Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 106. Carinskog zakona ("Službeni list SRJ", 45/92, 16/93, 50/93 i 28/96), Savezna vlada donosi

UREDBU

O CARINSKOM NADZORU I POSTUPKU CARINjENjA ROBE SMEŠTENE POD CARINSKI NADZOR

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 48/92, 26/94, 33/96, 28/97, 42/02)

Član 1.

Ovom uredbom propisuju se postupak i uslovi za otvaranje železničko-carinskih magacina, carinskih skladišta, carinskih smestišta, specijalizovanih skladišta strane robe i robe domaće proizvodnje, centralnih skladišta, konsignacionih skladišta i slobodnih carinskih prodavnica, način sprovođenja mera carinskog nadzora nad robom smeštenom u tim magacinima, skladištima i smestištima, na međunarodnim sajmovima i izložbama, u slobodnim carinskim prodavnicama i drugim prostorijama i prostorima, način vođenja evidencije o toj robi, poseban postupak carinjenja robe smeštene u konsignacionim skladištima i poseban postupak sa robom smeštenom u konsignacionim skladištima.

I. Železničko-carinski magacin

Član 2.

Železničko-carinski magacin je zatvorena prostorija koja služi za smeštaj carinske robe koja se prevozi u železničkom saobraćaju.
Prostorije za železničko-carinski magacin određuje železnička stanica, u saglasnosti s carinarnicom. Za otvaranje železničko-carinskog magacina potrebno je odobrenje nadležne carinarnice.

Član 3.

Ako se držalac železničko-carinskog magacina ne pridržava obaveza propisanih Carinskim zakonom i ovom uredbom, carinarnica može rešenjem privremeno zatvoriti železničko-carinski magacin i odrediti rok u kome se utvrđeni nedostaci moraju otkloniti. Ako držalac železničko-carinskog magacina ne otkloni utvrđene nedostatke u određenom roku, carinarnica donosi rešenje o zatvaranju železničko-carinskog magacina.

Član 4.

U železničko-carinski magacin roba se smešta na osnovu prijave za uvoz i provoz robe, odnosno izvozne carinske deklaracije.
Za robu smeštenu u železničko-carinskom magacinu železnica vodi magacinsku knjigu ili kartoteku sa podacima iz magacinske knjige.
Držalac železničko-carinskog magacina dužan je da smesti robu u magacin odvojeno prema dokumentima na osnovu kojih se unosi i da je vidno obeleži odgovarajućim natpisom (broj prijave za uvoz i provoz robe i dr.).

Član 5.

Roba smeštena u železničko-carinskom magacinu može se podići po izvršenom carinjenju, ako se po rešenju carinarnice upućuje drugoj carinarnici, ako carinarnica, na zahtev stranke, odobri smeštaj te robe na neko drugo mesto van železničko-carinskog magacina ili ako se roba vraća u inostranstvo.
U slučajevima iz stava 1. ovog člana, železnička stanica upisuje u odgovarajuću rubriku magacinske knjige, odnosno kartoteke broj i datum isprave na osnovu koje je roba podignuta iz železničko-carinskog magacina.

II. Carinsko skladište

Član 6.

Carinsko skladište je zatvorena prostorija ili ograđeni pokriveni prostor, namenjen za smeštaj carinske robe, koji koristi i kojim upravlja preduzeće i drugo pravno lice čiji je predmet poslovanja uskladištenje robe (u daljem tekstu: držalac carinskog skladišta).
U carinsko skladište može se smeštati uvozna neocarinjena roba, domaća roba, domaća roba ocarinjena za izvoz i roba koja se provozi.
Za otvaranje carinskog skladišta potrebno je odobrenje nadležne carinarnice. Ako se držalac carinskog skladišta ne pridržava obaveza propisanih Carinskim zakonom i ovom uredbom, carinarnica može rešenjem privremeno zatvoriti carinsko skladište i odrediti rok u kome se utvrđeni nedostaci moraju otkloniti.
Ako držalac carinskog skladišta ne otkloni utvrđene nedostatke u određenom roku, carinarnica donosi rešenje o zatvaranju carinskog skladišta.

Član 7.

Uz zahtev za otvaranje carinskog skladišta carinarnici se podnosi:
1) izvod iz registra nadležnog privrednog suda o registraciji spoljnotrgovinskog prometa;
2) akt nadležnog opštinskog organa za upotrebu prostorija i prostora za skladište;
3) skicu i tehnički opis prostorija i prostora namenjenih za carinsko skladište;
4) izjavu da su obezbeđene prostorije i inventar potrebni za sprovođenje mera carinskog nadzora i carinjenje robe u carinskom skladištu.

Član 8.

Pre davanja odobrenja za otvaranje carinskog skladišta, carinarnica obrazuje komisiju, koja pregledom prostorija i prostora namenjenih za carinsko skladište utvrđuje da li su te prostorije, odnosno prostori podesni za smeštaj carinske robe i da li su obezbeđeni uslovi za sprovođenje mera carinskog nadzora.
Komisija iz stava 1. ovog člana sastoji se od predsednika i dva člana, koje carinarnica imenuje iz reda svojih radnika.
Komisija o svom nalazu sastavlja zapisnik, u tri primerka, od kojih dva zadržava carinarnica, a treći se dostavlja podnosiocu zahteva.
Uslovi pod kojima se carinarnici stavljaju na raspolaganje prostorije i inventar potrebni za sprovođenje mera carinskog nadzora i carinjene robe u carinskom skladištu uređuju se posebnim ugovorom između držaoca carinskog skladišta i carinarnice.

Član 9.

Carinsko skladište mora biti obeleženo tablom sa natpisom: "Carinsko skladište" i nazivom držaoca skladišta.
Carinarnica može odrediti da svaki ulaz u carinsko skladište mora biti pod neposrednim carinskim nadzorom.

Član 10.

Na otvoreni prostor carinskog skladišta može se smeštati roba koja zbog svojih svojstava nije podobna za smeštaj u zatvorene prostorije.
Držalac carinskog skladišta dužan je da robu iz stava 1. ovog člana smesti u carinsko skladište odvojeno i da je vidno obeleži odgovarajućim natpisom (broj prijave za uvoz i provoz robe i dr.).

Član 11.

Roba se smešta u carinsko skladište:
1) u slučaju istovara iz broda - na osnovu manifesta, odnosno izvoda iz manifesta i prijave za uvoz i provoz robe, a u slučaju prenosa i smeštaja u carinsko skladište van luke, odnosno pristaništa i carinske, odnosno slobodne zone - na osnovu prijave za uvoz i provoz robe;
2) u slučaju istovara iz vazduhoplova - na osnovu manifesta, odnosno izvoda iz manifesta, a u slučaju prenosa i smeštaja u carinsko skladište - na osnovu prijave za uvoz i provoz robe;
3) u slučaju smeštanja robe upućene u skladište - na osnovu prijave za uvoz i provoz robe i prevozne isprave;
4) u slučaju smeštaja u skladište ostale robe prispele iz inostranstva - na osnovu prijave za uvoz i provoz robe i prevoznih isprava;
5) u slučaju smeštaja robe koja se premešta iz železničko-carinskog magacina, carinskog smestišta ili drugog carinskog skladišta - na osnovu rešenja carinarnice i prijave za uvoz i provoz robe;
6) u slučaju smeštaja domaće robe ocarinjene za izvoz - na osnovu izvozne carinske deklaracije.

Član 12.

U carinskom skladištu dozvoljeno je, uz prethodno odobrenje carinarnice, denaturisanje, alkoholisanje, prepakivanje, sortiranje, čišćenje i druge radnje u vezi sa robom.
Držalac carinskog skladišta dužan je da o izvršenim radnjama iz stava 1. ovog člana sastavi zapisnik, u dva primerka, u koji unosi podatke o izvršenoj radnji. Zapisnik overava carinarnica i jedan primerak zadržava, a drugi prilaže uz evidenciju o robi koja se nalazi u carinskom skladištu.

Član 13.

Uvozna neocarinjena roba koja je smeštena u carinsko skladište može se:
: