Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 2. tačka 2. Zakona o Vladi Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 5/91 i 45/93),
Vlada Republike Srbije donosi

UREDBU

O PRESTANKU VAŽENjA UREDBE O MERAMA FINANSIJSKE DISCIPLINE U IZVRŠAVANjU OBAVEZA U 1998. GODINI

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 4 od 20. februara 1998.)

Član 1.

Prestaje da važi Uredba o merama finansijske discipline u izvršavanju obaveza u 1998. godini ("Službeni glasnik RS", broj 2/98).

Član 2.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".
--------------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Tekst navedene uredbe glasi:
Na osnovu člana 2. tačka 2.Zakona o Vladi Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 5/91 i 45/93),
Vlada Repubike Srbije donosi

UREDBU

O MERAMA FINANSIJSKE DISCIPLINE U IZVRŠAVANjU OBAVEZA U 1998. GODINI

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 2 od 5. februara 1998.)

Član 1.
Kad na računu učesnika u platnom prometu - pravnog lica i preduzetnika nema dovoljno sredstava za izvršenje svih naloga za plaćanje, odnosno naplatu, kao i u postupku prinudnog poravnanja, stečaja i likvidacije, obaveze po osnovu poreza, doprinosa i drugih javnih prihoda izvršavaju se pre svih drugih obaveza.
Za izmirivanje obaveza iz stava 1. ovog člana koriste se sredstva sa svih računa učesnika u platnom prometu i računa njegovih delova.
Član 2.
Banke i druge finansijske organizacije, dužne su da odmah, a najdocnije u roku od tri dana od dana stupanja na snagu ove uredbe:
1) ukinu poslovne račune pravnih lica i preduzetnika - radnji koje vode poslovne knjige;
2) dostave Narodnoj banci Jugoslavije - Zavodu za obračun i plaćanja podatke:
- o ukinutim poslovnim računima iz tačke 1) ovog stava (firma, sedište, adresa, broj poslovnog računa sa datumom otvaranja i stanjem sredstava na tom računu),
- o otvorenim poslovnim računima preduzetnika - radnji koje nisu dužne da vode poslovne knjige (firma, seditše, adresa, broj poslovnog računa sa datumom otvaranja i stanjem sredstava na tom računu).
Sredstva sa računa učesnika platnog prometa iz stava 1. tačka 1) ovog člana ne mogu se koristiti do njihovog prenosa na poslovni račun kod Narodne banke Jugoslavije - Zavoda za obračun i plaćanja.
Za sve novootvorene poslovne račune preduzetnika - radnji podaci se dostavljaju narednog dana od dana otvaranja poslovnog računa.
Na zahtev Republičke uprave javnih prihoda, Narodna banka Jugoslavije - Zavod za obračun i plaćanja dostavljaće podatke iz st. 1. do 3. ovog člana.
Član 3.
Emitovanje obveznica, blagajničkih i komercijalnih zapisa može se vršiti pod uslovom da ove hartije od vrednosti sadrže izričito ovlašćenje nosiocu platnog prometa da bez odlaganja izvrši prenos sredstava sa računa emitenta, odnosno sa računa garanta na račun poverioca.
Član 4.
Isplate zarada, drugih ličnih primanja zaposlenih i dobiti, i ostale isplate poslodavcu, poslodavac vrši sa svog poslovnog računa kod nosioca platnog prometa, na tekući račun, štednu knjižicu i drugi oblik bezgotovinskog plaćanja.
Isplatu iz stava 1. ovog člana u toku meseca poslodavac može da vrši gotovinski najviše do iznosa do 1.000 novih dinara po zaposlenom.
Banke i druge finansijske organizacije ne mogu prenošenjem sredstava internim nalozima ili na drugi način vršiti isplatu ličnih primanja zaposlenih i poslodavca.
Član 5.
Preduzeće i drugo pravno lice ne može biti osnivač pravnih lica ako ima neizmirene obaveze zavedene u evidenciji o redosledu plaćanja kod nosioca platnog prometa.
Prilikom podnošenja zahteva za upis u sudski registar pravno lice - osnivač dužno je da podnese registracionom sudu dokaz da na dan podnošenja zahteva nema neizmirenih obaveza iz stava 1. ovog člana pribavljen od Narodne banke Jugoslavije - Zavoda za obračun i plaćanja.
Član 6.
Neizmirene obaveze pravnih lica i preduzetnika po osnovu poreza, doprinosa i drugih javnih prihoda po osnovu ličnih primanja, prihoda od samostalnih delatnosti, dobiti i akciza i poreza na promet (u daljem tekstu: obaveze) dospele do 31. decembra 1997. godine, mogu se na zahtev dužnika, a po posebnom aktu Republičke uprave javnih prihoda izvršiti na sledeći način:
1) obveznicima koji imaju dospele neizmirene obaveze starije od godinu dana, obaveza uplate utvrdiće se u najviše 12 rata,
2) obveznicima koji imaju neizmirene obaveze kraće od godinu dana, obaveza uplate utvrdiće se na rok od tri meseca.
Prva rata uplate za


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: