Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Uredba je ukinuta na osnovu Uredbe o prestanku važenja Uredbe o ... ("Sl. glasnik RS", br. 36/2000)
-------------------

Na osnovu člana 2. stav 1. tač. 5. i 7. i stava 2. Zakona o merama za otklanjanje i ublažavanje posledica primene sankcija međunarodnih organizacija ("Službeni glasnik RS", broj 46/92),
Vlada Republike Srbije donosi

UREDBU

O MERAMA ZA SPREČAVANjE I OTKLANjANjE POREMEĆAJA NA TRŽIŠTU IZAZVANIH ZLOUPOTREBOM MONOPOLSKOG POLOŽAJA

(Objavljena u "Sl. glasniku RS" br. 8/95, 9/95, 42/95, 34/96, 8/97, 18/98, 24/98, 30/98, 3/99, 51/99, 11/2000, 27/2000, 29/2000, 36/2000)

Član 1.

Ovom uredbom propisuju se mere za sprečavanje i otklanjanje poremećaja na tržištu za vreme trajanja sankcija međunarodnih organizacija koje nadležni organi mogu preduzimati prema preduzećima i drugim pravnim licima i preduzetnicima (u daljem tekstu: privredni subjekti) koji zloupotrebljavaju svoj monopolski odnosno dominantni položaj ili vrše špekulativne radnje na tržištu.

Član 2.

Monopolski položaj ima privredni subjekt koji u trgovini određenom robom ili vršenjem usluga na jedinstvenom tržištu odnosno na delu tog tržišta nema konkurenciju.
Dominantan položaj na tržištu ima privredni subjekt koji u trgovini određenom robom ili vršenjem usluga na jedinstvenom tržištu, odnosno na delu tog tržišta, nema znatniju konkurenciju i čiji je udeo za određenu robu na tom tržištu veći od 40%.
Špekulacija je sticanje neosnovane imovinske koristi izazivanjem poremećaja u snabdevanju tržišta ili neopravdanim povećanjem cena.

Član 3.

Zloupotrebom monopolskog odnosno dominantnog položaja ili špekulacijom smatraju se ponašanja i radnje privrednih subjekata utvrđeni zakonom i ovom uredbom, kao i pravni poslovi kojima nastaju ili mogu nastati poremećaji na tržištu roba i usluga ili se dovode ili mogu dovesti u neravnopravan položaj drugi subjekti na tom tržištu a naročito:
1) stvaranje veštačkih nestašica, držanjem proizvoda na zalihama, odnosno neisporučivanjem kupcima ugovorene količine roba i po ugovorenoj dinamici, radi postizanja viših cena ili drugih pogodnosti;
2) obustava ili smanjenje obima proizvodnje, prodaje roba ili vršenja usluga, kojom se izazivaju veće nestašice i poremećaji na tržištu, a kojima se omogućava neopravdano povećanje cena;
3) sporazumevanje o cenama (naročito u okviru grana) radi postizanja većih cena i obezbeđenja povlašćenog položaja na tržištu;
4) isporučivanje robe, odnosno izvršenje usluga posle ugovorenog roka po cenama višim od cena koje su utvrđene ugovorom;
5) otežavanje ili onemogućavanje kupovine robe, odnosno odbijanje zaključivanja ugovora bez opravdanog razloga;
6) nametanje dodatnih uslova u ugovoru koji nisu u vezi s osnovnim predmetom ugovora;
7) nametanje nejednakih uslova kupcima kod prodaje istih roba ili vršenja istih usluga;
8) sporazum po kome se promet roba pretežno vrši sa ili preko određenog privrednog subjekta, odnosno na određenom delu tržišta;
9) obaveza kupovine deonica ili drugih hartija od vrednosti ako to ugrožava slobodnu konkurenciju;
10) neopravdano uvećanje marži i troškova trgovine pri uvozu i zloupotreba carinskih, poreskih i drugih olakšica i oslobođenja;
11) zaključivanje fiktivnih ugovora o kupovini i prodaji roba ili drugih fiktivnih ugovora;
12) nepridržavanje redosleda isporuke kada se roba prodaje uplatom unapred.

Član 4.

Akti i radnje zloupotrebe monopolskog, odnosno dominantnog ponašanja i špekulacije su ništavni.

