Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 5. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2009. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 120/08) i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05, 71/05 - ispravka, 101/07 i 65/08),
Vlada donosi

UREDBU

O KORIŠĆENjU SREDSTAVA ZA PODRŠKU RAZVOJU SELA KROZ PODRŠKU INVESTICIJAMA U POLjOPRIVREDI U 2009. GODINI

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 14 od 20. februara 2009, 24/09)

Član 1.

Ovom uredbom utvrđuju se uslovi i način korišćenja podsticajnih sredstava za podršku razvoju sela kroz podršku investicijama u poljoprivredi u 2009. godini (u daljem tekstu: podsticajna sredstva).
Podsticajna sredstva koriste se za:
1) izgradnju objekata za smeštaj životinja, objekata za smeštaj hrane za životinje, kao i objekata za smeštaj i skladištenje stajnjaka;
2) izgradnju hladnjača, ulo hladnjača i silosa, kao i nabavku opreme za sortiranje, kalibriranje, čišćenje, poliranje, pranje, pakovanje, vakumiranje i boks palete, pod uslovom da su u skladu sa zahtevimaHACCP.

Član 2.

Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava pod uslovima utvrđenim ovom uredbom imaju:
1) fizičko lice - nosilac poljoprivrednog gazdinstava;
2) zemljoradnička zadruga.
Lice iz stava 1. tačka 1) ovog člana ima pravo na korišćenje podsticajnih sredstava ako je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava (u daljem tekstu: Registar) u skladu sa Uredbom o Registru poljoprivrednih gazdinstava ("Službeni glasnik RS", broj 119/08 - u daljem tekstu: Uredba), ako ima utvrđeno svojstvo osiguranika poljoprivrednika kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (u daljem tekstu: Fond) i ako je platilo glavni dug po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2008. godinu.
Lice iz stava 1. tačka 2) ovog člana ima pravo na korišćenje podsticajnih sredstva ako je upisano u Registar u skladu sa Uredbom, ako je registrovano kod Agencije za privredne registre, ako je izmirilo sve poreske obaveze za 2008. godinu i ako ima najmanje deset zadrugara - članova zemljoradničke zadruge koji su upisani u Registar.
Izuzetno od stava 2. ovog člana, pravo na korišćenje podsticajnih sredstava imaju fizička lica - nosioci poljoprivrednih gazdinstava kojima je utvrđeno svojstvo osiguranika poljoprivrednika kod Fonda od 2009. godine i koji u 2008. godini nisu bili upisani u Registar kao nosioci ili članovi drugog poljoprivrednog gazdinstva.
Fizička lica - nosioci poljoprivrednih gazdinstava koji imaju utvrđeno svojstvo osiguranika poljoprivrednika kod Fonda od 2009. godine, imaju pravo na korišćenje podsticajnih sredstava iako su bili upisani kao članovi ili nosioci poljoprivrednog gazdinstva, pod uslovom da u 2008. godini imaju najmanje šest meseci plaćene doprinose po osnovu radnog odnosa.
Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava imaju i korisnici penzije ostvarene po osnovu poljoprivredne proizvodnje ako su nosioci komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava.

Član 3.

Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava, pod uslovima utvrđenim ovom uredbom, imaju i fizička lica - nosioci poljoprivrednih gazdinstava koji nemaju utvrđeno svojstvo osiguranika poljoprivrednika kod Fonda, ako na dan 31. decembra 2008. godine i nadalje imaju prebivalište i parcele upisane u Registar na teritoriji opštine koja pripada marginalnom području.

Član 4.

Pravo na podsticajna sredstva za namene iz člana 1. stav 2. ove uredbe imaju fizička lica - nosioci poljoprivrednih gazdinstava.
Pravo na podsticajna sredstva za namene iz člana 1, stav 2. tačka 2) ove uredbe imaju zemljoradničke zadruge.

Član 5.

Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava lica iz člana 2. ove uredbe ostvaruju ako su obezbedila učešće sopstvenih sredstava za realizaciju investicije, u skladu sa ovom uredbom.
Podsticajna sredstva dodeljuju se u procentu od ukupne vrednosti investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatnu vrednost.
Podsticajna sredstva iz stava 2. ovog člana dodeljuju se kao bespovratna.

Član 6.

Iznos podsticajnih sredstava utvrđuje se u zavisnosti od toga da li se podsticajna sredstva koriste na