Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 18. stav 4. Zakona o akcizama ("Službeni glasnik RS", br. 22/01, 73/01, 80/02, 43/03, 72/03, 43/04, 55/04, 135/04 i 108/2006),
Vlada Republike Srbije donosi

UREDBU

O IZGLEDU KONTROLNE AKCIZNE MARKICE, VRSTI PODATAKA NA MARKICI I NAČINU I POSTUPKU ODOBRAVANjA I IZDAVANjA MARKICA, VOĐENjA EVIDENCIJA O ODOBRENIM I IZDATIM MARKICAMA I OBELEŽAVANjA CIGARETA I ALKOHOLNIH PIĆA

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 137 od 24. decembra 2004, 11/05, 29/05, 56/05, 75/05, 88/05, 108/06, 83/11)

Član 1.

Ovom uredbom uređuje se izgled kontrolne akcizne markice, vrsta podataka na markici i način i postupak odobravanja i izdavanja markica, način vođenja evidencije o odobrenim i izdatim kontrolnim akciznim markicama (u daljem tekstu: markica) i način obeležavanja cigareta i alkoholnih pića tim markicama od strane proizvođača, odnosno uvoznika tih proizvoda.

I. IZGLED MARKICE I VRSTA PODATAKA NA MARKICI

Član 2.

Markica za obeležavanje cigareta iz čl. 40a i 40b Zakona o akcizama ("Službeni glasnik RS", br. 22/01, 73/01, 80/02, 80/02 - dr. zakon, 43/03, 72/03, 43/04, 55/04, 135/04, 46/05, 101/05 - dr. zakon, 61/07, 5/09, 31/09, 101/10 i 43/11 - u daljem tekstu: Zakon) sadrži sledeće podatke:
1) slovnu oznaku:
(1) U - za cigarete iz uvoza,
(2) D - za cigarete koje su proizvedene u zemlji,
(3) EC - za cigarete koje proizvođač, odnosno uvoznik otprema radi prodaje u avionima i brodovima koji saobraćaju na međunarodnim linijama, odnosno u slobodnim carinskim prodavnicama otvorenim na vazduhoplovnim pristaništima otvorenim za međunarodni saobraćaj na kojima je organizovana pasoška i carinska kontrola radi prodaje putnicima u skladu sa carinskim propisima (u daljem tekstu: slobodne carinske prodavnice);
2) reči: "Republika Srbija - Ministarstvo finansija";
3) oznaku serije i serijski broj markice.
Markica za obeležavanje cigareta je pravougaonog oblika, veličine 45mm x 19 mm, a štampa se u posebnim bojama, i to:
1) u plavoj - za cigarete iz uvoza (oznaka U);
2) u crvenoj - za cigarete koje su proizvedene u zemlji (oznaka D);
3) u žutoj - za cigarete koje proizvođač, odnosno uvoznik otprema radi prodaje u avionima i brodovima koji saobraćaju na međunarodnim linijama odnosno u slobodnim carinskim prodavnicama (oznaka EC).

Član 3.

Markica za obeležavanje alkoholnih pića iz člana 12. Zakona sadrži sledeće podatke:
1) slovnu oznaku:
(1) za alkoholna pića proizvedena u zemlji:
- R - za rakije od voća, grožđa i specijalne rakije,
- P - za rakije od žitarica i ostalih poljoprivrednih sirovina,
- Ž - za žestoka alkoholna pića i likere,
- N - za niskoalkoholna pića,
(2) za alkoholna pića iz uvoza:
- UR - za rakije od voća, grožđa i specijalne rakije,
- UP - za rakije od žitarica i ostalih poljoprivrednih sirovina,
- UŽ - za žestoka alkoholna pića i likere,
- UN - za niskoalkoholna pića,
(3) EA - za alkoholna pića koja proizvođač, odnosno uvoznik otprema radi prodaje u avionima i brodovima koji saobraćaju na međunarodnim linijama, odnosno u slobodnim carinskim prodavnicama;
2) reči: "Republika Srbija - Ministarstvo finansija";
3) oznaku serije i serijski broj markice.
Markica za obeležavanje alkoholnih pića je pravougaonog oblika, veličine 84mm x 19 mm, a štampa se u posebnim bojama, i to:
1) u sivoj - za alkoholna pića proizvedena u zemlji (oznake R, P, Ž i N);
2) u narandžastoj - za alkoholna pića iz uvoza (oznake UR, UP, UŽ i UN);
3) u ljubičastoj - za alkoholna pića koja proizvođač, odnosno uvoznik otprema radi prodaje u avionima i brodovima koji saobraćaju na međunarodnim linijama odnosno u slobodnim carinskim prodavnicama (oznaka EA).

Član 4.

Slovna oznaka markice ispisuje se velikim ćiriličkim štampanim slovima.

II. NAČIN OBELEŽAVANjA AKCIZNIH PROIZVODA

Član 5.

Obeležavanje akciznih proizvoda iz člana 1. ove uredbe vrši se lepljenjem markice na kutiji (paklici), odnosno flaši ili drugoj ambalaži u koju se pakuju proizvodi, na način koji obezbeđuje vidljivost podataka iz člana 2. stav 1. i člana 3. stav 1. ove uredbe.
Markica za obeležavanje cigareta lepi se na kutiji (paklici) ispod celofana, tako da se kutija ne može otvoriti a da se markica ne iscepa.
Markica za obeležavanje alkoholnih pića lepi se preko zatvarača flaše ili druge ambalaže, odnosno preko drugog mesta predviđenog za otvaranje ambalaže, tako da se flaša ili druga ambalaža ne može otvoriti a da se markica ne iscepa.

III. ŠTAMPANjE, ODOBRAVANjE I IZDAVANjE MARKICA

1. Štampanje markica

Član 6.

Štampanje markica vrši, u skladu sa članom 18. stav 3. Zakona, Narodna banka Srbije - Zavod za izradu novčanica i kovanog novca Topčider (u daljem tekstu: Zavod) koji obezbeđuje poseban način zaštite kakav se koristi za štampanje vrednosnica.
Štampanje markica vrši se na papiru i na način koji sprečava falsifikovanje tih markica.
Ugovorom između ministarstva nadležnog za poslove finansija (u daljem tekstu: ministarstvo) i Zavoda regulisaće se vrsta papira za štampanje, način zaštite od falsifikovanja i drugi tehnički detalji, kao i druga pitanja od značaja za izdavanje, preuzimanje i dostavljanje markica.

2. Odobravanje i izdavanje markica

Član 7.

Izdavanje markica vrši Zavod po prethodnom odobrenju ministarstva.
Zahtev za izdavanje markica podnosi se ministarstvu na Obrascu ZAM - Zahtev za izdavanje kontrolnih akciznih markica (sastoji se od četiri samokopirajuća primerka), koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.
Podnosilac zahteva iz stava 2. ovog člana prilikom podnošenja zahteva popunjava podatke u Obrascu ZAM označene pod "I- Podaci o podnosiocu zahteva", "II- Podaci o inostranom proizvođaču, odnosno ovlašćenom distributeru inostranog proizvođača" i "III- Podaci o traženim akciznim markicama".

Član 8.

Proizvođač cigareta uz zahtev za izdavanje markica podnosi:
1) dokaz je da je upisan u odgovarajući registar kod organa nadležnog za registraciju;
2) dokaz da je upisan u Registar proizvođača duvanskih proizvoda kod Uprave za duvan;
3) dokaz da su cigarete koje proizvodi upisane u Registar o markama duvanskih proizvoda kod Uprave za duvan;
4) podatak o maloprodajnoj ceni cigareta za koje podnosi zahtev i broj "Službenog glasnika Republike Srbije" u kome su maloprodajne cene cigareta objavljene.
Proizvođač alkoholnih pića uz zahtev za izdavanje markica podnosi:
1) dokaz je da je upisan u odgovarajući registar kod organa nadležnog za registraciju;
2) dokaz da je upisan u odgovarajući registar kod organa nadležnog za vođenje registra proizvođača alkoholnog pića.
Uvoznik cigareta i alkoholnih pića uz zahtev za izdavanje markica podnosi:
1) dokaz da je registrovan za obavljanje spoljnotrgovinske delatnosti;
2) dokaz da su cigarete koje uvozi upisane u Registar o markama duvanskih proizvoda kod Uprave za duvan;
3) podatak o maloprodajnoj ceni cigareta za koje podnosi zahtev i broj "Službenog glasnika Republike Srbije" u kome su maloprodajne cene cigareta objavljene.
Uvoznik cigareta i alkoholnih pića uz zahtev za izdavanje markica, pored dokaza iz stava 3. ovog člana, podnosi i garanciju banke u visini pripadajuće akcize za količine proizvoda za koje se izdaju markice sa rokom važenja garancije banke, koji se može produžiti. Uz ovu garanciju uvoznik podnosi i obračun akcize za te količine proizvoda.
Uvoznik cigareta i alkoholnih pića uz zahtev za izdavanje markica slovne oznake EC i EA, dostavlja dokaze iz stava 3. ovog člana.
Garancija banke iz stava 4. ovog člana je sredstvo obezbeđenja da će uvoznik u roku važenja garancije banke izvršiti uvoz cigareta i alkoholnih pića, odnosno povraćaj oštećenih markica sa vidljivom oznakom serijskog broja, odnosno neiskorišćenih markica.
Ako u roku važenja garancije banke njena vrednost ne pokriva pripadajući iznos akcize zbog povećanja maloprodajne cene cigareta iz stava 1. tačka 4) i stava 3. tačka 3) ovog člana ili povećanja iznosa akcize za cigarete, odnosno alkoholna pića, uvoznik je dužan da dostavi garanciju banke sa uvećanom vrednošću za