Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 14. stav 1. Zakona o Savetu ministara ("Službeni list SCG", br. 21/2003), Savet ministara donosi

UREDBU

O KOEFICIJENTIMA ZA OBRAČUN I ISPLATU PLATA IZABRANIH, IMENOVANIH, ODNOSNO POSTAVLjENIH LICA I ZAPOSLENIH U MINISTARSTVIMA, ORGANIZACIJAMA I SLUŽBAMA SAVETA MINISTARA

(Objavljena u "Sl. listu SCG", br. 35 od 8. avgusta 2003; 57/04, 62/04, 13/05, 14/05, 46/05)

Član 1.

Ovom uredbom utvrđuju se koeficijenti za obračun i isplatu plata izabranih, imenovanih, odnosno postavljenih lica i zaposlenih u ministarstvima, organizacijama i službama Saveta ministara (u daljem tekstu: organi uprave Saveta ministara), osim Ministarstva odbrane i diplomatsko-konzularnih predstavništava, poslovi koji čine sadržaj grupa, vrednost tih poslova, jedinstveni nazivi tih poslova i uslovi za njihovo izvršavanje i uređuje način obračuna plata, dodataka i naknada zaposlenih.
Plata izabranih, imenovanih, odnosno postavljenih lica i zaposlenih sastoji se iz:
1) osnovice za obračun plata (u daljem tekstu: osnovica);
2) koeficijenta koji se množi osnovicom (u daljem tekstu: koeficijent);
3) naknada i dodataka na platu;
4) obaveza koje se plaćaju po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje iz plate, u skladu sa zakonom.

Član 2.

Obračun i isplata mesečnih plata zaposlenih u ministarstvima i organima uprave Saveta ministara vrše se na osnovu osnovice koju utvrđuje Vlada Republike Srbije, utvrđenih koeficijenata, utvrđenog procenta na osnovu koga se uvećava zarada zaposlenih po osnovu radnog staža i korektivnog dodatka, u smislu člana 20. stav 2. ove uredbe.

Član 3.

Koeficijent izražava složenost poslova, odgovornost, uslove rada i stručnu spremu.
Koeficijent sadrži i dodatak na ime naknade za ishranu u toku dana i regresa za korišćenje godišnjeg odmora.

Član 4.

Dodatak na platu isplaćuje se:
1) za svaku punu godinu rada ostvarenog u radnom odnosu, uvećanog za staž osiguranja koji se računa sa uvećanim trajanjem (minuli rad) - u iznosu od 0,4% od osnovice, srazmerno vremenu provedenom u radnom odnosu;
2) za dežurstvo i drugi rad duži od punog radnog vremena koje je određeno propisima (prekovremeni rad) - u iznosu od 26% od osnovice, srazmerno vremenu provedenom na radu;
3) za rad na dan državnog i verskog praznika - u iznosu od 110% od osnovice, srazmerno vremenu provedenom na radu;
4) za povećane dnevne troškove rada i boravka na terenu (terenski dodatak) - u iznosu od 3% prosečne mesečne zarade zaposlenog u privredi države članice, prema poslednjem konačnom objavljenom podatku organa države članice nadležnog za poslove statistike, a ako nisu obezbeđeni smeštaj i ishrana - u terenski dodatak ulaze i troškovi smeštaja i ishrane, ali najviše do iznosa naknade za dnevnicu za službeno putovanje i troškove noćenja;
5) za noćni rad (između 22,00 i 6,00 časova narednog dana) ako takav rad nije vrednovan pri utvrđivanju koeficijenta - u iznosu od 26% od osnovice srazmerno vremenu provedenom na radu.
Osnovicom za obračun dodatka na platu smatra se proizvod osnovice za obračun plata i utvrđenog koeficijenta za obračun plate zaposlenog i izabranog, odnosno postavljenog lica.
Ako su se istovremeno stekli uslovi za ostvarivanje prava na dodatak na platu po više, osnova utvrđenih u stavu 1. tač 2), 3) i 5) ovog člana dodatak koji se isplaćuje ne može biti manji od zbira procenata dodataka po svakom osnovu.

Član 5.

Sredstva za isplatu plata izabranih, imenovanih, odnosno postavljenih lica i zaposlenih u organima uprave Saveta ministara utvrđuju se množenjem osnovice i koeficijenata utvrđenih i uvećanih na osnovu ove uredbe i broja zaposlenih.
Osnovicu za obračun i isplatu plata Savet ministara donosi saglasno osnovici koju utvrđuje Vlada Republike Srbije za mesec za koji se vrši obračun plata.

Član 6.

Iznos sredstava za isplatu mesečnih plata pilota-letača i letačkog osoblja dobija se kad se prosečna plata odgovarajućeg osoblja, bez naknade za rad u vazduhoplovu (letački dodatak), u vazduhoplovnim preduzećima na teritoriji Srbije i Crne Gore ostvaren u prethodnom mesecu, pomnoži brojem izvršilaca i tako dobijeni iznosi saberu.
Zaposlenima koji obavljaju poslove i zadatke pilota-letača i letačkog osoblja, naknade za rad u vazduhoplovu (letački dodatak) utvrđuju se u visini 60% za pilote letače, odnosno 48% za letačko osoblje, od prosečno ostvarenih plata i naknada za rad u vazduhoplovu u preduzećima na teritoriji Srbije i Crne Gore u prethodnom mesecu.

Član 7.

