Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 5. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2009. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 120/08) i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05 i 71/05 - ispravka, 101/07 i 65/08),
Vlada donosi

UREDBU

O KORIŠĆENjU PODSTICAJNIH SREDSTAVA ZA PODIZANjE PROIZVODNIH I MATIČNIH ZASADA VOĆA, VINOVE LOZE I HMELjA ZA 2009. GODINU

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 17 od 13. marta 2009, 37/09, 94/09)

Član 1.

Ovom uredbom uređuju se uslovi i način korišćenja podsticajnih sredstava za podizanje proizvodnih zasada voća (osim jagode) i proizvodnih zasada sa naslonom vinove loze i hmelja (u daljem tekstu: proizvodni zasadi), kao i podizanje matičnih zasada voća (osim jagode) i matičnih zasada sa naslonom vinove loze i hmelja (u daljem tekstu: matični zasadi) za 2009. godinu.

Član 2.

Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava za proizvodne zasade imaju:
1) fizičko lice - nosilac poljoprivrednog gazdinstva;
2) preduzetnik;
3) privredno društvo;
4) zemljoradnička zadruga;
5) crkva, odnosno manastir.
Lice iz stava 1. tačka 1) ovog člana ima pravo na korišćenje posticajnih sredstava ako je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava (u daljem tekstu: Registar) u skladu sa Uredbom o Registru poljoprivrednih gazdinstava ("Službeni glasnik RS", broj 119/08 - u daljem tekstu: Uredba), ima utvrđeno svojstvo osiguranika poljoprivrednika kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (u daljem tekstu: Fond) i ako je platilo glavni dug po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2008. godinu.
Izuzetno od stava 2. ovog člana, lice iz stava 1. tačka 1) ovog člana nije obavezno da ima utvrđeno svojstvo osiguranika kod Fonda za proizvodne zasade površine do 1 hektara, ako na dan 31. decembra 2008. godine i nadalje ima prebivalište na teritoriji opštine koja pripada marginalnom području i to za zasade voća i hmelja, odnosno na teritoriji Nišavsko-južnomoravskog, Timočkog i Zapadnomoravskog vinogradarskog rejona (u daljem tekstu: rejon) za zasade vinove loze i ako su proizvodni zasadi podignuti u okviru marginalnog područja, odnosno rejona.
Marginalno područje, u smislu ove uredbe, jeste područje opštine na čijoj teritoriji postoje prirodna ograničenja za poljoprivrednu proizvodnju u smislu velikih nadmorskih visina, zakonska ograničenja za obavljanje poljoprivredne proizvodnje u nacionalnim parkovima i ekonomski nerazvijenim opštinama.
Ministar nadležan za poslove poljoprivrede utvrdiće spisak opština koje predstavljaju marginalna područja iz stava 4. ovog člana.
Rejoni iz stava 3. ovog člana utvrđeni su u skladu sa Odlukom o rejonizaciji vinogradarskih područja u Saveznoj Republici Jugoslaviji ("Službeni list SRJ", broj 30/97).
Izuzetno od stava 2. ovog člana pravo na korišćenje podsticajnih sredstava ima fizičko lice - nosilac poljoprivrednog gazdinstava kojem je utvrđeno svojstvo osiguranika poljoprivrednika kod Fonda od 2009. godine i koji u 2008. godini nije bio upisan u Registar kao nosilac ili član drugog poljoprivrednog gazdinstva.
Nosilac poljoprivrednog gazdinstva koji ima utvrđeno svojstvo osiguranika poljoprivrednika kod Fonda od 2009. godine, ima pravo na korišćenje podsticajnih sredstava iako je bio upisan kao član ili nosilac poljoprivrednog gazdinstva pod uslovom da u 2008. godini ima najmanje šest meseci plaćene doprinose po osnovu radnog odnosa.
Lice iz stava 1. tač. 2) i 4) ovog člana ima pravo na korišćenje podsticajnih sredstava ako je upisano u Registar u skladu sa Uredbom i registrovano kod Agencije za privredne registre i ako se bavi proizvodnjom vina i rakije u skladu sa Zakonom o vinu i rakiji (’Službeni glasnik RS’, br. 70/94, 13/02 - SUS i 101/05 - dr. zakon) ili ako mu je na dan 31. decembra 2008. godine i nadalje pretežna delatnost gajenje grožđa - za zahteve koji se odnose na zasade vinove loze, odnosno ako mu je na dan 31. decembra 2008. godine i nadalje pretežna delatnost gajenje voća - za zahteve koji se odnose na zasade voća, kao i da je izmirilo sve poreske obaveze za 2008. godinu.
Lice iz stava 1. tačka 3) ovog člana ima pravo na korišćenje podsticajnih sredstava ako ispunjava uslove iz stava 9. ovog člana i ako je prema podacima iz finansijskog izveštaja iz 2008. godine razvrstano u malo preduzeće (u daljem tekstu: malo preduzeće), u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji ("Službeni glasnik RS", broj 46/06).
Lice iz stava 1. tačka 5) ovog člana ima pravo na korišćenje podsticajnih sredstava ako je upisano u Registar u skladu sa Uredbom i ako je upisano u odgovarajući registar, u skladu sa Zakonom o crkvama i verskim zajednicama ("Službeni glasnik RS", broj 36/06).
Lice iz stava 1. ovog člana ima pravo na korišćenje podsticajnih sredstava za proizvodne zasade podignute u toku 2008. godine i u proleće 2009. godine.

