potraživanja poverilaca