Koeficijenti za obračun i isplatu plata izabranih, imenovanih, odnosno postavljenih lica iznose:
1) 10,20 za ministra uz primenu osnovice koju svojom odlukom utvrđuje Administrativni odbor Skupštine Srbije i Crne Gore;
2) 9,95 za zamenika ministra uz primenu osnovice koju svojom odlukom utvrđuje Administrativni odbor Skupštine Srbije i Crne Gore;
3) 24,00 za funkcionera koji rukovodi organizacijom ili službom van sastava ministarstva, generalnog sekretara Saveta ministara i specijalnog savetnika predsednika Srbije i Crne Gore;
4) 22,00 za zamenika generalnog sekretara Saveta ministara i funkcionera koji rukovodi organom uprave u sastavu ministarstva;
5) 21,50 za sekretara ministarstva, pomoćnika ministra, savetnika predsednika Srbije i Crne Gore, savetnika Saveta ministara i generalnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova;
6) 20,20 za pomoćnika funkcionera koji rukovodi organizacijom ili službom van sastava ministarstva, ambasadora u Ministarstvu spoljnih poslova i pomoćnika generalnog sekretara Saveta ministara;
7) 17,70 za pomoćnika funkcionera koji rukovodi organom uprave u sastavu ministarstva.
Koeficijent utvrđen za imenovana, odnosno postavljena lica od tač. 3. do 7. ovog člana uvećava se najviše do 30%.

Član 7a.

Savet ministara, na predlog Administrativne komisije, utvrđuje koeficijente za funkcionere koje on imenuje, odnosno postavlja koji nisu navedeni u stavu 1. člana 7. ove uredbe i koeficijente za lica koja imenuju države članice u zajedničke kancelarije koje se obrazuju kao deo procesa evropskih i drugih integracija Srbije i Crne Gore.
Koeficijent iz stava 1. ovog člana uvećava se najviše do 30%.

Član 8.

Radi utvrđivanja sredstava za isplatu plata zaposlenih, Savet ministara donosi odgovarajući akt o razvrstavanju poslova u određene grupe i utvrđivanju koeficijenata, saglasno odredbama ove uredbe, na predlog funkcionera koji rukovodi organom uprave Saveta ministara, a po pribavljenom mišljenju Službe za organizaciju i položaj organa uprave Saveta ministara i Službe za finansiranje nadležnosti Srbije i Crne Gore.

Član 8a.

Postavljena lica i zaposleni u Službi Suda Srbije i Crne Gore upodobljavaju se postavljenim licima i zaposlenima za koje su ovom uredbom utvrđeni koeficijenti, polazeći od složenosti poslova i odgovornosti.
Radi utvrđivanja sredstava za isplatu plata zaposlenih u Službi Suda Srbije i Crne Gore, Sud donosi odgovarajući akt o razvrstavanju poslova u određene grupe i utvrđivanju koeficijenata saglasno odredbama ove uredbe.

Član 9.

Jedinstveni nazivi poslova zaposlenih i uslovi za njihovo izvršavanje određuju se u skladu sa prirodom i stepenom složenosti poslova.
Jedinstveni nazivi za izvršioce poslova su: (1) savetnik funkcionera koji rukovodi ministarstvom ili organom uprave; (2) viši savetnik; (3) samostalni savetnik; (4) inspektor; (5) savetnik; (6) stručni saradnik; (7) viši saradnik i (8) saradnik.
Jedinstveni uslovi za vršenje poslova su odgovarajući stepen stručne spreme, stručna osposobljenost i odgovarajuće radno iskustvo.
Nazivi poslova koje u okviru radnih mesta vrše pojedini izvršioci utvrđuju se u skladu sa složenošću poslova, stepenom odgovornosti u radu i uslovima propisanim za njihovo izvršavanje.
Složenost poslova utvrđuje se prema vrsti i značaju poslova.
Odgovornost za izvršavanje poslova utvrđuje se zavisno od blagovremenog i kvalitetnog obavljanja zadatih poslova.
Vrednost poslova utvrđuje se prema prirodi i stepenu složenosti poslova, jedinstvenim uslovima i odgovornošću za njihovo vršenje, i izražava se u koeficijentima.

Član 10.

Normativno-pravni i studijsko-analitički poslovi su:
1) rad, organizovanje i rukovođenje radom na normativnopravnim i studijsko-analitičkim poslovima;
2) izrada nacrta i predloga zakona, drugih propisa i opštih akata koje donose Savet ministara i Skupština Srbije i Crne Gore;
3) izrada osnove za vođenje pregovora iz oblasti međunarodnih odnosa;
4) izrada propisa koje donosi ministar, odnosno funkcioner koji rukovodi organom uprave Saveta ministara;
5) davanje mišljenja o nacrtima i predlozima zakona, drugih propisa i opštih akata, dokumenata o ostvarivanju međunarodne saradnje i drugih studijsko-analitičkih materijala.
Poslovi iz tačke 1. ovog člana, za čije se vršenje kao uslov predviđa završen fakultet i naziv viši savetnik, s odgovarajućim stepenom stručne osposobljenosti za izvršavanje određenih poslova i s radnim iskustvom od najmanje osam godina na tim poslovima, vrednuju se koeficijentom 16,50.
Poslovi od tač. 2. do 5. ovog člana, za čije se vršenje kao uslov predviđa završen fakultet i naziv samostalni savetnik, s odgovarajućim stepenom stručne osposobljenosti za izvršavanje određenih poslova i s radnim iskustvom od najmanje šest godina na tim poslovima, vrednuju se koeficijentom 14,10.

Član 11.

Upravno-nadzorni poslovi, odnosno poslovi izvršenja propisa su:
1) rad, organizovanje i rukovođenje radom na obavljanju upravno-nadzornih poslova na izvršenju propisa Srbije i Crne Gore, i
2)