Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 5. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2009. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 120/08) i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", broj 55/05 i 71/05 - ispravka, 101/07 i 65/08),
Vlada donosi

UREDBU

O KORIŠĆENjU PODSTICAJNIH SREDSTAVA ZA PODIZANjE PROIZVODNIH I MATIČNIH ZASADA JAGODE ZA 2009. GODINU

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 17 od 13. marta 2009, 94/09)

Član 1.

Ovom uredbom uređuju se uslovi i način korišćenja podsticajnih sredstava za podizanje proizvodnih zasada jagode (u daljem tekstu: proizvodni zasadi), kao i podizanje matičnih zasada jagode (u daljem tekstu: matični zasadi) za 2009. godinu.

Član 2.

Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava za proizvodne zasade imaju:
1) fizičko lice - nosilac poljoprivrednog gazdinstva;
2) preduzetnik;
3) privredno društvo;
4) zemljoradnička zadruga.
Lice iz stava 1. tačka 1) ovog člana ima pravo na korišćenje podsticajnih sredstava ako je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava (u daljem tekstu: Registar) u skladu sa Uredbom o Registru poljoprivrednih gazdinstava ("Službeni glasnik RS", broj 119/08 - u daljem tekstu: Uredba), ima utvrđeno svojstvo osiguranika poljoprivrednika kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (u daljem tekstu: Fond) i ako je platilo glavni dug po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2008. godinu.
Izuzetno od stava 2. ovog člana, lice iz stava 1. tačka 1) ovog člana nije obavezno da ima utvrđeno svojstvo osiguranika kod Fonda ako za proizvodne zasade površine do 1 ha od 31. decembra 2008. godine ima prebivalište na teritoriji opštine koja pripada marginalnom području.
Marginalno područje, u smislu ove uredbe, jeste područje opštine na čijoj teritoriji postoje prirodna ograničenja za poljoprivrednu proizvodnju u smislu velikih nadmorskih visina, zakonska ograničenja za obavljanje poljoprivredne proizvodnje u nacionalnim parkovima i ekonomski nerazvijenim opštinama.
Ministar nadležan za poslove poljoprivrede utvrdiće spisak opština iz stava 4. ovog člana koje predstavljaju marginalna područja u smislu ove uredbe.
Izuzetno od stava 2. ovog člana, pravo na korišćenje podsticajnih sredstava ima fizičko lice - nosilac poljoprivrednog gazdinstva kome je utvrđeno svojstvo osiguranika poljoprivrednika kod Fonda od 2009. godine i koje u 2008. godini nije bilo upisano u Registar kao nosilac ili član drugog poljoprivrednog gazdinstva.
Nosilac poljoprivrednog gazdinstva koji ima utvrđeno svojstvo osiguranika poljoprivrednika kod Fonda od 2009. godine, ima pravo na korišćenje podsticajnih sredstava, iako je bio upisan kao član ili nosilac poljoprivrednog gazdinstva pod uslovom da u 2008. godini ima najmanje šest meseci plaćene doprinose po osnovu radnog odnosa.
Lice iz stava 1. tač. 2), 3) i 4) ovog člana ima pravo na korišćenje podsticajnih sredstava, ako je upisano u Registar i registrovano kod Agencije za privredne registre i ako mu je od 31. decembra 2008. godine pretežna delatnost gajenje voća (01131), kao i da je izmirilo sve poreske obaveze za 2008. godinu.
Lice iz stava 1. tačka 3) ovog člana ima pravo na korišćenje podsticajnih sredstava ako ispunjava uslove iz stava 8. ovog člana i ako je prema podacima iz finansijskog izveštaja iz 2008. godine razvrstano u malo preduzeće, u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji ("Službeni glasnik RS", broj 46/06 - u daljem tekstu: malo preduzeće).
Lice iz stava 1. ovog člana ima pravo na korišćenje podsticajnih sredstava za proizvodne zasade podignute u toku 2008. godine i u proleće i leto 2009. godine.

Član 3.

