Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 34. Zakona o izboru narodnih poslanika ("Službeni glasnik RS", br. 35/00 i 18/04) i Odluke o koordiniranom sprovođenju svih izbora raspisanih za 11. maj 2008. godine ("Službeni glasnik RS", broj 27/08),
Republička izborna komisija, na sednici održanoj 18. marta 2008. godine, donela je

UPUTSTVO

ZA SPROVOĐENjE ZAKONA O IZBORU NARODNIH POSLANIKA

(Objavljeno u "Sl. glasniku RS", br. 28 od 18. marta 2008, 31/08, 38/08, 48/08)

I. SASTAVLjANjE IZVODA IZ BIRAČKOG SPISKA

A) Izvodi iz biračkog spiska koje sastavljaju opštinske uprave

Član 1.

(1) Organ opštinske uprave nadležan za vođenje biračkog spiska dužan je da donese rešenje o zaključenju biračkog spiska i da sačini i overi izvod iz biračkog spiska za svako biračko mesto najkasnije do 25. aprila 2008. godine u 24,00 časa.
(2) Izvod iz biračkog spiska overava se tako što se na poslednjoj strani svake sveske biračkog spiska navode podaci iz rešenja o zaključenju biračkog spiska, a posebno broj strana biračkog spiska, broj upisanih birača, datum zaključenja biračkog spiska, potpis ovlašćenog lica i pečat organa opštinske uprave koji je nadležan za vođenje biračkog spiska.
(3) Organ opštinske uprave koji je nadležan za vođenje biračkog spiska dužan je da overeni izvod iz biračkog spiska dostavi Republičkoj izbornoj komisiji u roku od 24 časa od časa donošenja rešenja o njegovom zaključenju.
(4) Overeni izvod iz biračkog spiska na svakoj svesci biračkog spiska koji se dostavlja Republičkoj izbornoj komisiji, na gornjoj korici i na prvoj strani sveske mora imati naznaku: "Za izbor narodnih poslanika".

B) Posebni izvodi iz biračkog spiska

a) Posebni izvodi iz biračkog spiska birača koji se nalaze na odsluženju vojnog roka

Član 2.

(1) Ministarstvo odbrane dostavlja Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije do 25. aprila 2008. godine u 24,00 časa podatke o biračima koji će se 11. maja 2008. godine nalaziti na odsluženju vojnog roka, na vojnoj vežbi ili na izvršavanju obaveza u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije.
(2) Na osnovu primljenih podataka, Republička izborna komisija sačinjava i overava posebne izvode iz biračkog spiska za birače koji će se 11. maja 2008. godine nalaziti na odsluženju vojnog roka, na vojnoj vežbi ili na izvršavanju obaveza u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije.
(3) Tako sačinjene posebne izvode, Republička izborna komisija dostavlja biračkim odborima zajedno sa ostalim materijalom za sprovođenje izbora.

b) Posebni izvodi iz biračkog spiska birača koji se nalaze u pritvoru ili na izdržavanju zavodske sankcije

Član 3.

(1) Ministarstvo pravde dostavlja Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije do 25. aprila 2008. godine podatke o biračima koji će se 11. maja 2008. godine nalaziti u pritvoru ili na izdržavanju zavodske sankcije.
(2) Na osnovu primljenih podataka, Republička izborna komisija sačinjava i overava posebne izvode iz biračkog spiska za svaki zavod za izvršenje zavodske sankcije.
(3) Tako sačinjene posebne izvode, Republička izborna komisija dostavlja biračkim odborima unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija zajedno sa ostalim materijalom za sprovođenje izbora.

v) Posebni izvodi iz biračkog spiska birača koji imaju boravište u inostranstvu

Član 4.

(1) Ministarstvo spoljnih poslova, odmah po raspisivanju izbora, putem javnog oglasa, obaveštava birače koji imaju boravište u inostranstvu da su raspisani izbori i poziva ih da diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije dostave podatke potrebne za ažuriranje biračkog spiska.
(2) Tekst javnog oglasa utvrdiće Republička izborna komisija posebnom odlukom.
(3) Ministarstvo spoljnih poslova preko diplomatsko-konzularnih predstavništava prikuplja podatke o biračima koji imaju boravište u inostranstvu ili će 11. maja 2008. godine boraviti u inostranstvu i tako dobijene podatke dostavlja Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.
(4) Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu vodi i ažurira, odvojeno po stranim državama, evidenciju birača koji su upisani u birački spisak, a imaju boravište u inostranstvu (posebna evidencija birača u inostranstvu).
(5) Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu dostavlja Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije do 25. aprila 2008. godine overene posebne izvode iz biračkog spiska za svako biračko mesto u inostranstvu, kao i popis birača upisanih u Posebnu evidenciju birača u inostranstvu sačinjen za svaku opštinu.
(6) Overene posebne izvode iz biračkog spiska, Republička izborna komisija, zajedno sa ostalim izbornim materijalom, prosleđuje svim biračkim odborima u inostranstvu.
(7) Republička izborna komisija će sačiniti popise birača upisanih u Posebnu evidenciju birača u inostranstvu, razvrstane prema biračkim mestima u Republici Srbiji i dostavlja ih biračkim odborima zajedno sa ostalim materijalom za sprovođenje izbora.

V) Objavljivanje ukupnog broja birača

Član 5.

(1) Pošto primi rešenja o zaključivanju biračkih spiskova od organa opštinskih uprava koji su nadležni za vođenje biračkog spiska, Republička izborna komisija objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije" ukupan broj birača u Republici Srbiji.
(2) Broj birača koji su upisani u posebne izvode iz biračkog spiska ne ulazi u ukupan broj birača.

G) Objavljivanje konačnog broja birača

Član 6.

(1) Posle zaključenja biračkog spiska, Republička izborna komisija će izvršiti upis promena u izvode iz biračkih spiskova samo na osnovu onih odluka opštinskog suda koje primi do 8. maja 2008. godine u 24,00 časa.
(2) Upis promena u izvod iz biračkog spiska unosi se, počev od rednog broja 1, na kraju izvoda iz biračkog spiska, na posebnoj strani, pod nazivom: "Naknadne promene".
(3) Posle upisa naknadnih promena u izvode iz biračkog spiska, Republička izborna komisija utvrđuje konačan broj birača u Republici Srbiji i objavljuje ga u "Službenom glasniku Republike Srbije".
(4) Naknadne promene koje vrši Republička izborna komisija dostavljaju se opštinskim, odnosno gradskim izbornim komisijama, kao i Izbornoj komisiji grada Beograda i Gradskoj izbornoj komisiji u Nišu.

II. BIRAČKA MESTA

A) Nadležnost za određivanje biračkih mesta

Član 7.

(1) Opštinske, odnosno gradske izborne komisije, kao i Izborna komisija grada Beograda i Gradska izborna komisija u Nišu donose rešenja o određivanju broja i adrese svih biračkih mesta na kojima će se glasati za izbor odbornika u skupštinama opština, odnosno gradova, grada Beograda i grada Niša i ta rešenja dostavljaju Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije do 1. aprila 2008. godine u 24,00 časa.
(2) Na osnovu rešenja opštinskih, odnosno gradskih izbornih komisija, Izborne komisije grada Beograda i Gradske izborne komisije u Nišu, Republička izborna komisija, najkasnije do 3. aprila 2008. godine u 24,00 časa, donosi rešenje kojim ista biračka mesta, na kojima će se glasati za izbor odbornika u skupštinama opština, odnosno gradova, grada Beograda i grada Niša, određuje i oglašava u "Službenom glasniku Republike Srbije" kao biračka mesta na kojima će se glasati za izbor narodnih poslanika.
(3) Biračka mesta unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija i biračka mesta u inostranstvu određuju se na osnovu predloga Ministarstva pravde i Ministarstva spoljnih poslova, koji se dostavljaju se Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije do 22. aprila 2008. godine u 24,00 časa.

B) Način određivanja biračkih mesta

Član 8.

(1) Biračka mesta određuju se s obzirom na broj birača i prostornu