Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 6. Zakona o prenošenju nadležnosti vojnih sudova, vojnih tužilaštava i vojnog pravobranilaštva na organe država članica ("Službeni list SCG", br. 55/2004), Savet ministara donosi

UREDBU

O NAČINU I POSTUPKU PREDAJE PREDMETA, STVARI I LICA OD STRANE VOJNIH SUDOVA, VOJNIH TUŽILAŠTAVA I VOJNE USTANOVE ZA IZVRŠAVANjE KRIVIČNIH SANKCIJA ORGANIMA DRŽAVA ČLANICA

(Objavljena u "Sl. listu SCG", br. 62 od 24. decembra 2004; 4/05)

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Ovom uredbom propisuje se način i postupak predaje predmeta, stvari i lica iz člana 3. stav 2. Zakona o prenošenju nadležnosti vojnih sudova, vojnih tužilaštava i vojnog pravobranilaštva na organe država članica, organima država članica.

II. PREDAJA SUDSKIH PREDMETA

Član 2.

Nezavršene krivične predmete Vojni sud u Beogradu i Vojni sud u Nišu predaju stvarno i mesno nadležnom sudu, u skladu sa Zakonom o preuzimanju nadležnosti vojnih sudova, vojnih tužilaštava i vojnog pravobranilaštva Republike Srbije.
Nezavršene krivične predmete Vojni sud u Podgorici predaje stvarno i mesno nadležnom sudu u Republici Crnoj Gori, odnosno stvarno i mesno nadležnom sudu u Republici Srbiji.

Član 3.

Nezavršene parnične predmete prvostepeni vojni sudovi u Beogradu, Podgorici i Nišu predaju mesno nadležnom opštinskom, odnosno osnovnom sudu na čijem području tuženi ima prebivalište.

Član 4.

Stvari, hartije od vrednosti i deponovana sredstva na ime jemstva u nezavršenim krivičnim predmetima, zajedno sa predmetom, prvostepeni vojni sudovi predaju nadležnom sudu država članica iz člana 2. ove uredbe.

Član 5.

U završenim krivičnim predmetima, u kojima nije izvršen raspored stvari, hartija od vrednosti i deponovanih sredstava na ime jemstva, predsednici prvostepenih vojnih sudova će te stvari, sa rešenjem i popisnom listom, ustupiti nadležnom vojnom organu radi prodaje.

Član 6.

Lica lišena slobode u nezavršenim krivičnim predmetima Vojnog suda u Beogradu predaju se Okružnom zatvoru u Beogradu, a Vojnog suda u Nišu - Okružnom zatvoru u Nišu.
Lica lišena slobode u nezavršenim krivičnim predmetima Vojnog suda u Podgorici predaju se Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija Kazneno-popravni dom Podgorica, odnosno Okružnom zatvoru u Beogradu, zavisno od prebivališta lica lišenog slobode na teritoriji država članica.

Član 7.

Završeni krivični predmeti koji se čuvaju u sudskoj arhivi prvostepenih vojnih sudova do tri godine, predaju se nadležnom sudu države članice iz člana 2. ove uredbe.

Član 8.

Nezavršene krivične predmete Vrhovni vojni sud predaje vrhovnim sudovima država članica, zavisno od prebivališta okrivljenog na teritoriji država članica.
Nezavršene parnične predmete Vrhovni vojni sud predaje opštinskom, odnosno osnovnom sudu države članice na čijem području tuženi ima prebivalište.

III. PREDAJA TUŽILAČKIH PREDMETA

Član 9.

Nezavršene predmete prvostepeni vojni tužioci u Beogradu i Nišu predaju stvarno i mesno nadležnom javnom tužilaštvu, u skladu sa Zakonom o preuzimanju nadležnosti vojnih sudova, vojnih tužilaštava i vojnog pravobranilaštva Republike Srbije.
Nezavršene predmete Vojni tužilac u Podgorici predaje stvarno i mesno nadležnom državnom tužiocu u Republici Crnoj Gori, odnosno stvarno i mesno nadležnom javnom tužilaštvu u Republici Srbiji.

IV. PREDAJA LICA KOJA SE NALAZE NA IZDRŽAVANjU KAZNE ZATVORA

Član 10.

Lica koja se nalaze na izdržavanju kazne zatvora u vojnoj ustanovi za izvršavanje krivičnih sankcija, koja imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije predaju se Kazneno-popravnom zavodu u Nišu, a lica koja imaju prebivalište na teritoriji Republike Crne Gore predaju se Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija Kazneno-popravni dom Podgorica.

V. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 11.

Sve ostale predmete (krivične, parnične i upravne) vojni sudovi i vojna tužilaštva predaju Vojnom arhivu u Beogradu.

Član 12.

Sudski i tužilački predmeti, stvari, hartije od vrednosti, depoziti i lica lišena slobode u pravnosnažno nezavršenim predmetima predaju se organima država članica određenim ovom uredbom, na način propisan zakonima o krivičnom postupku država članica.

Član 13.

U predmetima koji po svojoj hitnosti ne trpe odlaganje, vojni sudovi, vojna tužilaštva i Vojna ustanova za izvršenje krivičnih sankcija u Nišu dužni su da predmete, stvari i lica iz člana 3. stav 2. Zakona o prenošenju nadležnosti vojnih sudova, vojnih tužilaštava i vojnog pravobranilaštva na organe država članica, predaju nadležnim organima država članica do 31. decembra 2004. godine.
Predaju ostalih predmeta, stvari i lica izvršiće posebne komisije koje će obrazovati služba Ministarstva odbrane nadležna za vršenje nadzora nad poslovima uprave vojnih pravosudnih organa, najdocnije do 31. januara 2005. godine.

Član 14.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".

Savet ministara
E. p. br. 247, 24. decembra 2004. godine, Beograd
Predsednik Srbije i Crne Gore, Svetozar Marović, s. r.