Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 123. tačka 3. Ustava Republike Srbije, a u vezi sa čl. 5. i 21. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2007. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 58/07),
Vlada donosi

UREDBU

O REGISTRU POLjOPRIVREDNIH GAZDINSTAVA

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 113 od 7. decembra 2007, 9/08, 35/08)

I. UVODNE ODREDBE

Član 1.

Ovom uredbom uređuju se uslovi i način upisa, vođenja i brisanja podataka o poljoprivrednim gazdinstvima u Registru poljoprivrednih gazdinstava (u daljem tekstu: Registar).
Upis poljoprivrednih gazdinstava u Registar je dobrovoljan.
Podaci iz Registra koriste se u cilju sprovođenja mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje, kao i za potrebe vođenja analitike i statistike u ministarstvu nadležnom za poslove poljoprivrede i ne mogu se koristiti u druge svrhe.

Član 2.

Poljoprivrednim gazdinstvom, u smislu ove uredbe, smatra se gazdinstvo sa najmanje 0,5 hektara poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Republike Srbije, na kome privredna društva, preduzetnici, zemljoradničke zadruge, naučnoistraživačke organizacije, poljoprivredna gazdinstva sa statusom pravnog lica i poljoprivrednici (u daljem tekstu: nosioci poljoprivrednih gazdinstava) obavljaju poljoprivrednu proizvodnju i koje je upisano u Registar.
Poljoprivrednim gazdinstvom, u smislu ove uredbe, smatra se i gazdinstvo sa manje od 0,5 hektara poljoprivrednog zemljišta, odnosno drugo zemljište ili građevinska celina na kome nosilac poljoprivrednog gazdinstva obavlja stočarsku, živinarsku, voćarsku ili vinogradarsku proizvodnju, odnosno uzgoj ribe, odnosno obavlja druge oblike poljoprivredne proizvodnje (gajenje pečuraka, puževa, pčela i dr.) i koje je upisano u Registar.
Poljoprivrednim zemljištem iz stava 1. ovog člana smatraju se: njive, vrtovi, voćnjaci, vinogradi, livade, pašnjaci, ribnjaci, trstici i močvare, kao i drugo zemljište (vrtače, napuštena rečna korita, zemljišta obrasla niskim žbunastim rastinjem i dr.), koje po svojim prirodnim i ekonomskim uslovima može racionalnije da se koristi za poljoprivrednu proizvodnju.

Član 3.

Kao korisnik poljoprivrednog zemljišta iz člana 2. ove uredbe u Registru se vodi nosilac poljoprivrednog gazdinstva po osnovu prava svojine, po osnovu rešenja o komasaciji, kao i po osnovu ugovora o zakupu ili ustupanju poljoprivrednog zemljišta na korišćenje, osim ako ugovor prestaje pre kraja kalendarske godine na koju se odnosi upis, odnosno obnova registracije u Registru, kao i ako je zaključen između nosioca poljoprivrednog gazdinstva i lica iz člana 4. stav 3. ove uredbe.
Izuzetno, kao korisnik poljoprivrednog zemljišta iz stava 1. ovog člana vodi se nosilac poljoprivrednog gazdinstva po osnovu ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, ako ugovor ne prestaje pre 30. oktobra u godini na koju se odnosi obnova registracije u Registru.

Član 4.

U Registar se upisuje nosilac poljoprivrednog gazdinstva, a kada je subjekat upisa poljoprivrednik mogu se upisati i članovi poljoprivrednog gazdinstva.
Poljoprivrednik može biti upisan u Registar kao nosilac poljoprivrednog gazdinstva, pod uslovom da ne ostvaruje naknadu kod organizacije za obavezno osiguranje nadležne za poslove zapošljavanja.
Punoletni članovi istog domaćinstva koji žive i rade na poljoprivrednom gazdinstvu iz stava 2. ovog člana (u daljem tekstu: članovi poljoprivrednog gazdinstva), upisuju se u Registar na osnovu izjave da su članovi poljoprivrednog gazdinstva.
Nosilac poljoprivrednog gazdinstva iz stava 2. ovog člana, odnosno član jednog poljoprivrednog gazdinstva ne može biti upisan kao nosilac, odnosno član drugog poljoprivrednog gazdinstva.
Sedište poljoprivrednog gazdinstva je u mestu prebivališta nosioca poljoprivrednog gazdinstva, bez obzira na mesto obavljanja poljoprivredne proizvodnje.
U slučaju smrti nosioca poljoprivrednog gazdinstva, preostali članovi poljoprivrednog gazdinstva sporazumno određuju privremenog nosioca iz svojih redova, do okončanja ostavinskog postupka i sprovođenja promene u Registru nepokretnosti.
Članovi poljoprivrednog gazdinstva koji su vlasnici poljoprivrednog zemljišta iz člana 2. ove uredbe mogu svojom izjavom da odrede nosioca istog poljoprivrednog gazdinstva kao korisnika tog poljoprivrednog zemljišta u smislu ove uredbe.

Član 5.

Registar se vodi u Ministarstvu finansija - Uprava za trezor (u daljem tekstu: Uprava).
Poslovi vođenja Registra obuhvataju:
1) prijem zahteva poljoprivrednih gazdinstava za upis, odnosno obnovu registracije i promene podataka u Registru;
2) izdavanje potvrde o upisu poljoprivrednog gazdinstva u Registar;
3) upis pasivnog statusa poljoprivrednog gazdinstva u Registru;
4) izdavanje potvrde o statusu u Registru;
5) izdavanje legitimacija nosiocima poljoprivrednih gazdinstava;
6) ažuriranje Registra;
7) brisanje poljoprivrednog gazdinstva iz Registra, na zahtev gazdinstva ili po službenoj dužnosti;
8) formiranje i trajno čuvanje dosijea podnosilaca zahteva za upis u Registar;
9) evidentiranje podataka o korišćenim i vraćenim kreditima, premijama, subvencijama, regresima i drugim vidovima podsticaja poljoprivredne proizvodnje, isplaćenih poljoprivrednom gazdinstvu;
10) pribavljanje podataka od drugih organa i organizacija značajnih za Registar.

Član 6.

U Registar se unose podaci o:
1) nosiocu poljoprivrednog gazdinstva;
2) članovima poljoprivrednog gazdinstva;
3) osnovu korišćenja poljoprivrednog zemljišta, odnosno drugog zemljišta ili građevinske celine na kome nosilac poljoprivrednog gazdinstva obavlja poljoprivrednu proizvodnju;
4) katastarskim parcelama na kojima se obavlja poljoprivredna proizvodnja;
5) vrstama poljoprivrednih kultura i površinama pod poljoprivrednim kulturama;
6) vrsti i brojnom stanju stočnog fonda;
7) namenskim računima poljoprivrednog gazdinstva, odnosno nosioca poljoprivrednog gazdinstva, na koje se usmeravaju sredstva ostvarena po osnovu kredita, premija, regresa i subvencija i drugim računima;
8) ostvarenim premijama, subvencijama, regresima i drugim vidovima podsticaja poljoprivredne proizvodnje, isplaćenih poljoprivrednom gazdinstvu;
9) korišćenju kredita za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje odobrenih poljoprivrednom gazdinstvu i rokovima njihove otplate.

II. UPIS, PROMENA PODATAKA I BRISANjE IZ REGISTRA

Član 7.

Upis poljoprivrednog gazdinstava u Registar vrši se na zahtev nosioca poljoprivrednog gazdinstva.
Zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se organizacionoj jedinici Uprave prema sedištu pravnog lica, odnosno prebivalištu preduzetnika, odnosno poljoprivrednika, koji je nosilac poljoprivrednog gazdinstva, bez obzira na sedište.
Zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se na obrascu koji propisuje ministar nadležan za poslove poljoprivrede.

Član 8.

Uz zahtev za upis u Registar, podnosi se:
1) akt o registraciji pravnog lica, odnosno preduzetnika, broj računa; lična karta za poljoprivrednike koji su nosioci poljoprivrednog gazdinstva;
2) lična karta člana poljoprivrednog gazdinstva;
3) izvod iz registra nepokretnosti za zemljište iz člana 3. ove uredbe, kao i rešenje o komasaciji, ugovor o zakupu, odnosno ugovor o davanju zemljišta na korišćenje;
4) podaci o računu iz člana 6. tačka 7) ove uredbe (broj računa i poslovna banka kod koje se vodi).
Uz zahtev za upis u Registar