Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 68. Zakona o budžetskom sistemu ("Službeni glasnik RS", br. 54/09, 73/10 i 101/10), člana 42. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05, 71/05 - ispravka, 101/07, 65/08 i 16/11), a u vezi sa čl. 6, 7. i 8. Okvirnog sporazuma između Vlade Republike Srbije i Komisije evropskih zajednica o pravilima za saradnju koja se odnose na finansijsku pomoć Evropske zajednice Republici Srbiji u okviru sprovođenja pomoći prema pravilima instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) ("Službeni glasnik RS - Međunarodni ugovori", broj 124/07),
Vlada donosi

UREDBU

O DECENTRALIZOVANOM UPRAVLjANjU SREDSTVIMA RAZVOJNE POMOĆI EVROPSKE UNIJE U OKVIRU INSTRUMENTA PRETPRISTUPNE POMOĆI (IPA)

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 70 od 23. septembra 2011, 49/12)

I. UVODNE ODREDBE

Član 1.

Ovom uredbom utvrđuje se način upravljanja sredstvima pretpristupne pomoćiIPAEvropske unije u Republici Srbiji, kao i odgovornosti i međusobni odnosi tela i za njih odgovornih lica, a u vezi pripreme, koordinacije, sprovođenja, praćenja i izveštavanja o sprovođenju programa i projekata koji se finansiraju izIPAkomponentiI, II,IIIiIVkroz decentralizovan sistem upravljanja.

Definicije

Član 2.

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovoj uredbi imaju sledeće značenje:
1) akreditacija; jeste formalno priznavanje da je neko telo ili skup tela ispunilo zadate kriterijume za akreditaciju od strane Evropske komisije u vezi sa upravljanjemIPAkomponentama ili programima u okviru decentralizovanog upravljanja, u skladu sa poglavljemIII. Okvirnog sporazuma.
2) grant; jeste ugovor prema pravilima EU kojim se dodeljuju bespovratna finansijska sredstva namenjena sprovođenju unapred definisanih aktivnosti.
3) decentralizovano upravljanje; (Decentralized Management) jeste jedan od načina upravljanja EU fondovima.
4) instrument za pretpristupnu pomoć Evropske unije; (IPA) jeste finansijski instrument EU namenjen zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima (Instrument for Pre-accession Assistance (IPA)). Ovaj finansijski instrument sprovodi se kroz pet komponenti:
IPAkomponentaI - Pomo} procesu tranzicije i izgradwi institucija,
: 53;2:IPAkomponentaII- Prekogranična saradnja,
IPAkomponentaIII- Regionalni razvoj,
IPAkomponentaIV- Razvoj ljudskih resursa,
IPAkomponentaV - Ruralni razvoj;
: 54;5:5) IPAunutrašnja jedinica; jeste unutrašnja organizaciona jedinica odgovorna za proces programiranja, praćenja i sprovođenja projekata finansiranih izIPAfondova u ministarstvu ili drugom organu državne uprave.
6) krajnji primalac; jeste telo koje po završetku projekta ima vlasništvo nad rezultatima operacije (finansirane od straneIPA) i odgovorno je za korišćenje i održavanje odnosnog vlasništva. (Eng. End Recipient (ER)).
7) krajnji korisnik; jeste telo odgovorno za planiranje ili za planiranje i sprovođenje projekata. U kontekstuIPAkomponenteIiIIto su ministarstva, drugi organi državne uprave i druge organizacije koje su direktni korisnici razvojne pomoći. U kontekstuIPAkomponentiIIIiIVto je Telo za ugovaranje.
8) mere; jesu mehanizmi za sprovođenje prioritetnih osa koje se mogu dalje podeliti na operacije u okviru operativnih programaIPAkomponentiIIIiIV.
9) operativni program; jeste dokument kojim se utvrđuju pitanja, ciljevi, nastojanja i metode finansiranja i sprovođenja aktivnosti, koje izrađuje operativna struktura uz koordinaciju strateškog koordinatora i uz konsultovanje Evropske komisije.
10) operacija; jeste projekat ili skup projekata u okviru mera operativnih programaIPAkomponentiIIIiIV.
11) okvir za strateško usklađivanje; jeste strateški dokument koji utvrđuje prioritete uIPAkomponentamaIIIiIV.
12) princip odgovornog finansijskog upravljanja; jeste obezbeđivanje tačnosti, transparentnosti, ekonomičnosti, efikasnosti i delotvornosti u postupanju sa operacijama, transakcijama, ugovorima i finansijskim sredstvima.
13) prioritetne ose; jesu osnovne oblasti intervencije u okviru operativnog programa i predstavljaju opšte definisane oblasti iz kojih se dalje definišu konkretne mere koje se realizuju kroz operacije.
14) paket za akreditaciju; jeste paket dokumenata koje država korisnicaIPAfondova dostavlja Evropskoj komisiji prilikom podnošenja zahteva za prenošenje ovlašćenja za decentralizovano upravljanjeIPAfondovima.
15) ugovarač; jeste izvršilac usluga, isporučilac dobara, izvođač radova ili korisnik bespovratnih sredstava koji zaključuje ugovor sa Telom za ugovaranje o sprovođenju projekata koji se finansiraju izIPAfondova.

