Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 2. tačka 2. Zakona o Vladi Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 5/91 i 45/93), a u vezi sa članom 116. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Službeni glasnik RS", br. 52/96 i 46/98) i članom 108dž Zakona o zdravstvenom osiguranju ("Službeni glasnik RS", br. 18/92... 54/99) i na osnovu člana 2. Zakona o merama za otklanjanje i ublažavanje posledica primene sankcija međunarodnih organizacija ("Službeni glasnik RS", br. 46/92 i 7/95),
Vlada Republike Srbije donosi

UREDBU

O MOGUĆEM NAČINU ISPLATE NEISPLAĆENIH PENZIJA U REPUBLIČKOM FONDU ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANjE ZEMLjORADNIKA

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 55 od 26. decembra 2000; 14/02, 16/02)

Član 1.

Ovom uredbom omogućava se i uređuje način isplate neisplaćenih penzija u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje zemljoradnika (u daljem tekstu: Fond), koje korisnicima pripadaju, prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Službeni glasnik RS", br. 52/96 i 46/98), zaključno sa decembrom 2001. godine.

Član 2.

Za neisplaćene penzije, zaključno sa decembrom 2000. godine, na zahtev korisnika penzije, Fond izdaje potvrdu.
Potvrda iz stava 1. ovog člana koristi se za izmirivanje obaveza nastalih do 31. decembra 2000. godine, po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i zdravstveno osiguranje zemljoradnika, za članove domaćinstva i druge obveznike ovih doprinosa.
Isplata penzija, na način iz stava 1. ovog člana, može se vršiti do 15. maja 2002. godine.

Član 3.

Korisniku penzije, koji se opredeli za isplatu penzija, na način iz člana 2. ove uredbe, Republička uprava javnih prihoda izdaje Potvrdu o visini neizmirenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i zdravstveno osiguranje zemljoradnika - Obrazac broj 1, zaključno sa 31. decembrom 2000. godine, bez obračunate kamate (dospele, a neizmirene) po tom osnovu.

Član 4.

Na zahtev korisnika penzije koji se podnosi Fondu, preko Republičke uprave javnih prihoda, Fond izdaje Potvrdu o visini neisplaćenih penzija - Obrazac broj 2, do iznosa naznačenog u potvrdi iz člana 3. ove uredbe, odnosno do visine neisplaćenih penzija.
Uz zahtev iz stava 1. ovog člana, prilaže se i potvrda iz člana 3. ove uredbe.
Danom prijema potvrde Fonda, iz stava 1. ovog člana, od strane korisnika penzije, obaveza Fonda po osnovu neisplaćenih penzija, do iznosa naznačenog u potvrdi, smatra se izmirenom.

Član 5.

Potvrda Fonda, iz člana 4. stav 1. ove uredbe predaje se Republičkoj upravi javnih prihoda. Danom predaje ove potvrde, obaveza po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i zdravstveno osiguranje zemljoradnika smatra se izmirenom za obveznika, do iznosa naznačenog u potvrdi, a dospela i neizmirena kamata do dana predaje potvrde se otpisuje.
Republička uprava javnih prihoda izdaje Potvrdu o uplati doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i zdravstveno osiguranje zemljoradnika - Obrazac broj 3.

Član 6.

Ministarstvo finansija, Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo za zdravlje, Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje zemljoradnika i Republički zavod za zdravstveno osiguranje, međusobne obaveze u sprovođenju ove uredbe regulisaće posebnim sporazumom.

Član 7.

Isplatu


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: