Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 99. tačka 4. Ustava Savezne Republike Jugoslavije, a u vezi sa članom 7. Zakona o finansiranju Savezne Republike Jugoslavije ("Službeni list SRJ", br. 53/92), Savezna vlada donosi

UREDBU

O IZDACIMA ZA SLUŽBENA PUTOVANjA I SELIDBE U INOSTRANSTVO KOJI SE SAVEZNIM ORGANIMA UPRAVE PRIZNAJU U MATERIJALNE TROŠKOVE

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 14/95, 38/97, 40/97, 44/97, 43/00, 57/04)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Izdaci za službena putovanja i selidbe u inostranstvo i u drugim slučajevima predviđenim ovom uredbom priznaju se saveznim ministarstvima, drugim saveznim organima uprave i saveznim upravnim organizacijama i službama Savezne vlade (u daljem tekstu: savezni organi uprave) u materijalne troškove, u iznosima i pod uslovima propisanim ovom uredbom.
Izdaci iz stava 1. ove uredbe prenose se saveznim organima uprave, a isplaćuju zaposlenim i drugim licima koja obavljaju poslove iz delokruga saveznog organa uprave.

Član 2.

Pod službenim putovanjem u inostranstvo, u smislu ove uredbe, podrazumeva se službeno putovanje iz Savezne Republike Jugoslavije (u daljem tekstu: Jugoslavija) u stranu državu i obratno, iz jedne strane države u drugu stranu državu i iz jednog mesta u drugo mesto na teritoriji strane države.

Član 3.

Pod selidbom u inostranstvo, u smislu ove uredbe, podrazumeva se selidba iz Jugoslavije u stranu državu i obratno, iz jedne strane države u drugu stranu državu i iz jednog mesta u drugo mesto na teritoriji strane države.

Član 4.

Pod izdacima, u smislu ove uredbe, podrazumevaju se: izdaci za smeštaj, ishranu i prevoz lica radi obavljanja određenog službenog posla; izdaci za smeštaj stvari (pokućstva) lica koje se seli i smeštaj, ishranu i prevoz tog lica i članova njegove uže porodice; izdaci za pribavljanje putnih isprava, vakcinaciju i lekarske preglede; izdaci za službenu poštu, takse, telefon, telegram i telefaks; izdaci za iznajmljivanje prostorija, pisaćih mašina i personalnih računara; izdaci za stenografske i daktilografske usluge; izdaci za prevoz iz stranih država s teškim klimatskim uslovima; naknade zbog odvojenog života i drugi izdaci u skladu sa ovom uredbom.

II. IZDACI ZA SLUŽBENA PUTOVANjA

Član 5.

Nalog za službeno putovanje izdaje ovlašćeno lice u saveznom organu uprave.
Nalog za službeno putovanje, pored naznake rešenja na osnovu kog se izdaje, sadrži naročito: ime i prezime lica koje putuje, poslove koje obavlja, cilj putovanja, naziv države i mesto u koje putuje, dan polaska i povratka, odnosno trajanje službenog putovanja, kategoriju hotela koji će se koristiti, vrstu prevoza koji će se koristiti, napomenu o tome da li su obezbeđeni besplatan smeštaj i ishrana, kao i način obračuna troškova putovanja.

Član 6.

Izdaci za službeno putovanje u inostranstvo obuhvataju izdatke za smeštaj, ishranu i prevoz.

1. Izdaci za smeštaj, ishranu i lični prevoz u mestu

Član 7.

Izdaci za smeštaj priznaju se u visini plaćenog hotelskog računa, koji sadrži izdatak za spavanje i doručak.
Pod smeštajem, u smislu stava 1. ovog člana, ne podrazumeva se smeštaj radi dnevnog odmora.
Izuzetno od odredbe stava 2. ovog člana, izdatak za dnevni odmor vazduhoplovnog osoblja obračunava se na osnovu hotelskog računa ako je vreme zadržavanja na aerodromu duže od četiri časa između dva leta u toku 24 časa.

Član 7a.