Član 5.

Ministarstvo nadležno za poslove trgovine (u daljem tekstu: nadležno ministarstvo) prati promet i cene proizvoda i usluga i daje saglasnost na cene proizvoda i usluga sa Spiska proizvoda i usluga koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.
Privredni subjekti koji se bave proizvodnjom i pružanjem usluga sa Spiska proizvoda i usluga dužni su da u roku od tri dana od dana stupanja na snagu ove uredbe obezbede od nadležnog ministarstva saglasnost na cene proizvoda i usluga.

Član 5a.

Privredni subjekti koji se bave proizvodnjom i vršenjem usluga sa Spiska proizvoda i usluga, a koji od nadležnog ministarstva ne obezbede saglasnost na cene proizvoda i usluga, mogu, do obezbeđivanja saglasnosti, prodavati tu robu i vršiti te usluge po cenama koje su odobrene, odnosno bile u primeni do 1. septembra 1999. godine.

Član 6.

Privredni subjekti koji imaju monopolski ili dominantan položaj dužni su da, na zahtev nadležnog ministarstva dostavljaju sporazume, dogovore, ugovore i druga akta kojima uređuju međusobne odnose u pogledu proizvodnje određenih proizvoda, snabdevanja tržišta sirovinama i robom, uslova za pružanje usluga na tržištu, obrazovanja cena i marže, i izvoza roba deficitarnih na tržištu, kao i podatke o mogućnosti proizvodnje i snabdevenosti tržišta robom i uslugama.
Privredni subjekti - proizvođači istovrsnih roba, dužni su da na zahtev nadležnog ministarstva, dostavljaju pravna akta iz stava 1. ovog člana, kojima usklađuju obim proizvodnje i isporuke proizvoda na tržištu i obrazovanje cena.
Nadležno ministarstvo preduzeće mere u skladu sa ovom uredbom i na osnovu dostavljenih podataka od strane zainteresovanog lica o svim radnjama i aktima privrednih subjekata koji predstavljaju zloupotrebu monopolskog, odnosno dominantnog položaja ili špekulaciju.
Ako nadležno ministarstvo utvrdi da privredni subjekti pravnim poslovima iz st. 1. i 2. ovog člana zloupotrebljavaju svoj monopolski ili dominantni položaj na tržištu, upozoriće na to ponašanje privredne subjekte i odrediće rok u kome su oni dužni uskladiti pravna akta sa zakonom i ovom uredbom.
U slučaju da privredni subjekti ne postupe u smislu st. 4. ovog člana nadležno ministarstvo utvrdiće da se aktima, odnosno pojedinim odredbama tih akata, zloupotrebljava monopolski ili dominantni položaj tih privrednih subjekata na tržištu i zabraniće takvo ponašanje.

Član 7.

Nadležno ministarstvo preduzeće propisane i druge mere radi otklanjanja poremećaja na tržištu odnosno u proizvodnji, prema privrednim subjektima koji vrše zloupotrebu monopolskog, odnosno dominantnog položaja ili špekulaciju iz člana 3. tač. 1. i 2. ove uredbe.

Član 7a.

Za svako povećanje cena proizvoda i usluga navedenih u Spisku proizvoda i usluga, privredni subjekti su dužni da pribave saglasnost nadležnog ministarstva. Zahtev sadrži i obrazloženje sa razlozima za povećanje cena.
Ministarstvo iz stava 1. ovog člana ocenjuje opravdanost razloga za povećanje cena i u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva o tome obaveštava podnosioca zahteva.

Član 7b.

Pod proizvodima i uslugama u smislu ove uredbe, podrazumevaju se i novi ili slični proizvodi i usluge, kao i proizvodi koji se po prvi put proizvode i usluge sa čijim vršenjem se prvi put počinje.

Član 8.

Kad nadležno ministarstvo utvrdi da privredni subjekat i pored preduzetih mera u smislu člana 6. ove uredbe, zloupotrebljava svoj monopolski ili dominantni položaj na tržištu ili vrši špekulativne radnje iz člana 3. ove uredbe, preduzeće odnosno predložiće nadležnim organima mere obustave prava korišćenja utvrđenih olakšica za pojedine grane ili delatnosti i izvoza određenih proizvoda za te subjekte.
U slučaju iz