Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 21. stav 1. Zakona o Narodnoj banci Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 72/2003 i 55/2004) i tačke 14. Odluke o uslovima i načinu odobravanja kredita za održavanje dnevne likvidnosti banaka na osnovu zaloge hartija od vrednosti ("Službeni glasnik RS", br. 52/2008),
Guverner Narodne banke Srbije donosi

UPUTSTVO

ZA SPROVOĐENjE ODLUKE O USLOVIMA I NAČINU ODOBRAVANjA KREDITA ZA ODRŽAVANjE DNEVNE LIKVIDNOSTI BANAKA NA OSNOVU ZALOGE HARTIJA OD VREDNOSTI

(Objavljeno u "Sl. glasniku RS", br. 52 od 15. maja 2008, 41/13)

Opšte odredbe

1.
Ovim uputstvom utvrđuju se bliži uslovi i način obavljanja poslova u vezi sa odobravanjem bankama kredita za održavanje dnevne likvidnosti na osnovu zaloge hartija od vrednosti (u daljem tekstu: kredit za likvidnost).
2.
Poslovi iz tačke 1. ovog uputstva odnose se na:
1) zalaganje hartija od vrednosti koje čine osnov za odobravanje kredita za likvidnost, odnosno upis i prestanak založnog prava Narodne banke Srbije;
2) odobravanje, korišćenje i vraćanje kredita za likvidnost;
3) naplatu dospelih potraživanja (glavnice i kamate) po osnovu kredita za likvidnost.
3.
Poslovi iz tačke 2. ovog uputstva obavljaju se preko veb-platforme "Monetarne operacije Narodne banke Srbije" - aplikacija za kreditne olakšice (u daljem tekstu: veb-platforma) i razmenom elektronskih poruka, na način utvrđen tim uputstvom.
Pristup veb-platformi i njeno korišćenje bliže su uređeni korisničkim uputstvom za rad veb-platforme.
Novčana plaćanja po poslovima iz tačke 2. ovog uputstva izvršavaju se elektronskim porukama, u skladu s propisima Narodne banke Srbije kojima se uređuje obavljanje platnog prometa.
3a
Radi obavljanja poslova preko veb-platforme - banka je dužna da Narodnoj banci Srbije dostavi internet protokol adresu (IP adresa), zatim spisak lica koja su ovlašćena da u ime i za račun banke pristupaju veb-platformi, da podnose zahteve za prestanak založnog prava Narodne banke Srbije i zahteve za korišćenje kredita za likvidnost i da obavljaju druge poslove u vezi sa odobravanjem kredita za likvidnost, sa specimenima njihovih potpisa, kao i da joj dostavi druge podatke utvrđene na propisanom obrascu (Prilog 1), koji je sastavni deo ovog uputstva.
4.
Radi korišćenja kredita za likvidnost, Narodna banka Srbije s bankom zaključuje ugovor o kreditu za likvidnost, u skladu s tačkom 4. Odluke o uslovima i načinu odobravanja kredita za održavanje dnevne likvidnosti banaka na osnovu zaloge hartija od vrednosti (u daljem tekstu: Odluka).

Zalaganje hartija od vrednosti (upis i prestanak založnog prava Narodne banke Srbije)

