Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


NAPOMENA:
Odlukom Ustavnog sudaIU broj 179/2006 ("Sl. glasnik RS", br. 23 od 3. aprila 2009), utvrđuje se da odredba člana 12. stav 2. Uredbe o načinu ostvarivanja i prestanku prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja vojnih osiguranika ("Službeni list SRJ", br. 36/94 i 42/02), nije u saglasnosti s Ustavom i zakonom.
----------------------------------
Na osnovu člana 263. Zakona o Vojsci Jugoslavije ("Službeni list SRJ", br. 67/93 i 24/94), Savezna vlada donosi

UREDBU

O NAČINU OSTVARIVANjA I PRESTANKU PRAVA IZ PENZIJSKOG I INVALIDSKOG OSIGURANjA VOJNIH OSIGURANIKA

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 36/94; 42/02, 23/09)

I. NAČIN OSTVARIVANjA PRAVA I NADLEŽNOST ZA ODLUČIVANjE O PRAVIMA IZ PENZIJSKOG I INVALIDSKOG OSIGURANjA

Član 1.

Prava vojnih osiguranika iz penzijskog i invalidskog osiguranja ostvaruju se u skladu sa Zakonom o Vojsci Jugoslavije (u daljem tekstu: Zakon), a na način utvrđen ovom uredbom.
O pravima iz penzijskog osiguranja vojnog osiguranika koji je, u smislu člana 256. Zakona, stekao svojstvo invalida rada, reŠava organ nadležnog republičkog fonda penzijskog i invalidskog osiguranja zaposlenih na čijem području vojni osiguranik ima prebivalište, po postupku utvrđenom propisima tog fonda.

Član 2.

O pravu vojnog osiguranika iz penzijskog i invalidskog osiguranja rešava se na osnovu podnesenog zahteva za ostvarivanje prava.
Svojstvo vojnog osiguranika utvrđuje fond socijalnog osiguranja vojnih osiguranika (u daljem tekstu: fond), na osnovu prijave o osiguranju podnesene po propisima o matičnoj evidenciji.
Svojstvo vojnog osiguranika upisuje se u matičnu evidenciju.
O pravu vojnog osiguranika iz penzijskog i invalidskog osiguranja rešava direktor fonda.
Po žalbama protiv rešenja iz stava 4. ovog člana rešava organ određen Statutom fonda.
Ako se utvrdi da vojni osiguranik ima pravo na penziju ili drugo pravo iz penzijskog i invalidskog osiguranja, ali se ne može odmah odrediti tačan iznos koji mu pripada ili se postupak ne može okončati zbog rešavanja nekog prethodnog pitanja, podnosiocu zahteva privremeno se isplaćuje akontacija prema podacima kojima se raspolaže dok se ne utvrdi tačan iznos koji mu pripada.
Odredbe stava 5. ovog člana odnose se i na donošenje novog rešenja u slučaju ukidanja rešenja u postupku revizije.

Član 3.

Rešenje o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja donesena u prvom stepenu podležu reviziji.
Reviziju vrši organ određen Statutom fonda.
Ako je protiv rešenja donesenog u prvom stepenu izjavljena žalba, o reviziji i žalbi rešava se istim rešenjem.
Ako revizija rešenja koje je postalo konačno zbog toga što nije izjavljena žalba ne bude izvršena u roku od tri meseca od dana isteka roka za žalbu, smatra se da je revizija izvršena i da je data saglasnost na rešenje.
U postupku revizije nadležni organ može na prvostepeno rešenje dati saglasnost, može ga izmeniti, poništiti ili ukinuti.
Ako je u postupku revizije rešenje doneseno u prvom stepenu ukinuto ili poništeno, donosi se novo rešenje. Novo rešenje podleže reviziji u kojoj se ispituje samo to da li je novo rešenje u skladu sa razlozima zbog kojih je raniji rešenje poništeno ili ukinuto.

Član 4.

Ako se posle donošenja konačnog rešenja sazna za nove činjenice ili se steknu mogućnosti da se upotrebe novi dokazi koji bi, sami ili u vezi s već izvedenim i upotrebljenim dokazima, mogli dovesti do drukčijeg rešenja da su te činjenice, odnosno dokazi bili izneseni ili upotrebljeni u ranijem postupku, može se pokrenuti obnova postupka pod uslovima i u rokovima propisanim saveznim propisom kojim se uređuje opšti upravni postupak. Obnova postupka pokreće se na zahtev stranke ili po službenoj dužnosti.
Ako je zahtev za obnovi postupka podnesen, odnosno postupak obnovljen u roku od pet godina od dana dostavljanja rešenja stranci, taj postupak sprovodi se po propisima koji su važili u vreme donošenja rešenja. Ako je zahtev podnesen, odnosno postupak obnovljen po isteku tog roka, taj postupak se sprovodi po propisima koji su važili u vreme podnošenja zahteva za obnovu postupka, odnosno u vreme pokretanja tog postupka po službenoj dužnosti.
Prava utvrđena rešenjem donesenim u obnovljenom postupku iz stava 1. ovog člana pripadaju od