Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 123. tačka 3. Ustava Republike Srbije, a u vezi sa članom 7. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2011. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 101/10),
Vlada donosi

UREDBU

O MERAMA PODRŠKE GRAĐEVINSKOJ INDUSTRIJI KROZ SUBVENCIONISANjE KAMATE PO KREDITIMA ZA FINANSIRANjE STAMBENE IZGRADNjE U 2011. GODINI

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 44 od 17. juna 2011, 89/11, 93/11)

Član 1.

Ovom uredbom uređuju se uslovi i kriterijumi za subvencionisanje kamate po kreditima za finansiranje stambene izgradnje u 2011. godini (u daljem tekstu: kredit), radi realizacije sledećih ciljeva:
1) pokretanje aktivnosti u građevinskom sektoru kroz podršku putem subvencionisanja kamate po kreditima za finansiranje stambene izgradnje;
2) obezbeđivanje povoljnijih cena novoizgrađenih stanova u odnosu na tržišne cene uporedivih stanova.

Član 2.

Sredstva za namene iz člana 1. ove uredbe u iznosu od 500.000.000,00 dinara obezbeđena su u budžetu Republike Srbije za 2011. godinu, na razdelu 26 - Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja (u daljem tekstu: Ministarstvo), funkcija 620 - Razvoj zajednice, ekonomska klasifikacija 621 - Nabavka domaće finansijske imovine.

Član 3.

Subvencionisanje kamate iz člana 1. stav 1. ove uredbe, odnosi se na kredite za finansiranje stambene izgradnje u 2011. godini, koje mogu odobravati domaće banke (u svoje ime i za svoj račun ili u ime i za račun svojih matičnih institucija ili njihovih specijalizovanih povezanih lica), kao i inostrane banke i/ili druge inostrane investicione ili finansijske institucije koje poseduju odgovarajuće dozvole za investiciono ili finansijsko poslovanje izdate od njihovih matičnih centralnih banaka i/ili drugih nadležnih nadzornih institucija (u daljem tekstu: kreditor).
Ugovorom o regulisanju međusobnih odnosa u poslovima subvencionisanja kamate po kreditima za finansiranje stambene izgradnje u 2011. godini (u daljem tekstu: Ugovor), koji zaključuju Ministarstvo i kreditor, utvrđuju se uslovi i način realizacije sredstava za subvencionisanje kamate po navedenim kreditima, a u skladu sa ovom uredbom.
Ministarstvo objavljuje javni poziv za podnošenje prijave za zaključivanje Ugovora.
Prijava iz stava 3. ovog člana, obavezno sadrži opšte podatke o kreditoru kao privrednom subjektu, podatke o njegovoj poslovnoj i razvojnoj politici, visini kamatnih stopa, visini provizija i drugim uslovima po kojima on odobrava kredite.
Kreditor je dužan da uz prijavu podnese i odgovarajuću dokumentaciju kojom potvrđuju podatke iz stava 4. ovog člana.
Ministarstvo odlučuje o izboru kreditora sa kojima će zaključiti Ugovor, ceneći sve okolnosti iz prijave na javni poziv i priložene dokumentacije uz prijavu, a naročito visinu kamatnih stopa, visinu provizija i druge uslove po kojima kreditor odobrava kredite.
Izuzetno, ako je investitor - privredno društvo registrovano u Agenciji za privredne registre za izgradnju objekata ili razvoj projekata o nepokretnostima (u daljem tekstu: korisnik kredita), lice koje ima obezbeđenu garanciju Republike Srbije za obaveze iz kredita, izbor kreditora obavlja korisnik kredita u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke, ukoliko je taj korisnik kredita dužan da primenjuje navedeni zakon, odnosno u skladu sa Zakonom o podsticanju građevinske industrije Republike Srbije u uslovima ekonomske krize ("Službeni glasnik RS", broj 45/10).

Član 4.

Kreditor zaključuje ugovor o kreditu sa korisnikom kredita, u skladu sa svojom poslovnom politikom i uslovima propisanim ovom uredbom.
Pored uslova koje utvrđuje kreditor, korisnik kredita mora da ispunjava i sledeće uslove:
1. da je vlasnik ili zakupac građevinske parcele na kojoj će se graditi stambeni objekat sredstvima kredita;
2. da poseduje pravosnažnu lokacijsku dozvolu izdatu na njegovo ime ili odobrenje za izgradnju objekta iz tačke 1. ovog stava.

Član 5.

Uslovi pod kojima korisnik kredita može da prodaje stanove izgrađene iz sredstava koja su dodeljena u skladu sa ovom uredbom odnose se na:
1. cenu, koja ne može biti veća od:
1) za stanove na teritoriji grada Beograda izgrađene u objektima koji se nalaze u zonama određenim odlukom o određivanju zona na teritoriji grada Beograda i to u: 2. zoni - 1.595 evra/m2;
3. zoni - 1.290 evra/m2; 4. zoni - 945 evra/m2; ostalim zonama, osim ekstra i prve zone - 695 evra/m2,
2) za stanove na teritoriji grada Novog Sada izgrađene u objektima koji se nalaze u zonama određenim Odlukom o merilima za obračun visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ("Službeni list grada Novog Sada", broj 60/10) i to u: 1. zoni - 1.100 evra/ m2; 2. zoni i ostalim zonama - 895 evra/m2,
3) za stanove na teritoriji grada Niša i grada Kragujevca, izgrađene u objektima koji se nalaze u zonama određenim Odlukom o merilima i kriterijumima za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ("Službeni list grada Kragujevca", br. 10/09, 15/09, 27/09, 40/09, 5/10 i 3/11) i odlukom za ugovaranje i utvrđivanje visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u gradu Nišu koja bude važila u vreme zaključenja ugovora, i to u: 1. zoni - 900 evra/m2; 2. zoni i ostalim zonama - 695 evra/m2,
4) za stanove izgrađene u objektima na teritoriji ostalih gradova i opština u Republici Srbiji - 695 evra/m2,
5) za garaže i garažna mesta izgrađene u objektima koji se nalaze u zonama navedenim u stavu 1, tačka 1, podtačke 1), 2), 3) i 4) ovog člana, 45% cene stana u tom objektu;
2. kupca stana, koji može biti fizičko lice koje prvi put kupuje stan izgrađen iz sredstava koja su dodeljena u skladu sa ovom uredbom, o čemu kupac stana daje izjavu pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću koju dostavlja kreditoru - davaocu kredita za izgradnju predmetnog stana.
Cene iz stava 1. tačka 1. ovog člana iskazuju se bez poreza na dodatu vrednost.

Član 6.

Bračni drug lica iz člana 5. stav 1. tačka 2. ove uredbe nema pravo da zaključi ugovor o kupovini stana u objektima izgrađenim iz sredstava koja su dodeljena u skladu sa ovom uredbom.
Stanovi, garaže i garažna mesta kupljeni u skladu sa ovom uredbom ne mogu se davati u zakup niti otuđiti u periodu od pet godina od stupanja kupca u posed predmetnog stana.

Član 7.

Korisnik kredita kreditoru podnosi zahtev za kredit sa kompletnom dokumentacijom koju kreditor određuje za dobijanje kredita za finansiranje stambene izgradnje prema ovoj uredbi, na osnovu čega kreditor donosi odluku o odobravanju kredita.
Na osnovu odluke o odobravanju kredita kreditor sa korisnikom kredita zaključuje ugovor o kreditu.
Kreditor jedan primerak ugovora iz stava 2. ovog člana dostavlja Ministarstvu najkasnije u roku od sedam radnih dana od dana zaključenja tog ugovora.