Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 5. stav 2. Zakona o položaju i ovlašćenjima Auto-moto saveza Jugoslavije ("Službeni list SFRJ", br. 22/78), Savezno izvršno veće donosi

UREDBU

O NAČINU OBAVLjANjA POSLOVA SLUŽBE "POMOĆ-INFORMACIJE" AUTO-MOTO SAVEZA JUGOSLAVIJE

(Objavljena u "Sl. listu SFRJ", br. 52/82 i 53/82)

Opšte odredbe

Član 1.

Za obavljanje poslova iz člana 5.stav 1. tačka 8. Zakona o položaju i ovlašćenjima Auto-moto saveza Jugoslavije (u daljem tekstu AMSJ) Služba "Pomoć-informacije" mora da ima odgovorajuće objekte, sredstva veze, specijalna vozila (vozila specijalno opremljena za tu svrhu), opremu i stručno osposobljene radnike.
AMSJ će samoupravnim opštim aktom, u skladu sa svojim statutom, odnosno sa republičkim i pokrajinskim propisima, utvrditi uslove koje treba da ispunjava Služba "Pomoć-informacije" u pogledu odgovarajuće opreme, sredstava, stručne osposobljenosti radnika i organizacije rada ove službe.

Član 2.

Služba "Pomoć-informacije" AMSJ organizuje se i pruža tehničku i drugu pomoć motorizovanim domaćim i stranim učesnicima u saobraćaju na javnim putevima samostalno ili u saradnji sa državnim organima, organizacijama udruženog rada i drugim samoupravnim organizacijama i zajednicama po pitanjima od zajedničkog interesa.

Pružanje tehničke pomoći motorizovanim domaćim i stranim učesnicima u saobraćaju na javnim putevima

Član 3.

Na poziv ili zahtev motorizovanog domaćeg, odnosno stranog učesnika u saobraćaju na javnom putu (u daljem tekstu: učesnika u saobraćaju), Služba "Pomoć-informacije" AMSJ pružiće odgovarajuću tehničku pomoć.
Služba "Pomoć-informacije" AMSJ pružiće tehničku pomoć učesnicima u saobraćaju i na zahtev državnog organa, organizacije udruženog rada i druge samoupravne organizacije ili zajednice.

Član 4.

Tehnička pomoć koja se pruža na poziv ili zahtev učesnika u saobraćaju ili na zahtev državnog organa, organizacije udruženog rada i druge samoupravne organizacije ili zajednice, u smislu člana 5. ove uredbe, sastoji se u otklanjanju manjih neispravnosti na motornom vozilu koje je moguće izvršiti na pogodnom mestu izvan kolovoza javnog puta, radi osposobljavanja motornog vozila da sopstvenim pogonom nastavi vožnju i davanju saveta radi otklanjanja neispravnosti na motornom vozilu i drugih informacija u pogledu tehničke pomoći.

Član 5.

Služba "Pomoć-informacije" AMSJ tehničku pomoć pruža, po pravilu, na mestu gde se nalazi oštećeno vozilo ili vozilo u kvaru.
Ako se oštećeno putničko vozilo ili vozilo u kvaru nalazi na mestu na kome je otklanjanje oštećenja, odnosno kvara neizvodljivo ili znatno otežano ili ako zadržavanje vozila na tom mestu predstavlja opasnost za učesnike u saobraćaju ili ometa odvijanje saobraćaja, tehnička pomoć pružiće se na pogodnom mestu van kolovoza javnog puta.

Uklanjanje sa javnih puteva oštećenih putničkih vozila i vozila u kvaru

Član 6.

Na poziv ili zahtev učesnika u saobraćaju Služba "Pomoć-informacije" AMSJ ukloniće sa javnog puta oštećeno putničko vozilo ili vozilo u kvaru na mesto koje je za to pogodno.
Služba "Pomoć-informacije" AMSJ će, po nalogu ili na zahtev državnog organa, organizacije udruženog rada i druge samoupravne organizacije ili zajednice, ukloniti ili preneti sa javnog puta oštećeno putničko vozilo ili vozilo u kvaru do mesta odredišta, odnosno na drugo pogodno mesto.

Član 7.

Služba "Pomoć-informacije" AMSJ može preneti, odnosno odvući oštećeno vozilo ili vozilo u kvaru do mesta odredišta u zemlji ili inostranstvu na zahtev državnog organa, organizacije udruženog rada ili druge samoupravne organizacije ili zajedice, odnosno domaćeg ili stranog ovlašćenog pravnog ili fizičkog lica ili vlasnika oštećenog putničkog vozila ili vozila u kvaru.

Obaveštavanje javnosti o stanju