Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 262. Zakona o vazdušnoj plovidbi ("Službeni list SFRJ", br. 45/86, 24/88, 80/89 i 29/90 i "Službeni list SRJ", br. 34/92), Savezna vlada donosi

UREDBU

O BEZBEDNOSTI NA VAZDUHOPLOVNOM PRISTANIŠTU

(Objavljena u "Sl. listu SFRJ", br. 73/87, 2/93)

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Ovom uredbom određuju se subjekti koji su dužni da se staraju o bezbednosti na vazduhoplovnom pristaništu i propisuju se obezbeđivanje vazduhoplovnih pristaništa i planovi mera bezbednosti u vanrednim slučajevima, kretanje i zadržavanje vazduhoplova na vazduhoplovnom pristaništu, ukrcavanje i iskrcavanje putnika, prtljaga i robe, i zadržavanje i kretanje lica i vozila na vazduhoplovnom pristaništu.

Član 2.

Preduzeće za aerodromske usluge, odnosno nosilac prava raspolaganja aerodromom, u skladu sa ovlašćenjima utvrđenim zakonom dužna je da se stara o bezbednosti na vazduhoplovnom pristaništu.
O bezbednosti na vazduhoplovnom pristaništu, pored nosioca prava raspolaganja vazduhoplovom, dužni su da se staraju i preduzeća koja snabdeva vazduhoplov gorivom i mazivom, nadležna služba kontrole letenja, nadležni organ unutrašnjih poslova i nadležni carinski organ na vazduhoplovnom pristaništu, u okviru svojih prava i dužnosti,a na mešovitom aerodromu - i nadležni organ za narodnu odbranu.

II. OBEZBEĐIVANjE VAZDUHOPLOVNIH PRISTANIŠTA I PLANOVI MERA BEZBEDNOSTI U VANREDNIM SLUČAJEVIMA

Član 3.

Preduzeće za aerodromske usluge, odnosno nosilac prava raspolaganja aerodromom dužan je da obezbedi vazduhoplovno pristanište od nekontrolisanog pristupa ljudi, vozila i životinja i da ga ogradi ogradom koja ne može biti niža od 1,80 m u zonama bez objekata i prepreka, odnosno od 2,20 m u zonama između objekata.
Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, ograda u zonama bez objekata može biti visoka 1,60 m ako je postavljena duž kanala ili vrhom nasipa sa škarpom negativnog nagiba.
Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, ograda u zonama bez objekata može biti visoka 1,60 m ako je postavljena duž kanala ili vrhom nasipa sa škarpom negativnog nagiba.
Preduzeće za aerodromske usluge, nosilac prava raspolaganja vazduhoplovom, organizacija preduzeća koja snabdeva vazduhoplov gorivom i mazivom i nadležna služba kontrole letenja dužne su da obezbede, odnosno čuvaju vazduhoplov, objekte i opremu na vazduhoplovnom pristaništu od značaja za bezbednost vazduđne plovidbe (objekti u kojima su smešteni uređaji koji službe za poletanje i sletanje i kontrolu letenja, pristanišna zgrada, energetski objekti, skladište robe i goriva, hangari, manevarske površine, platforme i sl.).

Član 4.

Nadležni organ unutrašnjih poslova, u okviru svojih ovlašćenja, po sopstvenoj inicijativi ili na zahtev nosioca prava raspolaganja aerodromom, odnosno preduzeće za aerodromske usluge, nosioca prava raspolaganja vazduhoplovom, nadležne službe kontrole letenja, nadležnog carinskog organa i organa za narodnu odbranu i drugih organa i preduzeća na vazduhoplovnom pristaništu, kao i saveznog vazduhoplovnog inspektora, dužan je da pruža neposrednu pomoć i preduzima mere iz svoje nadležnosti za održavanje bezbednosti na vazduhoplovnom pristaništu.

Član 5.

Preduzeće i organi iz člana 2. ove uredbe, u okviru svojih prava i obaveza, dužni su da utvrde planove mera bezbednosti u vanrednim slučajevima.
Pod vanrednim slučajevima, u smislu ove uredbe, podrazumevaju se: terorističke akcije, otmice vazduhoplova, sabotaže, pretnje podmetanjem bombe ili druge eksplozivne naprave, podmetanja zapaljivih ili drugih materija opasnih po život ljudi, udesi vazduhoplova, požari, elementarne i druge nepogode koje dovode u opasnost živote većeg broja ljudi i prete nastankom materijalne štete većeg obima.
Preduzeće i organi iz člana 2. ove uredbe, u okviru svojih prava i obaveza, dužni su da utvrde planove mera bezbednosti u slučajevima kad se prevoze jugoslovenski i strani državnici.
Planovi mera bezbednosti u vanrednim slučajevima sadrže naročito:
- sistem obaveštavanja u određenom vanrednom slučaju;
- mere koje preduzima organizacija, odnosno organ iz člana 2. ove uredbe u određenom vanrednom slučaju;
- mere koje preduzima organizacija, odnosno organ iz člana 2. ove uredbe u određenom vanrednom slučaju;
- sredstva koja će angažovati organizacija, odnosno organ iz člana 2. ove uredbe u određenom vanrednom slučaju;
- poslove i zadatke lica zaduženih za preduzimanje mera u određenom vanrednom slučaju;
- plan aerodroma i njegovog područja.
Planovima mera iz stava 4. ovog člana određuje se i odgovorno lice u preduzeću, odnosno organu iz člana 2. ove uredbe za sprovođenje mera bezbednosti u određenom vanrednom slučaju.

Član 6.

