Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


NAPOMENA:
Danom stupanja na snagu Uredbe o raspodeli stranih dozvola za međunarodni javni prevoz stvari domaćim prevoznicima ("Sl. glasnik RS", br. 73 od 16. avgusta 2013), prestaju da važe odredbe Uredbe o načinu raspodele i kriterijumima za dodelu stranih dozvola za međunarodni javni prevoz stvari domaćim prevoznicima ("Službeni glasnik RS", br. 88/05, 113/07 i 6/09), osim odredbi člana 46. st. 2, 3. i 4, člana 47. st. 2, 3. i 4. i člana 52. te uredbe koje prestaju da važe danom stupanja na snagu uredbe kojom se propisuje način korišćenja i obrazac multilateralne CEMT dozvole i dnevnika putovanja, kao i izgled pečata koji se stavlja na CEMT dozvolu.
--------------------------
Na osnovu člana 90. tačka 2. Ustava Republike Srbije, a u vezi sa Zakonom o međunarodnom prevozu u drumskom saobraćaju ("Službeni list SRJ", br. 60/98, 44/99 i 74/99),
Vlada donosi

UREDBU

O NAČINU RASPODELE I KRITERIJUMIMA ZA DODELU STRANIH DOZVOLA ZA MEĐUNARODNI JAVNI PREVOZ STVARI DOMAĆIM PREVOZNICIMA

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 88 od 14. oktobra 2005, 113/07, 6/09, 73/13)

I. UVODNE ODREDBE

Član 1.

Ovom uredbom propisuju se način raspodele i kriterijumi za dodelu stranih dozvola za međunarodni javni prevoz stvari domaćim prevoznicima, kao i način obrazovanja godišnjih kontingenata stranih dozvola, plan raspodele i korišćenje vremenskih i CEMT dozvola.
Strane dozvole, u skladu sa posebnim propisom, jesu pojedinačne, vremenske i CEMT dozvole.

Član 2.

Pojedinačna dozvola je dozvola određene vrste na osnovu koje domaći prevoznik (u daljem tekstu: prevoznik) može da obavi najviše dve vožnje.
Vrsta pojedinačne dozvole određuje se prema tome da li se na osnovu dozvole može obavljati prevoz kao bilateralni odnosno tranzitni odnosno za treće zemlje i iz trećih zemalja odnosno prema nameni (za određeno područje, određenu vrstu robe, određena vozila i određenu vrstu prevoza).
Pojedinačna dozvola važi od 1. januara do 31. decembra tekuće godine odnosno do 31. januara naredne godine.

Član 3.

Vremenska dozvola je dozvola određene vrste na osnovu koje prevoznik može da obavi neograničeni broj vožnji u određenom vremenskom periodu.
Vrsta vremenske dozvole određuje se prema tome da li se na osnovu dozvole može obavljati prevoz kao bilateralni odnosno tranzitni odnosno za treće zemlje i iz trećih zemalja odnosno prema nameni (za određeno područje, određenu vrstu robe, određena vozila i određenu vrstu prevoza).

Član 4.

CEMT dozvola je multilateralna dozvola koju izdaje Međunarodni transportni forum (u daljem tekstu: CEMT) za međunarodni drumski prevoz robe koji obavljaju preduzeća osnovana u zemlji članici CEMT-a, kad se prevoz vrši između zemalja članica CEMT-a i u tranzitu preko teritorije jedne ili više zemalja članica CEMT-a vozilima registrovanim u zemlji članici CEMT-a.
Na osnovu CEMT dozvole može se obavljati neograničeni broj vožnji između zemalja članica CEMT-a ili u tranzitu preko teritorija tih zemalja.
CEMT dozvole iz stava 1. ovog člana mogu imati ograničenja u korišćenju na teritorijama pojedinih država, i to u Republici Austriji, Republici Italiji, Republici Grčkoj i Republici Mađarskoj. Ove dozvole imaju crveni pečat sa precrtanom oznakom zemlje u kojoj se ne mogu koristiti. Otisak crvenog pečata stavlja se na desnoj margini prve strane CEMT dozvole.
Na osnovu CEMT dozvole ne može se vršiti kabotaža.

Član 5.

CEMT dozvola može biti različite vrste prema roku važenja i kategorijama teretnog vozila za koje može da se koristi.
Prema roku važenja CEMT dozvola može biti kratkoročna i dugoročna.
Kratkoročna CEMT dozvola važi 30 dana, žute je boje i ima pečat sa natpisom kratkoročna dozvola.
Dugoročna CEMT dozvola važi jednu kalendarsku godinu i zelene je boje.
Prema kategorijama teretnog vozila propisanih Pravilnikom o tehničkim i tehničko-eksploatacionim uslovima koje moraju ispunjavati teretna vozila i autobusi kojima se obavlja međunarodni javni prevoz u drumskom saobraćaju ("Službeni glasnik RS", br. 99/05 i 23/06 - u daljem tekstu: Pravilnik), CEMT dozvola može biti:
1) za "zeleno" vozilo sa zelenim pečatom sa siluetom kamiona;
2) za "zelenije i bezbedno" vozilo sa pečatom sa siluetom kamiona preko koga je znak za tu kategoriju vozila;
3) za "EVRO 3 bezbedno" vozilo sa pečatom sa siluetom kamiona preko koga je znak za tu kategoriju vozila;
4) za "EVRO 4 bezbedno" vozilo sa pečatom sa siluetom kamiona preko koga je znak za tu kategoriju vozila.
Otisak zelenog pečata stavlja se na desnoj margini prve strane CEMT dozvole.

