Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 89. i 92. Carinskog zakona ("Službeni list SRJ", br. 45/92), na predlog saveznog ministra za finansije, a po pribavljenom mišljenju direktora Savezne uprave carina, Savezna vlada donosi

UREDBU

O CARINSKOM POSTUPKU U ŽELEZNIČKOM I DRUMSKOM SAOBRAĆAJU, SAOBRAĆAJU VODENIM PUTEVIMA, VAZDUŠNOM I POŠTANSKOM SAOBRAĆAJU I PUTNIČKOM PROMETU

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 48/92, 50/92, 15/93, 26/94, 33/96, 42/02)

I. OSNOVNA ODREDBA

Član 1.

Ovom uredbom propisuju se: carinski postupak u železničkom i drumskom saobraćaju, saobraćaju vodenim putevima, vazdušnom i poštanskom saobraćaju i putničkom prometu; mere carinskog nadzora nad robom, putnicima i prevoznim sredstvima; isprave i način njihovog podnošenja u carinskom postupku u tim vrstama saobraćaja; način upućivanja, prijavljivanja i predaje robe prijemnoj carinarnici; naknadno upućivanje robe drugoj carinarnici i mere carinskog nadzora nad tom robom.

II. CARINSKI POSTUPAK I CARINSKI NADZOR U ŽELEZNIČKOM SAOBRAĆAJU

Član 2.

Na pruzi između carinske linije i granične železničke stanice ne smeju se zaustavljati vozovi, osim ako je to neophodno zbog mera bezbednosti saobraćaja ili u slučaju više sile.
Ako se voz zaustavi na pruzi između carinske linije i granične železničke stanice, granična železnička stanica je dužna da o tome odmah obavesti graničnu carinarnicu.

Član 3.

Ako postoji stalna potreba zaustavljanja vozova na pruzi od carinske linije do granične železničke stanice radi prevoza putnika u lokalnom saobraćaju, tim vozovima dodaju se posebna kola, koja moraju biti vidno označena natpisom: "Za lokalni saobraćaj" i ne smeju biti hodnikom vezana sa ostalim kolima.
Po dolasku voza u graničnu železničku stanicu, granična železnička stanica preduzima potrebne mere da se putnici u lokalnom saobraćaju ne mešaju sa putnicima koji dolaze iz inostranstva.

Član 4.

Vozovi koji prevoze putnike (u daljem tekstu: putnički voz) u međunarodnom železničkom saobraćaju, peroni i koloseci na kojima stoje ti vozovi, kao i koloseci na kojima stoje vozovi koji prevoze robu u međunarodnom saobraćaju moraju noću biti osvetljeni.

Carinski postupak i carinski nadzor nad putnicima i prtljagom

Član 5.

Kad voz koji prevozi putnike stigne iz inostranstva u graničnu železničku stanicu, carinarnica odmah vrši carinski pregled lokomotive, motornih kola, službenih kola i voznog osoblja.
Odvajanje lokomotive i službenih kola od voza, odnosno udaljavanje voznog osoblja, dozvoljeno je tek po izvršenom carinskom pregledu.

Član 6.

Carinski pregled robe i ličnog prtljaga koji putnici sobom nose vrši se u kolima u kojima se putnici nalaze i to, po pravilu, za vreme redovnog zadržavanja voza po redu vožnje u graničnoj železničkoj stanici, a izuzetno, u opravdanim slučajevima, u prostorijama granične carinarnice.
Za vreme carinskog pregleda voza, robe, putnika i ličnog prtljaga, pristup na peron uz koji voz stoji i ulazak u voz dozvoljeni su samo ovlašćenim službenim licima, a drugim licima - samo uz prethodnu saglasnost carinarnice.

Član 7.

Ako se carinski postupak sa putnicima ne može završiti za vreme redovnog zadržavanja voza u graničnoj železničkoj stanici, carinski postupak se može sprovesti za vreme kretanja voza.
Ako se carinski postupak sa putnicima sprovodi za vreme kretanja voza, a voz staje na usputnim stanicama, železnica je dužna da odvoji kola sa putnicima iz inostranstva od kola sa putnicima u domaćem saobraćaju.
Carinskim radnicima koji vrše carinski pregled za vreme kretanja voza železnica obezbeđuje besplatan prevoz u odlasku i povratku, kao i poseban odeljak u vagonu za sprovođenje mera carinskog nadzora i smeštaj carinske robe.

Član 8.

Lični prtljag koji je u inostranstvu predat železnici na prevoz do granične železničke stanice, stanica je dužna da prijavi graničnoj carinarnici najdocnije u roku od pet časova po prelasku carinske linije.
Lični prtljag koji je u inostranstvu predat železnici na prevoz do neke železničke stanice u unutrašnjosti zemlje granična železnička stanica je dužna da prijavi graničnoj carinarnici.
Lični prtljag iz st. 1. i 2. ovog člana, kao i prtljag koji se prevozi granična železnička stanica prijavljuje carinarnici Prijavom za uvoz i provoz robe.

