Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 41. stav 3. Zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju ("Službeni list SRJ", br. 46/92), Savezna vlada donosi

UREDBU

O BLIŽIM USLOVIMA ZA OTVARANjE I RAD PREDSTAVNIŠTAVA STRANIH LICA U JUGOSLAVIJI

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 51/92, 81/93, 26/94, 50/94, 49/96, 54/02)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

U Jugoslaviji može otvoriti predstavništvo strano lice koje obavlja privrednu ili bankarsko-finansijsku delatnost ili poslove osiguranja, nacionalna i međunacionalna organizacija u koju su učlanjena strana lica koja se bave privrednom delatnošću i nacionalna i međunacionalna, odnosno regionalna organizacija koja se bavi unapređenjem razmene sa Jugoslavijom.
Strano lice može otvoriti predstavništvo u Jugoslaviji samo ili zajedno sa drugim stranim licem.
Predstavništvo je sastavni deo stranog lica i nema status pravnog lica. Predstavništvo obavlja poslove po nalogu osnivača.
Strano lice koje ima predstavništvo u Jugoslaviji može otvoriti jedan ogranak ili više ogranka tog predstavništva.
Strano lice ne može otvoriti predstavništvo u oblasti naoružanja i vojne opreme.

Član 2.

Strano lice može otvoriti predstavništvo u Jugoslaviji radi istraživanja tržišta i vršenja prethodnih i pripremnih radnji za zaključivanje ugovora o izvozu jugoslovenske robe i usluga i o uvozu kojim se unapređuje i razvija proizvodnja i ugovora o dugoročnoj proizvodnoj kooperaciji, poslovno-tehničkoj saradnji i stranim ulaganjima.
Strana banka ili druga finansijska organizacija može otvoriti predstavništvo radi istraživanja tržišta u oblasti finansijsko-bankarskog poslovanja, vršenja prethodnih i pripremnih radnji za zaključivanje ugovora u ovoj oblasti i predstavljanja osnivača.
Strana osiguravajuća organizacija može otvoriti predstavništvo u oblasti osiguranja radi uspostavljanja poslovne saradnje sa domaćim organizacijama za osiguranje ili preduzećima, odnosno drugim pravnim licima.
Predstavništvo za agencijske poslove u vazdušnom saobraćaju može prodavati sopstvena prevozna dokumenta, u skladu sa zaključenim ugovorima o toj prodaji, međunarodnim ugovorima i propisima kojima se uređuje devizno poslovanje.

Član 3.

Strano lice može otvoriti predstavništvo u Jugoslaviji ako se upiše u Registar predstavništava stranih lica u Jugoslaviji, koji se vodi u Saveznom ministarstvu za ekonomske odnose sa inostranstvom (u daljem tekstu: Registar).
Predstavništvo može početi da radi posle upisa u Registar.
Predstavništvo stranog lica može obavljati samo poslove koji su upisani u Registar.
Zahtev za upis u Registar sadrži: firmu osnivača, firmu i sedište predstavništva, delatnost predstavništva i broj lica zaposlenih u predstavništvu.
Uz zahtev za upis u Registar strano lice podnosi:
1) ispravu o upisu stranog lica u registar koji se vodi u odnosnoj zemlji - u originalu ili foto-kopiji koju overava nadležni organ koji je upisao firmu u registar, odnosno javni beležnik, kao i u prevodu ovlašćeni sudski tumač;
2) program poslovanja predstavništva;
3) overenu izjavu stranog lica da preuzima odgovornost za sve obaveze koje nastanu u Jugoslaviji u vezi s radom predstavništva;
4) odobrenje za stalno nastanjenje ili privremeni boravak u Jugoslaviji stranih državljana koji se zapošljavaju u predstavništvu;
5) odluku o imenovanju rukovodioca predstavništva.
Ako predstavništvo otvara strano pravno lice čiji je osnivač jugoslovenski državljanin, to lice dužno je da uz zahtev iz stava 5. ovog člana priloži dokaz o prebivalištu, odnosno boravištu u inostranstvu.
Na otvaranje ogranka predstavništva shodno se primenjuju odredbe o otvaranju, radu i prestanku rada predstavništva.
Strano lice koje zajedno sa drugim stranim licem otvori predstavništvo u Jugoslaviji uz zahtev za upis u Registar podnosi i dokumenta predviđena u stavu 5. ovog člana, kao i ugovor o osnivanju zajedničkog predstavništva.
Ako nastanu promene u predstavništvu u vezi sa statusom firme, sedištem predstavništva, brojem zaposlenih, ovlašćenim licem i sl., strano lice je obavezno da podnese zahtev Saveznom ministarstvu za ekonomske odnose sa inostranstvom radi izmena rešenja o upisu predstavništva u Registar.
Savezno ministarstvo za ekonomske odnose sa


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: