Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 61. Zakona o porezu na dodatu vrednost ("Službeni glasnik RS", br. 84/04 i 86/04),
Vlada Republike Srbije donosi

UREDBU

O IZVRŠAVANjU ZAKONA O POREZU NA DODATU VREDNOST NA TERITORIJI AUTONOMNE POKRAJINE KOSOVO I METOHIJA ZA VREME VAŽENjA REZOLUCIJE SAVETA BEZBEDNOSTI OUN BROJ 1244

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 15 od 18. februara 2005, 68/11)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovom uredbom uređuje se izvršavanje Zakona o porezu na dodatu vrednost ("Službeni glasnik RS", br. 84/04, 86/04 - ispravka, 61/05 i 61/07 - u daljem tekstu: Zakon) na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija (u daljem tekstu: APKM) za vreme važenja Rezolucije Saveta bezbednosti OUN broj 1244.

Član 2.

Na promet dobara i usluga koji obveznici PDV vrše sa teritorije Republike Srbije van teritorije APKM (u daljem tekstu: Republika van APKM) na teritoriju APKM, kao i na promet koji se vrši sa teritorije APKM na teritoriju Republike van APKM, primenjuje se Zakon, propisi doneti na osnovu Zakona i ova uredba.
Izuzetno od stava 1. ovog člana, mestom prometa telekomunikacionih usluga smatra se mesto u kojem pružalac usluga obavlja svoju delatnost.

II. PROMET DOBARA STRANOG POREKLA KOJA SE UPUĆUJU, DOPREMAJU I TRANZITIRAJU SA TERITORIJE APKM NA TERITORIJU REPUBLIKE VAN APKM

Član 3.

Na promet dobara stranog porekla koja se upućuju, dopremaju i tranzitiraju sa teritorije APKM na teritoriju Republike van APKM, PDV se obračunava i plaća u skladu sa Zakonom.
Obračun i naplatu PDV iz stava 1. ovog člana vrši nadležni carinski organ, po postupku i na način kojim je regulisan carinski postupak.
PDV koji je plaćen na promet dobara iz stava 1. ovog člana može da služi obvezniku PDV kao prethodni porez, ako obveznik PDV obavlja promet dobara i usluga sa pravom na odbitak prethodnog poreza, u skladu sa Zakonom.
Kao dokazi da su dobra dopremljena sa teritorije APKM služe:
- jedinstvena carinska isprava, izdata u skladu sa carinskim propisima;
- dokaz o plaćenom PDV.

III. PROMET DOBARA DOMAĆEG POREKLA I MOTORNIH VOZILA SA TERITORIJE APKM NA TERITORIJU REPUBLIKE VAN APKM

Promet dobara domaćeg porekla

Član 4.

Na promet dobara domaćeg porekla sa teritorije APKM na teritoriju Republike van APKM obračunava se i plaća PDV.
Dobra domaćeg porekla iz stava 1. ovog člana jesu dobra koja su u potpunosti proizvedena na teritoriji APKM, odnosno čija je vrednost u procesu proizvodnje uvećana najmanje za 51%.
Poreklo dobara dokazuje se jednim od sledećih dokumenata:
- izvodom iz registra proizvođača dobara na teritoriji APKM koji se vodi kod nadležne organizacione jedinice Poreske uprave;
- izvodom iz registra poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji APKM, koji se vodi kod nadležnog organa, u skladu sa propisom kojim je uređena registracija poljoprivrednih gazdinstava;
- pismenom izjavom proizvođača dobara ili računom prodavca koji sadrži klauzulu da su dobra domaćeg porekla, overenim pečatom i potpisom UNMIK-a.

Član 5.

Lice sa sedištem, odnosno prebivalištem na teritoriji APKM, koje vrši promet dobara domaćeg porekla sa teritorije APKM na teritoriju Republike van APKM dostavlja nadležnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave (u daljem tekstu: Posebno odeljenje) dokument iz člana 4. stav 3. ove uredbe, na osnovu kojeg dokazuje da su dobra domaćeg porekla, kao i račun, odnosno drugi dokument o prometu tih dobara.
Račun, odnosno drugi dokument iz stava 1. ovog člana sadrži sledeće podatke:
- naziv i adresu - izdavaoca računa;
- mesto i datum izdavanja i redni broj računa;
- naziv, adresu i PIB obveznika - primaoca računa;
- vrstu, količinu, cenu po jedinici mere i vrednost dobara.

Član 6.

Posebno odeljenje obračunava PDV i popunjava Obrazac OLPDV - Obračunski list za PDV.
Obračunati PDV iz stava 1. ovog člana uplaćuje se na propisani uplatni račun.
Po uplati obračunatog PDV, nadležna organizaciona jedinica Uprave za trezor izdaje potvrdu o plaćenom PDV.
Potvrda iz stava 3. ovog člana sadrži sledeće podatke:
- naziv i mesto uplatioca;
- datum uplate;
- broj računa uplatioca;
- iznos plaćenog PDV;
- broj uplatnog računa sa pozivom na PIB primaoca dobara;
- broj Obračunskog lista za PDV.

Član 7.

Na administrativnoj liniji sa APKM Posebnom odeljenju dostavljaju se:
- Obračunski list za PDV;
- dokument iz člana 4. stav 3. ove uredbe;
- račun, odnosno drugi dokument o prometu dobara;
- potvrda o plaćenom PDV.
Posebno odeljenje vrši kontrolu dokumenata iz stava 1. ovog člana, kontrolu vrste, količine i porekla dobara, kao i obračuna PDV.
Ako se u postupku kontrole vrste i količine dobara, odnosno obračuna PDV, utvrdi da vrsta i količina dobara ne odgovaraju podacima o vrsti i količini dobara iskazanim u dokumentima iz stava 1. ovog člana, odnosno da je PDV pogrešno obračunat, dobra ne mogu istupiti preko administrativne linije sa APKM, već se upućuju Posebnom odeljenju koje je izvršilo obračun PDV.
Ako se u postupku kontrole porekla dobara utvrdi da se radi o dobrima stranog porekla, shodno se primenjuju carinski propisi.

Član 8.

Dobra na koja nije plaćen PDV ne mogu istupiti preko administrativne linije sa APKM na teritoriju Republike van APKM, osim ako je za iznos obračunatog PDV i drugih troškova položena neopoziva bankarska garancija izdata od strane banke sa teritorije Republike van APKM u korist Republike Srbije - Ministarstva finansija, plativa u roku od osam dana.
Dobra za koja je plaćanje PDV obezbeđeno neopozivom bankarskom garancijom upućuju se pod pratnjom Posebnog odeljenja do najbliže organizacione jedinice Posebnog odeljenja na teritoriji Republike van APKM, gde se kontroliše ispravnost izdate bankarske garancije.

Promet motornih vozila

Član 8a

Na promet motornih vozila sa teritorije APKM na teritoriju Republike van APKM obračunava se i plaća PDV.
Prometom motornih vozila iz stava 1. ovog člana smatra se prenos prava raspolaganja na motornim vozilima od strane lica sa sedištem, odnosno prebivalištem na teritoriji APKM licu sa sedištem, odnosno prebivalištem na teritoriji Republike van APKM.

Član 8b

: