Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 25. stav 1. Zakona o Visokom savetu sudstva ("Službeni glasnik RS", br. 116/2008 i 101/10),
Izborna komisija Visokog saveta sudstva, na sednici održanoj 24. januara 2011. godine, donela je

UPUTSTVO

ZA SPROVOĐENjE POSTUPKA PREDLAGANjA KANDIDATA ZA IZBORNE ČLANOVE VISOKOG SAVETA SUDSTVA IZ REDA SUDIJA

(Objavljeno u "Sl. glasniku RS", br. 4 od 28. januara 2011, 6/11)

Član 1.

Izborna komisija Visokog saveta sudstva (u daljem tekstu: Izborna komisija) obavlja poslove koji su određeni Zakonom o Visokom savetu sudstva i ovim uputstvom.
Izborna komisija može da ovlasti jednog svog člana ili zamenika člana ili više njih da obavlja u ime Izborne komisije pojedine radnje koje su vezane za organizaciju i pripremu izbora.

Član 2.

Birački odbor obavlja poslove koji su određeni Zakonom o Visokom savetu sudstva, ovim Uputstvom i Pravilnikom o radu biračkih odbora.
Birački odbor čine troje sudija i troje zamenika koji nisu kandidati za izbor.
Birački odbor imenuje Izborna komisija.

BIRAČI I BIRAČKI SPISAK

Član 3.

Pravo da biraju kandidate za Visoki savet sudstva imaju sudije sa stalnom sudijskom funkcijom i sudije prekršajnih sudova i Višeg prekršajnog suda izabrane na sudijsku funkciju iz reda sudija za prekršaje, (u daljem tekstu: sudije birači).

Član 4.

Birački spisak čini spisak sudija sa stalnom sudijskom funkcijom i sudija prekršajnih sudova i Višeg prekršajnog suda izabrane na sudijsku funkciju iz reda sudija za prekršaje, koje vrše sudijsku funkciju u sudovima opšte i posebne nadležnosti u Republici Srbiji.
Birački spisak se vodi po sveskama za svaki sud. U birački spisak se upisuju sudije koje vrše sudijsku funkciju u tom sudu i sudije tog suda koje su upućene na rad u drugi sud.
Birački spisak se zaključuje najkasnije 15 dana pre dana održavanja izbora.
Birački spisak se zaključuje rešenjem Izborne komisije. Rešenjem o zaključenju biračkog spiska utvrđuje se ukupan broj sudija birača, broj sudija birača u svakom izvodu iz biračkog spiska, datum zaključenja biračkog spiska, potpis ovlašćenog lica i pečat Izborne komisije.

Član 5.

Izvod iz biračkog spiska sačinjava Izborna komisija za svako biračko mesto, za svaki sud koji je određen da glasa na tom biračkom mestu, najkasnije do 16. 02. 2011. godine.
Izvod iz biračkog spiska mora biti overen.
Izvod iz biračkog spiska se overava tako što se na poslednjoj strani svakog biračkog spiska navode podaci iz rešenja o zaključenju biračkog spiska, a posebno broj strana izvoda iz biračkog spiska, broj sudija birača, datum zaključenja izvoda, potpis ovlašćenog lica i pečat Izborne komisije.

BIRAČKA MESTA

Član 6.

Izborna komisija najkasnije 10 dana pre održavanja izbora određuje biračka mesta u sudovima.
Biračka mesta određuju se prema broju sudija u sudovima i glasanje traje od 07,30 do 15,30 časova.
Za svako biračko mesto određuje se: broj biračkog mesta, naziv biračkog mesta, adresa biračkog mesta.

Član 7.

Predsednici sudova u kojima se nalaze biračka mesta dužni su da blagovremeno obezbede da prostor koji je određen kao biračko mesto bude pripremljen i otvoren za glasanje.
Prostorija za glasanje mora biti dovoljno prostrana da omogući uslove za nesmetan rad biračkog odbora, da sudije birači imaju nesmetan i u svakom trenutku pristup glasačkoj kutiji i izbornom materijalu i da bi mogli da se postave paravani koji nesmetano omogućavaju popunjavanje glasačkih listića i tajnost glasanja.
Na biračkom mestu vidno se ističu broj i naziv biračkog mesta, utvrđena lista kandidata, rešenje o određivanju biračkog mesta i rešenje o imenovanju biračkog odbora.

PODNOŠENjE KANDIDACIONE PRIJAVE

Ko može da podnese kandidacionu prijavu

Član 8.

Kandidat za izbornog člana Visokog saveta sudstva iz reda sudija može biti svaki sudija sa stalnom sudijskom funkcijom.
Kandidacionu prijavu mogu da podnesu sednice svih sudija jednog suda ili više sudova, kao i sudija koga podrži najmanje 20 sudija, prema vrsti i stepenu suda odnosno sa teritorije autonomne pokrajine, u kojem vrši sudijsku funkciju.
Izuzetno od prethodnog stava za sticanje statusa kandidata za izbor izbornog člana Visokog saveta sudstva iz reda sudija Vrhovnog kasacionog suda, Višeg prekršajnog suda, Privrednog apelacionog suda i Upravnog suda, nije potreban predlog Opšte sednice odnosno sednica svih sudija, već se status kandidata stiče prijavom.
Kandidacionu prijavu u ime sednice svih sudija jednog suda ili više sudova podnosi predsednik suda koga je sednica jednog suda ili više sudova za to ovlastila.
Predsednik suda koji je ovlašćen da podnese kandidacionu prijavu ovlašćen je i da u ime sednice svih sudija jednog suda ili više sudova vrši sve druge radnje u izborima (osim ako sednica drugačije ne odredi).

Rok za podnošenje

Član 9.

Kandidacione prijave predaju se neposredno na pisarnici Izbornoj komisiji u roku od 15 dana od dana objavljivanja Odluke o otpočinjanju postupka predlaganja kandidata za izborne članova Visokog saveta sudstva u "Službenom glasniku Republike Srbije", na propisanim obrascima u Ulici Nemanjina 22-26, u vremenu od 07,30 do 15,30 časova.
Izuzetno od stava 1. ovog člana sudija koga podrži najmanje 20 sudija prema vrsti i stepenu suda, odnosno sudija sa teritorija autonomne pokrajine, u kojem vrši sudijsku funkciju, kandidacionu prijavu uz formular sa potpisima sudija koji podržavaju kandidaturu kao i lične i profesionalne podatke, može da preda i vršiocu funkcije predsednika suda u kome vrši sudijsku funkciju. Dan i čas predaje kandidacione prijave vršiocu funkcije predsednika suda smatra se kao dan i čas predaje kandidacione prijave Izbornoj komisiji.

Sadržina kandidacione prijave

Član 10.

Kandidaciona prijava sadrži naziv suda ili više sudova koji predlažu kandidata, ime i prezime kandidata, sud u kome obavlja sudijsku funkciju, mesto i datum podnošenja kandidacione prijave i ime i prezime, kao i svojeručni potpis lica koje je ovlašćeno da podnese kandidacionu prijavu i potpisanu izjavu kandidata o prihvatanju kandidature.
Kandidaciona prijava iz stava 1. ovog člana podnosi se na obrascu VSS-1/2011.
Kandidacionu prijavu sudije koga podrži najmanje 20 sudija prema vrsti i stepenu suda, odnosno sudija sa teritorija autonomne pokrajine, u kojem vrši sudijsku funkciju, podnosi podržani sudija uz koju dostavlja formular sa potpisima sudija koji podržavaju kandidaturu kao i lične i profesionalne podatke.
Kandidaciona prijava iz ovog stava podnosi se na obrascu VSS-2/2011
Kandidaciona prijava za kandidata sa teritorije autonomne pokrajine podnosi se na način iz stava 1. i 3. ovoga člana na obrascima VSS-3 i 5/2011.

Član 11.

Kandidacionu prijavu iz reda sudija Vrhovnog kasacionog suda, Višeg prekršajnog suda, Privrednog apelacionog suda i Upravnog suda podnosi sam kandidat.
Kandidaciona prijava iz stava 1. ovog člana sadrži ime i prezime kandidata, sud u kome obavlja sudijsku funkciju, mesto i datum podnošenja kandidacione prijave, kao i svojeručni potpis kandidata. Kandidaciona prijava podnosi se na obrascu VSS-4/2011.

Dokumentacija koja se dostavlja uz kandidacionu prijavu

Član 12.

Prilikom podnošenja kandidacione prijave Komisiji, uz prijavu obavezno se prilaže i sledeća dokumentacija:
- Izjava kandidata o prihvatanju kandidature, na obrascu VSS-6/2011.
- Odluka sednice svih sudija jednog ili više sudova (ako je kandidat predložen od strane sednice svih sudija jednog ili više sudova) u originalu.
- Formular sa potpisima 20 sudija koji podržavaju kandidaturu, na obrascu VSS-7/2011.
- Lični podaci o kandidatu.
- Profesionalni podaci o kandidatu.
- Ovlašćenje lica da podnese kandidacionu prijavu ako je kandidat predložen od strane sednice svih sudija jednog ili više sudova.

Član 13.

Obrasci potrebni za podnošenje kandidacionih prijava mogu se preuzeti u sedištu Izborne komisije. Zahtev za dostavljanje obrasca može se podneti i elektronskim putem. Dostavljanje obrazaca po podnetim zahtevima dostavlja se elektronskim putem, ili ličnim preuzimanjem.

Član 14.

Izborna komisija proglašava kandidaturu odmah po prijemu prijave, a najkasnije u roku od 24 časa od prijema prijave.
Rešenje o proglašenju kandidature iz stava 1. ovog člana Izborna komisija dostavlja podnosiocu prijave.

Član 15.

Ako Izborna komisija utvrdi da kandidaciona prijava nije podneta blagovremeno, doneće rešenje o njenom odbacivanju.
Ako Izborna komisija utvrdi da prijava nije potpuna, odnosno da sadrži nedostatke koji su smetnja za proglašenje kandidature u skladu sa Zakonom o Visokom savetu sudstva, doneće u roku od 24 časa od prijema prijave zaključak kojim se podnosiocu prijave nalaže da prijavu dopuni ili uredi u roku od 48 časova od časa prijave. Tim zaključkom