II. TELA I ODGOVORNA LICA U OKVIRU DECENTRALIZOVANOG UPRAVLjANjA

Tela i odgovorna lica

Član 3.

U okviru decentralizovanog upravljanja finansijskom pomoći premaIPApravilima, imenuju se sledeća odgovorna lica i tela za upravljanje, sprovođenje, kontrolu i revizijuIPAfinansijske pomoći:
1) Nacionalni službenik za akreditaciju;
2) NacionalniIPAkoordinator (NIPAK);
3) Strateški koordinator za KomponenteIIIiIV;
4) Nacionalni službenik za odobravanje;
5) Nacionalni fond;
6) Operativne strukture za svakuIPAkomponentu ili program;
7) Revizorsko telo.
Osnovne funkcije i odgovornosti tela i odgovornih lica iz stava 1. ovog člana utvrđeni su Aneksom A Okvirnog sporazuma.
Međusobni odnosi, prava i obaveze tela i odgovornih lica iz stava 1. ovog člana, uređuju se sporazumima o sprovođenju, operativnim sporazumima i sporazumima sa krajnjim primaocima, kao i procedurama o načinu rada i obavljanju poverenih poslova u skladu sa članom 8. stav 3. Okvirnog sporazuma.

Nacionalni službenik za akreditaciju

Član 4.

Nacionalni službenik za akreditaciju odgovoran je za izdavanje, praćenje i suspenziju ili povlačenje akreditacije Nacionalnog službenika za odobravanje i Nacionalnog fonda, u skladu sa čl. 10. i 13. Okvirnog sporazuma.
Nacionalni službenik za akreditaciju organizuje redovne sastanke sa Revizorskim telom radi dobijanja uverenja o ispunjenosti svih zahteva potrebnih za zadržavanje akreditacije u okviruIPAkomponenti.
Nacionalni službenik za akreditaciju odobrava procedure za nacionalnog službenika za odobravanje/Nacionalni fond, pripremljene od strane nacionalnog službenika za odobravanje/Nacionalnog fonda.
Nacionalni službenik za akreditaciju može imenovati svog zamenika i poveriti mu izvršenje određenih poslova. Poveravanje poslova ne isključuje odgovornost Nacionalnog službenika za akreditaciju.
Nacionalni službenik za akreditaciju jeste ministar nadležan za poslove finansija.

NacionalniIPAkoordinator

Član 5.

NacionalniIPAkoordinator obezbeđuje sveobuhvatnu koordinaciju finansijske pomoći u okviruIPAi blisku vezu između opšteg procesa pristupanja i korišćenja pretpristupne pomoći, u skladu sa članom 8. Okvirnog sporazuma.
NacionalniIPAkoordinator snosi ukupnu odgovornost za doslednost i koordinaciju programa koji se finansiraju iz sredstavaIPA, kao i godišnje programiranje zaIPAkomponentuIna nacionalnom nivou i koordinaciju učestvovanja Republike Srbije u relevantnim programima prekogranične saradnje.
NacionalniIPAkoordinator može da potpisuje operativne sporazume sa telima i odgovornim licima koja su uključena u godišnje programiranje relevantnih komponentiIPAi praćenje i ocenu procesa realizacijeIPAprograma.
NacionalniIPAkoordinator jeste predstavnik Vlade ili