Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 86. stav 2. Zakona o zaštiti životne sredine ("Službeni glasnik RS", broj 135/04), Vlada donosi

UREDBU

O MERILIMA I USLOVIMA ZA POVRAĆAJ, OSLOBAĐANjE ILI SMANjENjE PLAĆANjA NAKNADE ZA ZAGAĐIVANjE ŽIVOTNE SREDINE

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 113 od 20. decembra 2005, 24/10)

Član 1.

Ovom uredbom bliže se utvrđuju merila i uslovi za povraćaj, oslobađanje ili smanjenje plaćanja naknade za zagađivanje životne sredine (u daljem tekstu: naknada).

Član 2.

Obveznik plaćanja naknade (u daljem tekstu: obveznik) ima pravo na povraćaj, odnosno smanjenje dela naknade za zagađivanje koje potiče od postrojenja za koja se izdaje integrisana dozvola ako su ispunjeni sledeći uslovi:
1) ako je integrisanu dozvolu pribavio pre roka utvrđenog Programom usklađivanja rada pojedinih grana sa zahtevima za izdavanje integrisane dozvole;
2) ako sredstva za koja se vrši povraćaj, odnosno smanjuje naknada koristi za realizaciju Programa prilagođavanja rada postojećeg postrojenja propisanim uslovima;
3) ako je na osnovu izveštaja inspekcije o merenju emisije utvrđeno da je smanjio zagađivanje životne sredine ispod propisanih graničnih vrednosti, odnosno smanjio količinu proizvedenog ili odloženog otpada.

Član 3.

Povraćaj dela naknade koju je obveznik platio u prethodnom obračunskom periodu vrši se ako:
1) opasan otpad izvozi radi tretmana, odnosno odlaganja u inostranstvo;
2) otpad predaje na tretman, odnosno odlaganje u postrojenja za upravljanje otpadom.
Povraćaj dela naknade iz stava 1. ovog člana utvrđuje se najviše do visine godišnje naknade koju je obveznik platio u prethodnom obračunskom periodu i koja se procentualno umanjuje srazmerno količini izvezenog otpada, odnosno količini otpada koji je predat na tretman odnosno odlaganje, u odnosu na ukupno proizvedenu količinu otpada.

Član 4.

Obveznik ima pravo na smanjenje naknade za emisijeSO2, NO2i praškastih materija od obračunate naknade za naredni obračunski period srazmerno procentualnom smanjenju zagađivanja životne sredine ispod propisane granične vrednosti u prethodnom obračunskom periodu.

Član 5.

Ministar nadležan za poslove zaštite životne sredine odlučuje svake godine o pravu na povraćaj, odnosno smanjenje naknade u periodu važenja integrisane dozvole, odnosno za koji je izvršena njena revizija.
Povraćaj, odnosno smanjenje naknade vrši se na zahtev koji obveznik podnosi u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja o konačnom obračunu.
Uz zahtev iz stava 2. ovog člana obveznik podnosi sledeću dokumentaciju:
1) dokaz o izvršenoj uplati naknade;
2) ispravu kojom se potvrđuje da je otpad izvezen, predat na tretman, odnosno odlaganje;
3) godišnji program namenskog korišćenja sredstava za koji se vrši povraćaj, odnosno smanjenje naknade.

Član 6.

Naknadu za vozila na motorni pogon ne plaćaju:
1) vlasnici motornih vozila na električni pogon, na pogon alternativnim gorivom (vodonik, bioalkohol) i vozila na hibridni pogon (kombinovani pogon na fosilna goriva i elektro pogon);
2) zdravstvene ustanove za sanitetska vozila, vozila za prevoz bolesnika na dijalizi i vozila u službi transfuzije krvi;
3) vlasnici motornih vozila - vojni invalidi, civilni invalidi rata i invalidi rada sa 80% ili više procenata telesnog oštećenja ili kod kojih postoji telesno oštećenje koje ima za posledicu nesposobnost donjih ekstremiteta nogu od 60 ili više procenata;
4) Ministarstvo unutrašnjih poslova za vozila koja koristi za sopstvene potrebe - za vatrogasna vozila i Vojska Srbije i Crne Gore za vozila koja koristi za sopstvene potrebe - za vojna vozila;
5) vlasnici vozila koja su starija od 30 godina, a imaju istorijski značaj uz potvrdu koju izdaje Muzej automobila u Beogradu.
Potvrda iz stava 1. tačka 5) ovog člana sadrži podatke o vozilu, i to: registarsku oznaku, vrstu vozila, godinu proizvodnje i opis na osnovu koga je vozilo steklo i zadržalo status vozila istorijske vrednosti.

Član 7.

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".
05 broj 110-7949/2005
U Beogradu, 15. decembra 2005. godine
Vlada
Potpredsednik, Miroljub Labus, s.r.