5.
Banka vrši zalaganje hartija od vrednosti upisom založnog prava Narodne banke Srbije na tim hartijama koje se vode na posebnom podračunu vlasničkog računa hartija od vrednosti banke - založnom računu u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti (u daljem tekstu: Centralni registar).
Dokaz o izvršenoj zalozi hartija od vrednosti predstavlja potvrda Centralnog registra o založenim hartijama od vrednosti na kojima je upisano založno pravo Narodne banke Srbije, i ta potvrda je sastavni deo ugovora o kreditu za likvidnost.
6.
Banka preko veb-platforme Narodnoj banci Srbije podnosi zahtev za prestanak založnog prava Narodne banke Srbije (Prilog 2), radi prestanka založnog prava Narodne banke Srbije na svim ili pojedinim hartijama od vrednosti pre isteka roka do kog su te hartije založene.
Založno pravo iz stava 1. ove tačke prestaje pod uslovom da banka nema neizmirenih obaveza prema Narodnoj banci Srbije po osnovu korišćenog kredita za likvidnost, a ako banka koristi ovaj kredit - preostala zaloga hartija od vrednosti dovoljna je za obezbeđenje naplate potraživanja Narodne banke Srbije.
Ako su ispunjeni uslovi za prestanak založnog prava iz stava 2. ove tačke, Narodna banka Srbije šalje Centralnom registru elektronsku poruku - obaveštenje da su se stekli uslovi za prestanak tog založnog prava na svim ili pojedinim hartijama od vrednosti, koje sadrži sve elemente naloga za prenos tih hartija, a banci je istovremeno preko veb-platforme dostupna saglasnost za prestanak založnog prava Narodne banke Srbije (Prilog 3).
Izuzetno od stava 1. ove tačke, ako zbog tehničkih problema u radu veb-platforme banka zahtev za prestanak založnog prava Narodne banke Srbije ne može podneti na način iz tog stava - dostavlja ga mejlom, na mejl-adresu mere.mpŽnbs.rs, odnosno telefaksom na broj telefaksa +381113338204 (ako ga iz tehničkih razloga nije moguće dostaviti mejlom). Zahtev iz ovog stava koji se dostavlja telefaksom i mejlom mora potpisati ovlašćeno lice banke.
Prilozi iz ove tačke sastavni su deo ovog uputstva.
7.
Ako na dan isteka roka zaloge hartija od vrednosti banka nema dospelih a neizmirenih obaveza po osnovu korišćenog kredita za likvidnost, Narodna banka Srbije šalje Centralnom registru elektronsku poruku - obaveštenje da su se stekli uslovi za prestanak založnog prava Narodne banke Srbije, koja sadrži sve elemente naloga za prenos hartija od vrednosti.

Korišćenje i vraćanje kredita za likvidnost

8.
Radi korišćenja kredita za likvidnost, banka preko veb-platforme podnosi Narodnoj banci Srbije zahtev za korišćenje kredita za likvidnost (Prilog 4), koji je sastavni deo ovog uputstva.
Zahtev iz stava 1. ove tačke mogu podneti samo lica u banci koja su ovlašćena da, u ime i za račun banke, podnose taj zahtev i za koja je banka dostavila Narodnoj banci Srbije ovlašćenje na propisanom obrascu (Prilog 1).
Izuzetno od stava 1. ove tačke, ako zbog tehničkih problema u radu veb-platforme banka ne može podneti zahtev za korišćenje kredita za likvidnost na način iz tog stava - dostavlja ga mejlom, na mejl-adresumere.mp@nbs.rs, odnosno telefaksom na broj telefaksa +381113338204 (ako ga iz tehničkih razloga nije moguće dostaviti mejlom). Zahtev iz ovog stava koji se dostavlja telefaksom i mejlom mora potpisati ovlašćeno lice banke.
9.
Zahtev za korišćenje kredita za likvidnost (Prilog 4) banka može podneti Narodnoj banci Srbije najkasnije deset minuta pre isteka vremena predviđenog za razmenu poruka za plaćanja, u skladu sa operativnim pravilima kojima se uređuje obračun u realnom vremenu po bruto principu (u daljem tekstu: operativna pravila).
Banka može u toku jednog radnog dana, a u okviru raspoloživog iznosa za korišćenje kredita za likvidnost i propisanog roka, podneti Narodnoj banci Srbije više zahteva iz stava 1. ove tačke.
10.
Ako banka ispunjava uslove propisane Odlukom, Narodna banka Srbije, na osnovu podnetog zahteva iz tačke 9. ovog uputstva, pušta u tečaj kredit za likvidnost, i to kao:
1) dnevni kredit za održavanje likvidnosti -intraday credit(u daljem tekstu: dnevni kredit), ili
2) prekonoćni kredit za održavanje likvidnosti -overnight credit(u daljem tekstu: prekonoćni kredit).
: