Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 269. Zakona o Vojsci Jugoslavije ("Službeni list SRJ", br. 43/94), Savezna vlada donosi

UREDBU

O MATIČNOJ EVIDENCIJI VOJNIH OSIGURANIKA I KORISNIKA PRAVA IZ PENZIJSKOG I INVALIDSKOG OSIGURANjA

(Objavljen u "Sl. listu SRJ", br. 71/94, 54/98, 47/2004, 49/04)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovom uredbom uređuju se organizovanje, ustrojavanje i vođenje matične evidencije vojnih osiguranika i korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja (u daljem tekstu: matična evidencija), podaci koji se registruju u matičnoj evidenciji, način obezbeđenja, prijavljivanja i dostavljanja podataka za matičnu evidenciju i rokovi za njeno ustrojavanje i podnošenje propisanih prijava.
U matičnu evidenciju unose se podaci o vojnim osiguranicima i korisnicima prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Član 2.

Matična evidencija vodi se po jedinstvenim metodološkim principima.
Podaci se unose u matičnu evidenciju prema jedinstvenom kodeksu šifara, na način koji odgovara tehničkoj opremi Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore za vođenje matične evidencije.
Podaci se unose u matičnu evidenciju na osnovu propisanih prijava i pomoću sredstava za elektronsku obradu podataka.

Član 3.

Poslove u vezi sa ustrojavanjem, obradom i vođenjem matične evidencije obavlja Fond za socijalno osiguranje vojnih osiguranika (u daljem tekstu: Fond).

Član 4.

U matičnu evidenciju unose se podaci o:
1) vojnim osiguranicima;
2) korisnicima prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja koji su ostvarili pravo na starosnu, invalidsku ili porodičnu penziju i pravo na naknadu za telesno oštećenje.

Član 5.

U matičnu evidenciju vojnih osiguranika unose se sledeći podaci:
1) prezime, ime oca i ime;
2) jedinstven matični broj građana;
3) državljanstvo i nacionalna pripadnost;
4) pol;
5) dan, mesec i godina rođenja;
6) školska sprema;
7) datum sticanja i prestanka svojstva vojnog osiguranika;
8) staž osiguranja (van Vojske Srbije i Crne Gore pre stupanja u profesionalnu vojnu službu, u Vojsci Srbije i Crne Gore i poseban staž);
9) invalidnost (uzrok i dijagnoza) i telesno oštećenje;
10) drugi podaci potrebni za ostvarivanje i korišćenje prava.

Član 6.

U matičnu evidenciju korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja unose se sledeći podaci:
1) podaci iz člana 5. ove uredbe;
2) vrsta penzije, pravni osnov koji je služio za utvrđivanje prava na penziju i mogući radni vek;
3) datum sticanja prava na penziju i datum početka isplate, obustave i ponovne isplate penzije;
4) penzijski osnov u poslednjem mesecu pre prestanka svojstva profesionalnog vojnika i procent penzije od penzijskog osnova;
5) podaci o korisnicima porodične penzije (podaci o pravnom osnovu za određivanje porodične penzije i grupama korisnika penzije);
6) drugi podaci potrebni za ostvarivanje i korišćenje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Član 7.

Podaci o vremenu koje je vojni osiguranik proveo na dužnostima i radnim mestima na kojima se vreme provedeno na radu računa u staž osiguranja s uvećanim trajanjem unose se u matičnu evidenciju u efektivnom trajanju, sa stopom njegovog uvećanja.

II. USTROJAVANjE I VOĐENjE MATIČNE EVIDENCIJE

1. Ustrojavanje matične evidencije

Član 8.

Matična evidencija ustrojava se unošenjem podataka o vojnom osiguraniku na osnovu Osnovne prijave za osiguranje (u daljem tekstu: Osnovna prijava), koja je odštampana uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.
Osnovnu prijavu popunjavaju i dostavljaju Fondu vojne jedinice, odnosno vojne ustanove koje po posebnim propisima vode drugi primerak dosijea personalnih podataka.
Podatke za matičnu evidenciju vojnih osiguranika koji su kod njih na radu odnosno na službi obezbeđuju državni organi, preduzeća i druga pravna lica i vojne jedinice, odnosno vojne ustanove, podnošenjem propisanih prijava.

Član 9.

Vojne jedinice, odnosno vojne ustanove dužne su da Fondu prijave stupanje u službu, odnosno na rad vojnog osiguranika i svaki slučaj povrede na radu tog osiguranika.
Vojne jedinice, odnosno vojne ustanove i Fond dužni su da uredno vode propisane evidencije o vojnim osiguranicima i korisnicima prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Član 10.

Osnovna prijava za vojnog osiguranika sačinjava se u jednom primerku i sadrži podatke iz člana 5. ove uredbe.

Član 11.

Vojni osiguranik svojim potpisom na osnovnoj prijavi potvrđuje da je saglasan s podacima unesenim u tu prijavu.

Član 12.

Vojna jedinica, odnosno vojna ustanova overava popunjene i potpisane osnovne prijave i uz spisak tih prijava, sačinjen u dva primerka, dostavlja ih Fondu.
Uz osnovnu prijavu dostavljaju se:
1) izvod iz matične knjige rođenih (original ili overena foto-kopija);
2) dokazi o stažu osiguranja i posebnom stažu koji u prijavu nisu uneseni na osnovu dosijea personalnih podataka (radna knjižica, rešenje i sl.).

Član 13.

Fond vrši kontrolu ispravnosti i potpunosti osnovnih prijava. Po izvršenoj kontroli, Fond vraća vojnoj jedinici, odnosno vojnoj ustanovi jedan overeni primerak spiska, čime potvrđuje da je primio prijave.
Po prijemu spiska iz stava 1. ovog člana, vojna jedinica, odnosno vojna ustanova pismeno obaveštava vojnog osiguranika da je prijavila podatke za matičnu evidenciju.

Član 14.

Podaci uneseni u matičnu evidenciju vojnih osiguranika mogu se menjati:
1) ako nadležni ogran, u propisanom postupku, naknadno utvrdi promenu podataka;
2) ako Fond, proverom podataka ili na drugi način, naknadno utvrdi da su u matičnu evidenciju uneseni neispravni, netačni ili nepotpuni podaci, odnosno da su uneseni podaci na osnovu lažnih isprava.

2. Vođenje matične evidencije

Član 15.

Vojne jedinice, odnosno vojne ustanove koje po posebnim propisima vode drugi primerak dosijea personalnih podataka registruju sve promene, podataka iz člana 5. ove uredbe koje utiču na prava vojnih osiguranika iz penzijskog i invalidskog osiguranja.
Registrovane promene podataka iz stava 1. ovog člana, vojne jedinice, odnosno vojne ustanove dostavljaju Fondu u toku profesionalne vojne službe na Prijavi promene podataka (u daljem tekstu: Prijava promene), a po prestanku profesionalne vojne službe - na Prijavi prestanka osiguranja (u daljem tekstu: Prijava prestanka), koje su odštampane uz ovu uredbu i čine njen sastavni deo.

Član 16.

U matičnu evidenciju korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja unose se promene podataka za lica registrovana u toj evidenciji ako te promene utiču na korišćenje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

III. PRIJAVLjIVANjE I DOSTAVLjANjE PODATAKA ZA MATIČNU EVIDENCIJU I ROKOVI ZA NjENO USTROJAVANjE

1. Dužnosti vojnih osiguranika, vojnih jedinica, odnosno vojnih ustanova i Fonda

Član 17.

Vojni osiguranik prijavljuje vojnoj jedinci, odnosno vojnoj ustanovi sve promene koje utiču na korišćenje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u roku od osam dana od nastanka promene.

Član 18.

Radi obezbeđivanja podataka za ustrojavanje matične evidencije vojnih osiguranika, vojne jedinice, odnosno vojne ustanove:
1) popunjavaju osnovnu prijavu za vojne osiguranike za koje vode drugi primerak dosijea personalnih podataka;
2) obaveštavaju vojnog osiguranika o podacima unesenim u