Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Na osnovu Odluke Ustavnog suda IU br. 482/2003 ("Sl. glasnik RS", br. 90/2004), utvrđuje se da ova uredba nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.
-------------------
Na osnovu člana 90. tačka 2. Ustava Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 1/90), u vezi sa čl. 8 i 19. Zakona o izbeglicama ("Službeni glasnik RS", br. 18/92 i 45/2002),
Vlada Republike Srbije donosi

UREDBU

O MERILIMA I KRITERIJUMIMA ZA OBEZBEĐIVANjE PRIVREMENOG SMEŠTAJA U STAMBENIM JEDINICAMA LICIMA KOJIMA JE UTVRĐEN STATUS IZBEGLICE I KOJA POTIČU SA PROSTORA BIVŠE SFRJ

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 121 od 9. decembra 2003; 90/04)

Član 1.

Ovom uredbom uređuju se merila i kriterijumi za obezbeđivanje privremenog smeštaja u stambenim jedinicama licima kojima je utvrđen status izbeglice, koja potiču sa prostora bivše SFRJ (u daljem tekstu lica kojima se dodeljuju na privremenu upotrebu stambene jedinice) i ispunjavaju uslove propisane ovom uredbom.

Član 2.

Pravo na obezbeđivanje privremenog smeštaja u stambenim jedinicama imaju porodična domaćinstva čiji svi punoletni članovi potiču sa prostora bivše SFRJ, kojima je utvrđen status izbeglice, koji su ostvarili državljanstvo Savezne Republike Jugoslavije, odnosno državne zajednice Srbija i Crna Gora i koji imaju prebivalište ili boravište na teritoriji Republike Srbije.

Član 3.

Članovima porodičnog domaćinstva, u smislu ove uredbe, smatraju se članovi porodice lica koje podnosi zahtev za obezbeđivanje privremenog smeštaja, koji žive sa njim u zajedničkom domaćinstvu, i to:
1) bračni drug;
2) deca rođena u braku i van braka, usvojena i pastorčad;
3) roditelji lica koje podnosi zahtev i roditelji njegovog bračnog druga;
4) braća i sestre lica koje podnosi zahtev i braća i sestre njegovog bračnog druga koji nisu u bračnoj zajednici, kao i njihovi potomci.
Stambenom jedinicom, u smislu ove uredbe, smatra se jedna ili više prostorija namenjenih i podobnih za stanovanje, koje, po pravilu, čine jednu građevinsku celinu i imaju zaseban ulaz, a čija je izgradnja ili kupovina finansirana iz budžeta Republike Srbije, ili je kupljena u ime i za račun Republike Srbije od strane donatora.

Član 4.

Pravo na obezbeđivanje privremenog smeštaja u stambenim jedinicama nema porodično domaćinstvo čiji je član:
1) vlasnik ili zakupac na neodređeno vreme stambene jedinice na teritoriji Srbije i Crne Gore;
2) prodao stambenu jedinicu u državi porekla;
3) ušao u posed svoje obnovljene ili neoštećene stambene jedinice u državi porekla;
4) uključen u još neki od programa trajne integracije, koji sprovodi Komesarijat za izbeglice u saradnji sa međunarodnim humanitarnim organizacijama;
5) vlasnik poslovnog prostora;
6) osnivač preduzeća ili radnje.
Pravo na obezbeđivanje privremenog smeštaja u stambenim jedinicama nema porodično domaćinstvo čiji mesečni prihod po članu domaćinstva iznosi više od prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa u privredi Republike Srbije.

Član 5.

Komesar za izbeglice obrazuje Komisiju za izbor lica kojima se dodeljuju stambene jedinice na privremenu upotrebu (u daljem tekstu: Komisija).
Komisiju čine dva predstavnika Komesarijata za izbeglice (u daljem tekstu: Komesarijat), poverenik za izbeglice i jedan član koga odredi nadležni organ jedinice lokalne samouprave na kojoj se nalaze stambene jedinice koje se licima iz člana 1. ove uredbe dodeljuju na privremenu upotrebu.
Komisija zaseda u prostorijama Komesarijata, odlučuje u punom sastavu i odluke odnosi konsenzusom.
Komesar za izbeglice imenuje predsednika Komisije.
Komesar za izbeglice imenuje dva člana Komisije koji su predstavnici Komesarijata.
Predsednik i članovi Komisije imaju zamenike, koji ih zamenjuju u njihovom odsustvu.
Rad Komisije uređuje se aktom koji donosi komesar za izbeglice.
Visoki komesarijat za izbeglice Ujedinjenih nacija može pratiti rad Komisije.

Član 6.

Komesarijat raspisuje oglas u kome poziva lica iz člana 1. ove uredbe da, u roku od 15 dana od dana objavljivanja oglasa, podnesu zahtev za obezbeđivanje privremenog smeštaja u stambenim jedinicama (u daljem tekstu: zahtev) sa odgovarajućom dokumentacijom.
Oglas iz stava 1. ovog člana objavljuje se u jednom od dnevnih listova koji se distribuira na teritoriji cele Republike Srbije.
Uz zahtev iz stava 1. ovog člana podnosilac zahteva dužan je da dostavi:
1) dokaz o broju članova porodičnog domaćinstva koji će koristiti stambenu jedinicu (fotokopiju ličnih karata, potvrde o boravištu za decu);
2) dokaz o svim mesečnim primanjima svih članova porodičnog domaćinstva (za sve punoletne članove porodičnog domaćinstva potvrde o mesečnim primanjima, dokaze o primanjima na osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja), a za nezaposlena lica potvrdu o statusu nezaposlenosti;
3) izvod iz matične knjige domaćih državljana za svakog člana domaćinstva;
4) dokaz o prebivalištu ili boravištu za svakog člana domaćinstva;
5) izjavu datu pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću, overenu pred sudom ili opštinskim organom u mestu prebivališta ili boravišta podnosioca zahteva, da podnosilac zahteva ili član njegovog porodičnog domaćinstva nije:
- vlasnik ili zakupac na neodređeno vreme stambene jedinice na teritoriji Srbije i Crne Gore;
- prodao stambenu jedinicu u državi porekla;
- ušao u posed svoje obnovljene ili neoštećene stambene jedinice u državi porekla;
- uključen u još neki od programa trajne integracije, koji sprovodi Komesarijat u saradnji sa međunarodnih humanitarnim organizacijama;
- vlasnik poslovnog prostora na teritoriji Srbije i Crne Gore;
- osnivač preduzeća ili radnje;
6) rešenje nadležnog organa za penzijsko invalidsko osiguranje ili drugog nadležnog organa ukoliko je kod podnosioca zahteva odnosno člana njegovog porodičnog domaćinstva utvrđena invalidnost, odnosno rešenje nadležne lekarske komisije ukoliko je utvrđeno telesno oštećenje.

Član 7.

Komisija odbacuje nepotpune zahteve, zahteve podnete od strane lica koja ne mogu ostvarivati prava na osnovu ove uredbe i zahteve koji su podneti po isteku roka za podnošenje.

Član 8.

Prema broju članova porodičnog domaćinstva, licima kojima se dodeljuju na privremenu upotrebu stambene jedinice, može se obezbediti privremeni smeštaj u stambenoj jedinici sledeće površine:
1) samac i dva člana porodičnog domaćinstva - stambena jedinica površine do 25m2;
2) tri člana porodičnog domaćinstva - stambena jedinica površine do 40m2;
3) četiri i više članova porodičnog domaćinstva - stambena jedinica površine preko 40m2.
Podnosiocu zahteva može se obezbediti privremeni smeštaj i u manjoj stambenoj jedinici od stambene jedinice predviđene u stavu 1. ovog člana, ako se sa tim pismeno saglasi.

Član 9.

Podnete zahteve Komisija boduje na osnovu sledećih merila i kriterijuma:
1) Broj članova porodičnog domaćinstva:
- po članu porodičnog domaćinstva: 20 bodova
Maksimalan broj bodova koje porodično domaćinstvo može dobiti na osnovu ovog kriterijuma je 100 bodova.
2) Porodično domaćinstvo lica nastradalog ili nestalog u sukobima na prostorima bivše SFRJ:
- po porodičnom domaćinstvu: 20 bodova
3) Porodično domaćinstvo sa troje ili više maloletne dece
- po porodičnom domaćinstvu: 20 bodova
4) Porodično domaćinstvo samohranog roditelja sa maloletnom decom
- sa jednim maloletnim detetom: 10 bodova
- sa dvoje maloletne dece: 20 bodova
- sa troje ili više maloletne dece: 30 bodova
5) Stambena situacija:
Boduje se po porodičnom domaćinstvu.
Ako su podnosilac zahteva i članovi njegovog porodičnog domaćinstva:
- smešteni u kolektivnom centru: 10 bodova
6) Materijalni položaj porodičnog domaćinstva:
Utvrđuje se na osnovu priloženih dokaza o svim mesečnim primanjima svih članova domaćinstva, razmatra se kao mesečni prihod po članu domaćinstva, a boduje po porodičnom