Član 6.

Pored CEMT dozvole iz člana 5. ove uredbe za prevoz stvari u odgovarajućim vozilima prilikom selidbe izdaje se posebna vrsta CEMT dozvole.
Dozvolu iz stava 1. ovog člana izdaje ministarstvo nadležno za poslove saobraćaja (u daljem tekstu: nadležni organ) na obrascu utvrđenom od strane CEMT-a.

II. OBRAZOVANjE GODIŠNjIH KONTINGENATA DOZVOLA

Član 7.

Godišnji kontingent pojedinačnih dozvola čine pojedinačne dozvole određene vrste razmenjene sa drugom zemljom.
Godišnji kontingent pojedinačnih dozvola ne čine dozvole dobijene na osnovu korišćenja kombinovanog prevoza.
Godišnji kontingent vremenskih dozvola čine vremenske dozvole određene vrste razmenjene sa drugom zemljom.
Godišnji kontingent CEMT dozvola čine CEMT dozvole određene vrste.
Prevoznik je dužan da pojedinačne, vremenske i CEMT dozvole koje je podigao iz godišnjih kontingenata vrati nadležnom organu bez obzira da li su iskorišćene ili nisu, u roku propisanom ovom uredbom.
Godišnje kontingente CEMT dozvola nadležni organ izračunava na osnovu teretnih vozila po kategorijama koje imaju domaći prevoznici.

Član 8.

CEMT određuje baznu kvotu CEMT dozvola i stavlja je na raspolaganje zemljama članicama. Baznu kvotu CEMT dozvola sačinjavaju dozvole koje važe za teretna vozila koja su svrstana u kategoriju - "vozilo".
Bazna kvota CEMT dozvola predstavlja osnovicu za izračunavanje godišnjih kontingenata, tako što se jedna dozvola iz bazne kvote uvećava korektivnim brojem, utvrđenim od strane Međunarodnog transportnog foruma iz člana 4. stav 1. ove uredbe, po kategoriji vozila, i to: 'zeleno' vozilo, 'zelenije i bezbedno' vozilo, 'EVRO 3 bezbedno' vozilo i 'EVRO 4 bezbedno' vozilo.

Član 9.

Iz godišnjih kontingenata pojedinačnih dozvola izdvaja se 3% dozvola za: interventne slučajeve, prevoze za koje su potrebne posebne dozvole (npr. vangabaritni prevoz), prevoze vozilima čija maksimalna dozvoljena masa uključujući i prikolice ne prelazi 6 tona ili čija dozvoljena nosivost zajedno sa prikolicom ne prelazi 3,5 tona i prevoze za sopstvene potrebe.
Osim dozvola iz stava 1. ovog člana za prevoz pothlađenog voća i sveže pečurke izdvaja se jednak broj dozvola koliko je bilo izdvojeno od 1. oktobra prethodne godine do 30. septembra tekuće godine (u daljem tekstu: period oktobar - oktobar).
Dozvole iz st. 1. i 2. ovog člana ne mogu se koristiti u druge svrhe.
Ako broj dozvola iz stava 2. ovog člana ne zadovoljava potrebe za prevozom pothlađenog voća i sveže pečurke može se od dozvola iz stava 1. ovog člana izdvojiti dodatni broj dozvola.

Član 10.

Dozvole iz člana 9. ove uredbe dodeljuju se prevozniku na osnovu zahteva.
Zahtev iz stava 1. ovog člana mora da sadrži podatke o prevozu za koji se dozvola traži, broj i vrstu potrebnih dozvola, a za sopstveni prevoz i registarske oznake vozila.
U periodu od podnošenja zahteva do dodele dozvola prevoznik podnosi fotokopiju tovarnog lista i jedinstvene carinske isprave (u daljem tekstu: CMR i JCI), odnosno posebnu dozvolu. Ako se pojedinačna dozvola traži za prevoz za sopstvene potrebe, podnosi se i faktura, odnosno dokaz da se radi o prevozu za sopstvene potrebe i dokaz o vlasništvu za vozilo kojim se vrši taj prevoz. Ukoliko se radi o uvozu robe, dokumentacija se dostavlja prilikom razduženja dodeljene pojedinačne dozvole. Originali svih ovih dokumenata daju se na uvid.
Zahtev za izdavanje pojedinačne dozvole za prevoz pothlađenog voća i sveže pečurke sadrži: registarske oznake vozila kojima se obavlja prevoz, broj i vrstu potrebnih pojedinačnih dozvola. Originali JCI i CMR se daju na uvid prilikom razduženja dodeljenih dozvola.
Prilikom odlučivanja o zahtevu nadležni organ uzima u obzir broj dozvola koje podnosilac zahteva nije pravilno koristio i nije vratio, vrsti robe za čiji se prevoz traži dozvola, da li se radi o uvozu ili izvozu i o preostalom broju dozvola iz izdvojenog kontingenta, odnosno vodi računa da vozilo kojim se vrši prevoz za sopstvene potrebe nije upisano u uverenje o osposobljenosti za obavljanje međunarodnog javnog prevoza.
O zahtevu iz st. 2. i 4. ovog člana odlučuje se rešenjem.
Ovo rešenje je konačno.

Član 11.

Godišnji kontingenti dozvola koje su ostale posle izdvajanja određenog broja dozvola iz člana 9. ove uredbe dele se na dva dela: fiksni i promenljivi.
Fiksni deo godišnjih kontingenata pojedinačnih dozvola čini određeni broj pojedinačnih dozvola koji se određuju na osnovu ukupnog broja dozvola koje su prevoznici