Lice iz člana 2. stav 1. tač. 2), 3) i 4) ove uredbe ima pravo na korišćenje podsticajnih sredstava za matične zasade ako je upisano u Registar u skladu sa Uredbom i u Registar proizvođača sadnog materijala u skladu sa Zakonom o sadnom materijalu voćaka, vinove loze i hmelja ("Službeni glasnik RS", broj 18/05).
Lice iz člana 2. stav 1. tačka 3) ove uredbe ima pravo na korišćenje podsticajnih sredstava ako ispunjava uslove iz stava 1. ovog člana i ako je razvrstano kao malo preduzeće.
Lice iz st. 1. i 2. ovog člana ima pravo na korišćenje podsticajnih sredstava za matične zasade podignute u toku 2008. godine i u proleće 2009. godine.

Član 4.

Lica iz čl. 2. i 3. ove uredbe (u daljem tekstu: korisnici sredstava) imaju pravo na podsticajna sredstva za proizvodne, odnosno matične zasade, ako:
1) je zemljište na parcelama na kojima se podižu proizvodni, odnosno matični zasadi u vlasništvu korisnika sredstava ili u zakupu od strane korisnika sredstava na period od najmanje tri godine od momenta podizanja zasada;
2) nisu zaključili ugovor o zakupu zemljišta sa pravnim licem kao zakupodavcem, osim ako je ugovor o zakupu zemljišta zaključen sa ministarstvom nadležnim za poslove poljoprivrede;
3) zemljište u zakupu na kome se podižu proizvodni, odnosno matični zasadi nije pod hipotekom;
4) nisu ostvarili podsticajna sredstva u skladu sa Uredbom o korišćenju podsticajnih sredstava za podizanje višegodišnjih proizvodnih zasada voća za 2008. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 23/08) i Uredbom o korišćenju podsticajnih sredstava za unapređenje voćarske i vinogradarske proizvodnje za 2008. godinu ("Službeni glasnik RS", br. 23/08 i 26/08), za proizvodne, odnosno matične zasade za koje se podnosi zahtev, odnosno Uredbom o uslovima i načinu korišćenja sredstava za regresiranje repromaterijala za proizvodnju ratarskih i povrtarskih kultura u 2008. godini ("Službeni glasnik RS", br. 29/08 i 37/08) za ratarsko-povrtarske kulture na katastarskim parcelama na kojima se podižu proizvodni, odnosno matični zasadi;
5) je za zemljište na parcelama na kojima su podignuti proizvodni, odnosno matični zasadi izvršena osnovna hemijska analiza zemljišta sa preporukom đubrenja pre podizanja zasada i ako je dokument o izvršenoj osnovnoj hemijskoj analizi zemljišta izdat najkasnije do 31. jula 2009. godine;
6) je izvršena osnovna obrada zemljišta na parcelama na kojima su podignuti proizvodni, odnosno matični zasadi sa minimalnom dubinom od 0,3 m i priprema za sadnju (priprema bankova, odnosno visokih gredica);
7) za matične zasade poseduje zapisnik o izvršenom pregledu fitosanitarnog inspektora (u daljem tekstu: inspektor) o ispunjenosti uslova lokacije za podizanje matičnih zasada i izveštaj o analizama uzoraka zemljišta na prisustvo štetnih vrsta nematoda sa parcele na kojoj se podiže matični zasad;
8) je kod proizvodnih i matičnih zasada postavljen sistem za navodnjavanje, a kod proizvodnih zasada i folije na bankovima (visokim gredicama), osim za proizvodne zasade jagode sorteSenga Sengana;
9) zasad nije podignut po sistemu vertikalne tehnologije gajenja.

Član 5.

Korisnici sredstava ostvaruju pravo na podsticajna sredstva za proizvodne zasade na minimalnoj površini od 0,3 ha.
Korisnici sredstava ostvaruju podsticajna sredstva ako podižu matične zasade na minimalnoj površini od 0,2 ha.
Korisnik sredstava ostvaruje pravo na ukupan iznos podsticajnih sredstava za podignute proizvodne zasade na