Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 66. Zakona o vojnim sudovima ("Službeni list SRJ", br. 11/95), Savezna vlada donosi

UREDBU

O IZDRŽAVANjU PRITVORA ZA KRIVIČNA DELA IZ NADLEŽNOSTI VOJNIH SUDOVA

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 23/95 i 27/95)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovom uredbom uređuje se izdržavanje pritvora vojnog lica, civilnog lica u Vojsci Jugoslavije (u daljem tekstu: Vojska) i civilnog lica za krivična dela iz nadležnosti vojnih sudova koji je određen rešenjem nadležnog suda i način postupanja sa licima u pritvoru.

Član 2.

Vojno lice, civilno lice u Vojsci i civilno lice izdržavaju pritvor u vojnom zatvoru za izdržavanje pritvora (u daljem tekstu: vojni zatvor).

II. PRIJEM I IZDRŽAVANjE PRITVORA

Član 3.

U pritvor se može staviti samo lice za koje je nadležni sud doneo pismeno rešenje o određivanju pritvora (u daljem tekstu: pritvorenik).
Nadležni sud, istovremeno s rešenjem o određivanju pritvora, dostavlja upravi vojnog zatvora i pismeni nalog za prijem lica u vojni zatvor, koji sadrži: osnovne lične podatke o pritvoreniku, naziv krivičnog dela, datum i čas lišenja slobode, potrebu za izdvajanjem od drugih pritvorenika, pečat suda koji određuje pritvor i potpis ovlašćenog sudije.
Ako je pritvorenik neidentifikovano lice, pojedini podaci iz stava 2. ovog člana mogu se dostaviti i naknadno, ali najdocnije u roku od 24 časa od časa prijema pritvorenika u vojni zatvor.
Upravnik vojnog zatvora ili drugo ovlašćeno lice koje je primilo pritvorenika u vojni zatvor izdaje pismenu potvrdu o prijemu pritvorenika, u koju se upisuju dan i čas prijema.

Član 4.

Pri prijemu u vojni zatvor vrši se pretres pritvorenika i pregledaju se i evidentiraju stvari koje je sa sobom doneo.
Pretres ženskih lica mogu da vrše samo službena ženska lica.

Član 5.

Od stvari za ličnu upotrebu u zatvoru pritvoreniku se ostavljaju odelo, džemper (pulover), dva para veša, pidžama, obuća, papuče, čarape, dva peškira, maramice, naočare i ortopedska pomagala, pribor za čišćenje odela i obuće, češalj, četkica za zube i pasta, sapun, dva čaršava, jastučnica, dušek i najmanje dva ćebeta.
Po odobrenju organa koji vodi postupak, pritvoreniku se mogu ostaviti i druge stvari za ličnu upotrebu.
Pritvoreniku će se oduzeti: novac i dragocenosti, noževi, makaze, britve, žileti za brijanje, igle, remen, šal, pertle, kravata, ogledalo i slične stvari kojima može da se povredi, kao i predmeti pogodni za napad ili bekstvo iz zatvora.
Pojedine stvari iz stava 3. ovog člana mogu se pritvoreniku, na njegovu molbu, ostaviti na korišćenje ako ne postoji opravdana sumnja da bi on ili pritvorenici, smešteni sa njim, mogli tim predmetima naneti povredu sebi ili drugom ili izvršiti bekstvo.
Po molbi pritvorenika iz stava 4. ovog člana odlučuje upravnik vojnog zatvora uz saglasnost suda koji je odredio pritvor, odnosno koji vodi postupak.
Ako pritvorenik nema potrebnu odeću, veš ili obuću, obezbediće mu se iz magacina vojnog zatvora. Odeća, veš i obuća treba da odgovaraju klimatskim uslovima i godišnjem dobu.

Član 6.

Stvari se oduzimaju zapisnički, u prisustvu pritvorenika. U zapisnik se upisuju ime i prezime pritvorenika, vrsta i količina stvari koje se oduzimaju i datum i čas oduzimanja. Ako se količina stvari označava brojem, broj se ispisuje i slovima. Zapisnik potpisuju službeno lice koje je oduzelo stvari i pritvorenik. Pritvoreniku se izdaje overena kopija zapisnika, kao i potvrda o oduzimanju stvari.
S oduzetim novcem i predmetima koji su služili za izvršenje krivičnog dela ili koji mogu biti od interesa za krivični postupak postupa se na način koji odredi sud koji je odredio i pritvor.
O stvarima iz stava 2. ovog člana odmah se obaveštava sudija koji je odredio pritvor.

Član 7.

Pritvorenici se raspoređuju u prostorije vojnog zatvora sporazumno sa sudom koji vodi postupak, zavisno od ličnih (kriminoloških) svojstava pritvorenika i raspoloživosti smeštajnog prostora.
Pritvorenici se smeštaju, po pravilu, u posebne prostorije, odvojeno od optuženih i osuđenih lica.
U istu prostoriju se ne mogu smeštati lica koja su učestvovala u izvršenju istog krivičnog dela, odnosno lica koja su izvršila krivična dela koja su u međusobnoj vezi. Lica koja su učinila krivično delo u povratu neće se, ako je to mogućno, smeštati u istu prostoriju sa drugim licima lišenim slobode, na koja bi mogla štetno da utiču.
U istu prostoriju se ne mogu smeštati lica različitog pola.

Član 8.

Pritvorenici-oficiri smeštaju se odvojeno od pritvorenika-podoficira. Pritvorenici-vojnici smeštaju se odvojeno od pritvorenika profesionalnih podoficira i oficira. Pritvorenici-civilna lica u Vojsci i druga civilna lica smeštaju se odvojeno od pritvorenika - vojnih lica.

Član 9.

Maloletnici se smeštaju odvojeno od punoletnih lica.
Sudija za maloletnike može odrediti da maloletnik bude u pritvoru s punoletnim licem, ako bi izdvojenost maloletnika duže trajala, a postoji mogućnost da se maloletnik smesti u prostoriju s punoletnim licem koje na njega neće štetno uticati.

Član 10.

Pritvorenik koji boluje od zarazne ili druge bolesti koja se lako prenosi smešta se odvojeno od ostalih pritvorenika.

Član 11.

Pritvorenici-profesionalni vojnici nose oznake svog čina dok na osnovu pravnosnažne presude ne izgube svojstvo pravnog lica ili dok nadležni organ ne dostavi podatke o gubitku svojstva profesionalnog vojnika. Vojnici-pritvorenici nose oznake pripadnosti Vojsci Jugoslavije do pravnosnažnosti presude.

Član 12.

Upravnik vojnog zatvora ili službeno lice koje on odredi upoznaje pritvorenika, prilikom njegovog prijema, s odredbama ove uredbe i naredbom upravnika vojnog zatvora iz člana 59. ove uredbe.
Odredbe ove uredbe koje se odnose na kućni red i naredba upravnika vojnog zatvora moraju biti istaknute u prostorijama u kojima borave pritvorenici.

III. ZDRAVSTVENO-HIGIJENSKE MERE I ISHRANA

Član 13.

Po prijemu u vojni zatvor vrše se lekarski pregled pritvorenika i higijenske pripreme za smeštaj u prostorije. Lekarski nalaz se unosi u zdravstveni karton pritvorenika.

Član 14.

Pritvoreniku koji nema novčanih sredstava, a ne raspolaže stvarima za ličnu upotrebu, uprava vojnog zatvora je dužna da obezbedi najpotrebnije stvari za održavanje lične higijene (peškir, sapun i dr.).

Član 15.

Posuđe i pribor za jelo pritvorenika koji je zbog zaraznih bolesti ili drugih bolesti koje se lako prenose smešten u posebnu prostoriju, moraju se posle svake upotrebe prokuvati.

Član 16.

Vojni zatvor treba da ima posebnu prostoriju za lekarski pregled pritvorenika.
Upravnik vojnog zatvora je dužan da obezbedi najnužniji potrošni sanitetski materijal za pružanje prve pomoći.

Član 17.

Obolelom pritvoreniku lekarska pomoć se ukazuje u zatvorskoj ambulanti ili drugoj vojnoj zdravstvenoj ustanovi.
Ambulantno lečenje pritvorenika sprovodi se, po pravilu, u prostorijama vojnog zatvora, a bolničko lečenje u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi.
O upućivanju pritvorenika na lečenje u vojnu zdravstvenu ustanovu, na predlog lekara, odlučuje sud koji vodi postupak.
Izuzetno od odredbe stava 3. ovog člana, oboleli pritvorenik u hitnim slučajevima može biti upućen u vojnu zdravstvenu ustanovu, o čemu upravnik vojnog zatvora odmah obaveštava organ koji vodi postupak.
Pritvorenike u vojnoj zdravstvenoj ustanovi čuva vojna policija.

Član 18.

Lekarski pregled u zatvorskoj ambulanti, odnosno vojnoj zdravstvenoj ustanovi vrši se u radnom vremenu, a u hitnim slučajevima može se vršiti i van radnog vremena. Lekarskom pregledu prisustvuje upravnik vojnog zatvora ili lice koje on odredi, a, po potrebi, i lice koje odredi sud koji vodi postupak.

Član 19.

Po odobrenju suda koji vodi postupak i pod nadzorom lica koje on odredi, pritvorenika može, na njegov zahtev i o njegovom trošku, da pregleda i lekar koga on izabere, pod uslovom da ga je prethodno pregledao vojni lekar.
Pregled iz stava 1. ovog člana vrši se u zatvorskoj prostoriji. Pregledu prisustvuje i vojni lekar, a, po potrebi, i lice koje odredi sud koji vodi postupak.

Član 20.

Pritvorenik ima pravo da, po odobrenju suda koji vodi postupak, nabavlja lekove o svom trošku ili da ih prima od svoje porodice, s tim što takve lekove prethodno mora pregledati vojni lekar, koji određuje terapiju i način čuvanja lekova.

Član 21.

Pritvorenik ima pravo na