Član 3.

Lice iz člana 2. stav 1. tač. 2) i 4) ove uredbe ima pravo na korišćenje podsticajnih sredstava za matične zasade ako je upisano u Registar u skladu sa Uredbom i u Registar proizvođača sadnog materijala u skladu sa Zakonom o sadnom materijalu voćaka, vinove loze i hmelja ("Službeni glasnik RS", broj 18/05).
Lice iz člana 2. stav 1. tačka 3) ove uredbe ima pravo na korišćenje podsticajnih sredstava ako ispunjava uslove iz stava 1. ovog člana i ako je razvrstano kao malo preduzeće.
Lice iz st. 1. i 2. ovog člana ima pravo na korišćenje podsticajnih sredstava za matične zasade podignute u toku 2008. godine i u proleće 2009. godine.

Član 4.

Lica iz čl. 2. i 3. ove uredbe (u daljem tekstu: korisnici sredstava) imaju pravo na podsticajna sredstva za proizvodne zasade, odnosno matične zasade, ako:
1) je zemljište na parcelama na kojima se podižu proizvodni zasadi, odnosno matični zasadi u vlasništvu korisnika sredstava ili u zakupu od strane korisnika sredstava na period od najmanje devet godina od momenta podizanja zasada;
2) nisu zaključili ugovor o zakupu zemljišta sa pravnim licem kao zakupodavcem, osim ako je ugovor o zakupu zemljišta zaključen sa ministarstvom nadležnim za poslove poljoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo);
3) zemljište u zakupu na kome se podižu proizvodni zasadi, odnosno matični zasadi nije pod hipotekom;
4) nisu ostvarili podsticajna sredstva u skladu sa Uredbom o korišćenju podsticajnih sredstava za podizanje višegodišnjih proizvodnih zasada voća za 2008. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 23/08), Uredbom o korišćenju podsticajnih sredstava za podizanje višegodišnjih zasada vinove loze i hmelja sa naslonom za 2008. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 23/08) i Uredbom o korišćenju podsticajnih sredstava za unapređenje voćarske i vinogradarske proizvodnje za 2008. godinu ("Službeni glasnik RS", br. 23/08 i 26/08) za proizvodne, odnosno matične zasade za koje se podnosi zahtev, odnosno Uredbom o uslovima i načinu korišćenja sredstava za regresiranje repromaterijala za proizvodnju ratarskih i povrtarskih kultura u 2008. godini ("Službeni glasnik RS", br. 29/08 i