Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 123. tačka 3. Ustava Republike Srbije, a u vezi sa čl. 5. i 23. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2008. godinu ("Službeni glasnik RS", br. 123/07 i 102/08),
Vlada donosi

UREDBU

O REGISTRU POLjOPRIVREDNIH GAZDINSTAVA

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 119 od 26. decembra 2008, 21/09)

I. UVODNE ODREDBE

Član 1.

Ovom uredbom uređuju se uslovi i način upisa, vođenja i brisanja podataka o poljoprivrednim gazdinstvima u Registru poljoprivrednih gazdinstava (u daljem tekstu: Registar).
Upis poljoprivrednih gazdinstava u Registar je dobrovoljan.

Član 2.

Poljoprivrednim gazdinstvom, u smislu ove uredbe, smatra se gazdinstvo sa najmanje 0,5 hektara poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Republike Srbije, na kome privredna društva, preduzetnici, zemljoradničke zadruge, naučnoistraživačke organizacije, poljoprivredna gazdinstva sa statusom pravnog lica i poljoprivrednici (u daljem tekstu: nosioci poljoprivrednih gazdinstava) obavljaju poljoprivrednu proizvodnju i koje je upisano u Registar.
Poljoprivrednim gazdinstvom, u smislu ove uredbe, smatra se i gazdinstvo sa manje od 0,5 hektara poljoprivrednog zemljišta, odnosno drugo zemljište ili građevinska celina na kome nosilac poljoprivrednog gazdinstva obavlja stočarsku, vinogradarsku i povrtarsku (staklenici i plastenici) proizvodnju, odnosno obavlja druge oblike poljoprivredne proizvodnje (uzgoj ribe, gajenje pečuraka, puževa, pčela i dr.) i koje je upisano u Registar.
Poljoprivrednim zemljištem iz stava 1. ovog člana smatraju se: njive, vrtovi, voćnjaci, vinogradi, livade, pašnjaci, ribnjaci, trstici i močvare, kao i drugo zemljište (vrtače, napuštena rečna korita, zemljišta obrasla niskim žbunastim rastinjem i dr.), koje po svojim prirodnim i ekonomskim uslovima može da se koristi za poljoprivrednu proizvodnju.

Član 3.

Poljoprivredno gazdinstvo iz člana 2. ove uredbe može biti:
1) komercijalno porodično poljoprivredno gazdinstvo;
2) nekomercijalno porodično poljoprivredno gazdinstvo.
Komercijalno porodično poljoprivredno gazdinstvo je gazdinstvo koje je tržišno usmereno i koje može ostvariti pravo na podsticaje prema posebnim propisima.
Nekomercijalno porodično poljoprivredno gazdinstvo je gazdinstvo koje nije tržišno usmereno, čiji je nosilac stariji od 65 godina, koji je u svojstvu osiguranika - poljoprivrednika u skladu sa zakonom kojim se uređuje obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje.
Razvrstavanje poljoprivrednog gazdinstva na komercijalno i nekomercijalno porodično poljoprivredno gazdinstvo vrši se na osnovu izjašnjenja u zahtevu za upis u Registar ili za obnovu registracije.
Nakon upisa u Registar nekomercijalno porodično poljoprivredno gazdinstvo ne može se vratiti u status komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.

Član 4.

Kao korisnik poljoprivrednog zemljišta iz člana 2. ove uredbe u Registru vodi se nosilac poljoprivrednog gazdinstva po osnovu prava svojine, po osnovu rešenja o komasaciji, kao i po osnovu ugovora o zakupu ili davanju poljoprivrednog zemljišta na korišćenje, osim ako ugovor prestaje pre 30. oktobra u godini na koju se odnosi obnova registracije u Registru.

Član 5.

U Registar se upisuje nosilac poljoprivrednog gazdinstva, a kada je subjekat upisa poljoprivrednik - fizičko lice mogu se upisati i članovi poljoprivrednog gazdinstva.
Punoletni članovi istog domaćinstva koji žive i rade na poljoprivrednom gazdinstvu iz stava 1. ovog člana (u daljem tekstu: članovi poljoprivrednog gazdinstva) upisuju se u Registar na osnovu izjave da su članovi poljoprivrednog gazdinstva.
Nosilac poljoprivrednog gazdinstva iz stava 1. ovog člana, odnosno član jednog poljoprivrednog gazdinstva ne može biti upisan kao nosilac, odnosno član drugog poljoprivrednog gazdinstva.
Sedište poljoprivrednog gazdinstva je u mestu prebivališta nosioca poljoprivrednog gazdinstva - fizičkog lica i preduzetnika, odnosno sedišta pravnog lica, bez obzira na mesto obavljanja poljoprivredne proizvodnje.
U slučaju smrti nosioca poljoprivrednog gazdinstva, preostali članovi poljoprivrednog gazdinstva sporazumno određuju privremenog nosioca iz svojih redova, do okončanja ostavinskog postupka i sprovođenja promene u Registru nepokretnosti.
Članovi poljoprivrednog gazdinstva koji su vlasnici poljoprivrednog zemljišta iz člana 2. ove uredbe mogu svojom izjavom da odrede nosioca istog poljoprivrednog gazdinstva kao korisnika tog poljoprivrednog zemljišta u smislu ove uredbe.

Član 6.

Registar se vodi u Ministarstvu finansija - Uprava za trezor (u daljem tekstu: Uprava).
Poslovi vođenja Registra obuhvataju:
1) prijem zahteva poljoprivrednih gazdinstava za upis, odnosno obnovu registracije i promene podataka u Registru;
2) upisivanje, odnosno obnovu registracije i promenu podataka poljoprivrednih gazdinstava u Registru;
3) izdavanje potvrde o upisu poljoprivrednog gazdinstva u Registar, odnosno o aktivnom, odnosno pasivnom statusu u Registru;
4) upis pasivnog statusa poljoprivrednog gazdinstva u Registru i obnavljanje aktivnog statusa;
5) brisanje poljoprivrednog gazdinstva iz Registra, na zahtev nosioca poljoprivrednog gazdinstva ili po službenoj dužnosti;
6) formiranje i čuvanje dosijea poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa važećim zakonskim propisima;
7) pribavljanje podataka od drugih organa i organizacija značajnih za Registar;
8) davanje podataka iz Registra u skladu sa ovom uredbom;
9) druge poslove u skladu sa ovom uredbom.

Član 7.

U Registar se unose podaci o:
1) nosiocu poljoprivrednog gazdinstva;
2) članovima poljoprivrednog gazdinstva;
3) pravnom licu i preduzetniku koji obavlja poljoprivrednu proizvodnju;
4) osnovu korišćenja poljoprivrednog zemljišta, odnosno drugog zemljišta ili građevinske celine na kome nosilac poljoprivrednog gazdinstva obavlja poljoprivrednu proizvodnju;
5) katastarskim parcelama na kojima se obavlja poljoprivredna proizvodnja;
6) vrstama poljoprivrednih kultura i površinama pod poljoprivrednim kulturama;
7) vrsti i brojnom stanju životinja;
8) namenskom računu poljoprivrednog gazdinstva, odnosno nosioca poljoprivrednog gazdinstva, na koji se usmeravaju sredstva ostvarena po osnovu podsticaja;
9) ostvarenim premijama, subvencijama, regresima i drugim vidovima podsticaja poljoprivredne proizvodnje, isplaćene poljoprivrednom gazdinstvu;
10) korišćenju kredita za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje odobrenih poljoprivrednom gazdinstvu i rokovima njihove otplate.

II. UPIS, PROMENA PODATAKA I BRISANjE IZ REGISTRA

Član 8.

Upis poljoprivrednog gazdinstava u Registar vrši se na zahtev nosioca poljoprivrednog gazdinstva (u daljem tekstu: zahtev) u periodu od 1. januara do 31. marta.
Zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se organizacionoj jedinici Uprave prema sedištu pravnog lica, odnosno prebivalištu preduzetnika, odnosno poljoprivrednika, koji je nosilac poljoprivrednog gazdinstva.
Zahtev iz stava 1. ovog člana sa prilozima podnosi se na obrascu koji propisuje ministar nadležan za poslove poljoprivrede (u daljem tekstu: ministar).

Član 9.

Uz zahtev za upis u Registar podnosi se:
1) lična karta nosioca poljoprivrednog gazdinstva i lična karta člana poljoprivrednog gazdinstva (fotokopija i original na uvid);
2) akt o registraciji pravnog lica, odnosno preduzetnika i podaci o licu ovlašćenom za zastupanje pravnog lica (overena fotokopija);
3) dokaz o otvorenom računu kod poslovne banke (broj računa i ime poslovne banka);
4) original ili overena fotokopija izvoda iz katastra nepokretnosti (prepis lista nepokretnosti, ako je uspostavljen novi operat, odnosno prepis posedovnog lista, ako nije uspostavljen novi operat), odnosno izvod iz zemljišnih knjiga (gde nije uspostavljen katastar nepokretnosti), za sve katastarske parcele koje se prijavljuju, bez obzira na osnov korišćenja, i to:
- na osnovu prava svojine koje obuhvata i korišćenje društvene svojine po izvršenom popisu i evidenciji imovine privrednih subjekata;
- na osnovu prava zakupa poljoprivrednog zemljišta;
- na osnovu ustupanja poljoprivrednog zemljišta na korišćenje;
- u slučaju korišćenja poljoprivrednog zemljišta po pravu iz postupka komasacije ne podnosi se izvod iz katastra nepokretnosti, odnosno izvod iz zemljišnih knjiga već rešenje o komasaciji;