Izdaci za ishranu i lični prevoz u mestu (gradski prevoz) priznaju se u iznosu od 50% od iznosa dnevnice utvrđene ovom uredbom.

Član 8.

Iznosi dnevnica za službeno putovanje u pojedine strane države utvrđuju se u Spisku zemalja s odgovarajućim iznosom dnevnica, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 9.

Visina dnevnica za službeno putovanje u inostranstvo, utvrđena prema spisku iz člana 8. ove uredbe, za šefove jugoslovenske delegacije uvećava se za 10%.

Član 10.

Ako su na službenom putovanju u inostranstvo obezbeđeni besplatan smeštaj i ishrana, dnevnica se umanjuje za 80%, ako je obezbeđen samo besplatan smeštaj - za 50%, a ako je obezbeđena samo besplatna ishrana - za 30%.
Pod obezbeđenim besplatnim smeštajem i besplatnom ishranom podrazumeva se da izdatak za smeštaj i ishranu snosi stranka iz strane države u koju se službeno putuje.

Član 11.

(Brisan - prema Uredbi o izmenama i dopunama Uredbe o ... - "Sl. list SRJ", br. 44/97)

Član 12.

(Brisan - prema Uredbi o ... - "Sl. list SRJ", br. 38/97)

Član 13.

Za obračun dnevnice za službeno putovanje u inostranstvo svaka 24 časa provedena na službenom putovanju, kao i ostatak vremena duži od 12 časova računaju se kao jedna dnevnica, a ostatak vremena od osam do 12 časova - kao pola dnevnice.
Ako ukupno službeno putovanje traje duže od 12 časova, obračunava se jedna dnevnica, a ako traje duže od osam časova - pola dnevnice.

Član 14.

Za službeno putovanje letačkog osoblja koje ukupno traje manje od osam časova, računajući vreme od časa polaska aviona s poslednjeg aerodroma u Jugoslaviji do časa povratka aviona na prvi aerodrom u Jugoslaviji, obračunava se pola dnevnice, saglasno članu 13. ove uredbe, s tim što se tako dobijen iznos umanjuje za 70%.

Član 15.

Dnevnice određene za stranu državu u koju se službeno putuje obračunavaju se od časa prelaska granice Jugoslavije, a dnevnice određene za stranu državu iz koje se dolazi - do časa prelaska granice Jugoslavije.
Ako se za službeno putovanje koristi avion, dnevnica se obračunava od časa polaska aviona s poslednjeg aerodroma u Jugoslaviji do časa povratka na prvi aerodrom u Jugoslaviji.
Ako se za službeno putovanje koristi brod, dnevnica se obračunava od časa polaska broda iz poslednjeg pristaništa u Jugoslaviji do časa povratka u prvo pristanište u Jugoslaviji.
Ako se službeno putuje u više zemalja, u odlasku se obračunava dnevnica utvrđena za stranu državu u kojoj se započinje službeno putovanje, a u povratku - dnevnica utvrđena za stranu državu u kojoj je službeno putovanje završeno.
Za svako zadržavanje u stranoj državi, odnosno proputovanje kroz stranu državu koje traje duže od 12 časova obračunava se dnevnica za tu stranu državu.

2. Izdaci za prevoz

Član 16.

Izdaci za prevoz na službenom putovanju u inostranstvo obračunavaju se u visini cene iz putničke tarife za prevoz sredstvom one vrste i razreda koji se, prema nalogu za službeno putovanje, mogu koristiti.

Član 17.

Ako su u cenu karte za putovanje brodom uračunati i troškovi za ishranu i prenoćište, dnevnica se umanjuje za 80%.
Ako su u cenu avionske karte, zbog prekida putovanja, uračunati troškovi za ishranu i smeštaj, dnevnica se umanjuje za 80%.
Ako su u cenu avionske karte, zbog prekida putovanja, uračunati samo troškovi za smeštaj, dnevnica se umanjuje za 30%.

Član 18.

Izdaci za korišćenje kola za spavanje na službenom putovanju u inostranstvo obračunavaju se uz umanjenje dnevnice za 50%:
1) ako putovanje