Član 9.

Granična carinarnica je dužna da o završenom carinskom pregledu putničkog voza odmah obavesti graničnu železničku stanicu. Obaveštenje se daje na taj način što carinski radnik upisuje u železničku knjigu za prijavljivanje i odjavljivanje vozova tačno vreme završetka pregleda i to potvrđuje svojim potpisom.
Granična carinarnica je dužna da sve radnje predviđene odredbama Carinskog zakona i ove uredbe kod putničkih vozova izvrši za vreme redovnog zadržavanja voza, ako ne postoje posebni razlozi za duže zadržavanje voza, o čemu obaveštava graničnu železničku stanicu.

Carinski postupak i carinski nadzor pri uvozu i provozu robe

Član 10.

Za vreme carinskog pregleda teretnog voza i voznog osoblja pristup na peron uz koji voz stoji i ulazak u voz dozvoljen je samo ovlašćenim službenim licima.
Carinarnica utvrđuje brojno stanje kola u sastavu teretnog voza, vrši pregled lokomotive, službenih kola i voznog osoblja, a po potrebi, i ostalih kola teretnog voza i utvrđuje stanje inostranih železničkih ili carinskih plombi na kolima.
Brojno stanje kola u sastavu teretnog voza granična carinarnica sravnjuje sa Spiskom prelaza strane železnice ili sa prevoznim ispravama koje prate robu (tovarni list, ekspresni list, prtljažnica, železnička propratnica i dr.), a koje joj predaje granična železnička stanica.

Član 11.

Ako se carinskim pregledom utvrdi da na zatvorenim kolima sa robom nema stranih železničkih ili carinskih plombi, ili da su one povređene, granična carinarnica, zajedno sa graničnom železničkom stanicom, komisijski utvrđuje stanje i o tome sastavlja zapisnik bez utvrđivanja stvarnog stanja robe u kolima. Na ta kola granična carinarnica i granična železnička stanica stavljaju svoje plombe. Podatke o stavljenim plombama komisija unosi u zapisnik. Zapisnik se prilaže uz prvi primerak prijave za uvoz i provoz robe. U Spisak prelaza strane železnice unosi se napomena o stanju stranih plombi.
Ako granična železnička stanica odluči da proveri stvarno stanje robe, to može da čini samo pod carinskim nadzorom.

Član 12.

Na zahtev granične carinarnice granična železnička stanica je dužna da otvori kola i sve druge prostorije u vozu.
Ako prilikom carinskog pregleda sa kola treba skinuti pojedine pričvršćene delove, granična železnička stanica je dužna da na zahtev granične carinarnice to učini.

Član 13.

Granična carinarnica je dužna da o završenom carinskom pregledu teretnog voza odmah obavesti graničnu železničku stanicu, na način propisan u članu 9. stav 1. ove uredbe.

Član 14.

Granična carinarnica je dužna da sve radnje kod teretnih vozova izvrši najduže za dva časa, a kod maršrutnih teretnih vozova sa istom vrstom robe - najduže za 30 minuta ako ne postoje posebni razlozi za duže zadržavanje voza, o čemu ta carinarnica obaveštava graničnu železničku stanicu.

Član 15.

Granična železnička stanica je dužna da graničnoj carinarnici podnese Prijavu za uvoz i provoz robe u dva primerka najdocnije u roku od pet časova od časa dolaska voza.
Granična železnička stanica popunjava Prijavu za uvoz i provoz robe na osnovu Spiska prelaza strane železnice i železničkih prevoznih isprava koje prate robu. Podaci uneseni u Prijavu za uvoz i provoz robe moraju odgovarati podacima iz tih isprava.
U Prijavu za uvoz i provoz robe prvo se upisuje roba koja se provozi, zatim roba koja se upućuje na carinjenje drugim carinarnicama i roba koja se carini kod granične carinarnice.

Član 16.

Ako su u sastavu voza prispela kola sa denčanim pošiljkama, te pošiljke upisuju se pojedinačno u poseban spisak i tovarnicu, koja mora da sadrži podatke o količini, vrsti pakovanja (sanduk, vreća, bure, kutija i sl.), oznakama, bruto-masi koleta i nazivu robe, kao i podatke o broju kola u koje je roba utovarena. Tovarnica se prilaže Prijavi za uvoz i provoz robe. Ako bi pojedinačno upisivanje svih koleta u Prijavu za uvoz i provoz robe, s obzirom na njihov broj, trajalo duže vreme, sve te pošiljke ubeležiće se u prijavu za uvoz i provoz robe kao kolska pošiljka sa naznačenjem broja kola, a u rubriku: "Naziv robe" upisuje se zabeleška: "Zbirna kola - vidi priloženu tovarnicu".
Prilikom pregleda denčanih pošiljki granična carinarnica utvrđuje stanje