Planovi mera bezbednosti i postupci za njihovo sprovođenje moraju biti međusobno usklađeni.
Usklađivanje se vrši preko Saveta za bezbednost i urednost vazdušne plovidbe na vazduhoplovnom pristaništu.
Planovi mera bezbednosti i postupci za njihovo sprovođenje obavezni su za sve korisnike usluga na vazduhoplovnom pristaništu, kao i za sva lica koja se nađu na vazduhoplovnom pristaništu.

III. KRETANjE I ZADRŽAVANjE VAZDUHOPLOVA NA VAZDUHOPLOVNOM PRISTANIŠTU, UKRCAVANjE I ISKRCAVANjE PUTNIKA, PRTLjAGA I ROBE

Član 7.

Vadzuhoplov se mora kretati po manevarskim površinama i platformi prema propisno obeleženim oznakama na vazduhoplovom pristaništu, sledeći liniju vodilju nosnim točkom.

Član 8.

Ispred vazduhoplova, posle sletanja, po pristanišnoj platformi, mora da se kreće vozilo službe prihvata i otpreme vazduhoplova, putnika i stvari (u daljem tekstu: služba prihvata i otpreme).
Vozilo iz stava 1. ovog člana mora biti obojeno narandžastom bojom, sa crnim kvadratnim poljima veličine 50 dž 50 cm, i opremljeno rotacionim svetlom narandžaste boje.
Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, ako je pristanišna platforma manjih dimenzija (do pet pozicija za parkiranje vazduhoplova) vozilo službe prihvata i otpreme nije potrebno.
Radi bezbednog kretanja vazduhoplova, a na zahtev nadležne službe kontrole letenja, odnosno vođe vazduhoplova, vozilo iz stava 1. ovog člana može se koristiti i u drugim slučajevima, kao i na manevarskim površinama.
Vazduhoplov se mora kretati po uputstvu službe prihvata i otpreme po pristanišnoj platformi.

Član 9.

Ako se vazduhoplov zadržava na vazduhoplovnom pristaništu duže od četiri časa, ukloniće se, po pravilu, sa pristanišne platforme i parkiraće se na određenom i obeleženom mestu.
Vadzuhoplov iz stava 1. ovog člana uklanja služba prihvata i otpreme, osim ako je nosilac prava raspolaganja, odnosno sopstvenih vazduhoplova ugovorom prihvatio takvu obavezu.

Član 10.

Ako se noću vazduhoplov zadržava na pristanišnoj platformi, parkiralištu ili u hangaru, ti objekti, odnosno prostori moraju biti osvetljeni.

Član 11.

Pretpoletni pregledi vazduhoplova i pregledi vazduhoplova u tranzitu vrše se po pravilu na pristanišnoj platformi.
Opravke vazduhoplova vrše se na za to određenim i obeleženim mestima ili u hangarima.
Opravke vazduhoplova mogu se vršiti ako putnici nisu u vazduhoplovu.

Član 12.

Ukrcavanje putnika, prtljaga i robe u vazduhoplov i njihovo iskrcavanje iz vazduhoplova, kao i snabdevanje vazduhoplova gorivom vrše se samo na pristanišnoj platformi i na određenim mestima.
Vazduhoplov se ne sme snabdevati gorivom dok su putnici u njemu ili dok se ukrcavaju ili iskrcavaju.
Izuzetno od odredbe stava 2. ovog člana, vazduhoplov u tranzitu može se snabdevati gorivom dok su putnici u njemu ako se kao gorivo koristi kerozin, s tim što služba prihvata i otpreme, protivpožarna služba i posada vazduhoplova moraju preduzeti posebne protivpožarne i druge propisane mere obezbeđenja.
Ako se poslovi iz st. 1. do 3. ovog člana vrše noću, mesto na kome se obavljaju mora biti propisno osvetljeno.

Član 13.

Radi bezbednosti putnika pri ukrcavanju i iskrcavanju, na vrhu stepenica ili na ulazu u vazduhoplov mora biti prisutan član posade vazduhoplova, a pri dnu stepenica, odnosno na avio-mostu - lice koje za to odredi služba prihvata i otpreme.

Član 14.

Opasne ili za zdravlje štetne stvari utovaruju se u vazduhoplov i istovaruju iz vazduhoplova na za to određenom prostoru, uz protivpožarne i druge propisane mere obezbeđenja i pod nadzorom odgovornog lica, u skladu sa propisima o prevozu opasnih stvari.

Član 15.

Na vazduhoplovnom pristaništu koje ne raspolaže tehničkom opremom za pregled putničkog prtljaga i robe, pre ukrcavanja putnika i prtljaga u vazduhoplov putnici su dužni da neposredno - vizuelno identifikuju svoj prtljag, odnosno da služba prihvata i otpreme vrši identifikaciju prtljaga po sistemu numeričke identifikacije.
Neidentifikovan prtljag mora se odvojiti i držati na određenom i obezbeđenom mestu.

Član 16.

Tehničkom opremom za pregled vazduhoplova, putnika, ručnog prtljaga i neidentifikovanog prtljaga rukuju i pregled tih vazduhoplova, putnika, ručnog prtljaga i neidentifikovanog prtljaga vrše radnici nadležnog organa unutrašnjih poslova i nadležnog carinskog organa.
Tehničkom opremom za pregled prtljaga odvojenog od putnika i robe rukuju i pregled tog prtljaga i robe vrše radnici preduzeća za aerodromske usluge, odnosno nosioca prava raspolaganja aerodromom koji su za to stručno ospsobljeni.
Ako se prilikom pregleda prtljaga i