Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 5. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2009. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 120/08) i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/07, 71/05 - ispravka, 101/07 i 65/08),
Vlada donosi

UREDBU

O KORIŠĆENjU SREDSTAVA ZA PODRŠKU RAZVOJU SELA KROZ POVEĆANjE KONKURENTNOSTI POLjOPRIVREDE ZA 2009. GODINU

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 14 od 20. februara 2009, 24/09, 36/09)

Član 1.

Ovom uredbom uređuju se uslovi i način korišćenja podsticajnih sredstava za podršku razvoju sela kroz povećanje konkurentnosti poljoprivrede za 2009. godinu (u daljem tekstu: podsticajna sredstva).
Podsticajna sredstva koriste se za:
1) podizanje konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava, kroz podsticaje za nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme, kao i putem podsticaja za kupovinu kvalitetnog priplodnog materijala;
2) podizanje konkurentnosti preduzetnika i pravnih lica koja se bave poljoprivredno-prerađivačkom delatnošću kroz podsticaj za nabavku opreme za proizvodnju vina i rakije.

Član 2.

Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava pod uslovima utvrđenim ovom uredbom, imaju:
1) fizičko lice - nosilac poljoprivrednog gazdinstva;
2) preduzetnik;
3) pravno lice.
Lice iz stava 1. tačka 1) ovog člana ima pravo na korišćenje podsticajnih sredstava ako je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava (u daljem tekstu: Registar) u skladu sa Uredbom o Registru poljoprivrednih gazdinstava ("Službeni glasnik RS", broj 119/08 - u daljem tekstu: Uredba), ako ima utvrđeno svojstvo osiguranika poljoprivrednika kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (u daljem tekstu: Fond) i ako je platilo glavni dug po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2008. godinu.
Izuzetno od stava 2. ovog člana, pravo na korišćenje podsticajnih sredstava, pod uslovima utvrđenim ovom uredbom, ima fizičko lice - nosilac poljoprivrednog gazdinstva koje nema utvrđeno svojstvo osiguranika poljoprivrednika kod Fonda, ako na dan 31. decembra 2008. godine i nadalje ima prebivalište i parcele upisane u Registar na teritoriji opštine, koja pripada marginalnom području.
Izuzetno od stava 2. ovog člana pravo na korišćenje podsticajnih sredstava ima fizičko lice - nosilac poljoprivrednog gazdinstva kojem je utvrđeno svojstvo osiguranika poljoprivrednika kod Fonda od 2009. godine i koje u 2008. godini nije bilo upisano u Registar kao nosilac ili član drugog poljoprivrednog gazdinstva.
Nosilac poljoprivrednog gazdinstva koji ima utvrđeno svojstvo osiguranika poljoprivrednika kod Fonda od 2009. godine, ima pravo na korišćenje podsticajnih sredstava iako je bio upisan kao član ili nosilac poljoprivrednog gazdinstva pod uslovom da u 2008. godini ima najmanje šest meseci plaćene doprinose po osnovu radnog odnosa.
Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava ima i korisnik penzije ostvarene po osnovu poljoprivredne proizvodnje ako je nosilac komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva.
Lice iz stava 1. tač. 2) i 3) ovog člana ima pravo na korišćenje podsticajnih sredstava ako je upisano u Registar u skladu sa Uredbom i ako je registrovano kod Agencije za privredne registre za obavljanje poljoprivredno-prerađivačke delatnosti, kao i da je izmirio sve poreske obaveze za 2008. godinu.
Lice iz stava 1. tačka 3) ovog člana ima pravo na korišćenje podsticajnih sredstava ako je, pored uslova iz stava 7. ovog člana, koje je prema podacima iz finansijskog izveštaja iz 2008. godine razvrstano u malo preduzeće, u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji ("Službeni glasnik RS", broj 46/06).

Član 3.

Lice iz člana 2. stav 1. tačka 1) ove uredbe ima pravo na korišćenje podsticajnih sredstava za namene iz člana 1. tačka 1) ove uredbe.
Lice iz člana 2. stav 1. tač. 2) i 3) ove uredbe ima pravo na korišćenje podsticajnih sredstava za namene iz člana 1. tačka 2) ove uredbe.

Član 4.

Podsticajna sredstva za namene iz člana 1. stav 2. ove uredbe utvrđuju se u procentu od plaćenog iznosa cene za nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme, odnosno kvalitetnog priplodnog materijala (u daljem tekstu: procenat od iznosa cene), umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost.
Podsticajna sredstva iz stava 1. ovog člana dodeljuju se kao bespovratna, u maksimalnom iznosu od 600.000 dinara, po jednom korisniku.

Član 5.

Iznos podsticajnih sredstava utvrđuje se u zavisnosti od toga da li se podsticajna sredstva koriste na marginalnom području ili na ostalom području.
Marginalno područje, u smislu ove uredbe, jeste područje opštine na čijoj teritoriji postoje prirodna ograničenja za poljoprivrednu proizvodnju u smislu velikih nadmorskih visina, zakonska ograničenja za bavljenjem poljoprivrednom proizvodnjom u nacionalnim parkovima i ekonomski nerazvijene opštine.
Ministar nadležan za poslove poljoprivrede utvrdiće spisak opština koje predstavljaju marginalna područja iz stava 2. ovog člana.

Član 6.

Podsticajna sredstva za namene iz člana 1. stav 2. ove uredbe utvrđuju se u procentu od iznosa cene, i to za:

------------------------------------------------------------------------------------------
Mera Procenat Procenat Maksimalni
od iznosa od iznosa iznos
cene za cene za odobrenih
ostala marginalna sredstava
područja područja
------------------------------------------------------------------------------------------
Nabavka kvalitetnog priplodnog materijala: priplodne 30 40 600.000,00
junice; nazimice; nerastovi; dviske i dvisci koza i
ovaca do 18 meseci starosti; roditeljska jata živine
Mehanizacija za pripremu i distribuciju stočne hrane 30 40 400.000,00
na gazdinstvu (kosačice, prevrtači sena i balirke)
Oprema za mužu i skladištenje mleka (muzilice sa 30 40 400.000,00
trotaktnim pulsatorom i laktofrizi