Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 18. stav 1. tačka 3. Zakona o Narodnoj banci Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 72/2003, 55/2004 i 44/2010) i tačke 19. Odluke o obaveznoj rezervi banaka kod Narodne banke Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 3/2011),
Guverner Narodne banke Srbije donosi

UPUTSTVO

ZA SPROVOĐENjE ODLUKE O OBAVEZNOJ REZERVI BANAKA KOD NARODNE BANKE SRBIJE

(Objavljeno u "Sl. glasniku RS", br. 8 od 11. februara 2011, 43/11, 57/12, 65/13)

1. Ovim uputstvom se, radi sprovođenja Odluke o obaveznoj rezervi banaka kod Narodne banke Srbije (u daljem tekstu: Odluka), bliže objašnjavaju pojedini pojmovi iz Odluke, kao i sadržina izveštaja o obračunu dinarske, odnosno devizne obavezne rezerve koje je banka dužna da dostavlja Narodnoj banci Srbije.
2. Obaveze sa ugovorenom ročnošću do dve godine, odnosno do 730 dana su obaveze koje se u knjigovodstvu banke vode na računima koji na sedmoj cifri imaju šifru 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6 ili 7, kao i obaveze koje se u knjigovodstvu banke vode na računima za koje nije propisano šifriranje na sedmoj cifri.
Obaveze sa ugovorenom ročnošću preko dve godine, odnosno preko 730 dana su obaveze koje se u knjigovodstvu banke vode na računima koji na sedmoj cifri imaju šifru 8 ili 9, odnosno koje, u skladu sa uputstvom kojim se propisuje obaveza i način prikupljanja, obrade i dostavljanja podataka o stanju i strukturi plasmana, potraživanja i obaveza banaka, imaju rok od 731 dan ili duži rok.
3. Obaveze koje nisu indeksirane deviznom klauzulom (u daljem tekstu: neindeksirane obaveze) - po dinarskim depozitima, kreditima, hartijama od vrednosti i druge dinarske obaveze jesu sve obaveze po dinarskim depozitima, kreditima, hartijama od vrednosti, kao i druge obaveze u dinarima, uključujući i delove dinarskih depozita primljenih po poslovima koje banka obavlja u ime i za račun trećih lica, a koji prelaze iznose plasmana koje je banka dala iz tih depozita, kao i po kamatama i naknadama obračunatim po tim obavezama, koje se uključuju u osnovicu za obračun dinarske obavezne rezerve i nemaju deviznu klauzulu, a računi na kojima se evidentiraju na šestoj cifri imaju šifru 0, 5 ili 9.
Kod razvrstavanja neindeksiranih obaveza u Obrascu OR - din. (Prilog 1):
- pod obavezama prema pravnim licima podrazumevaju se i obaveze prema preduzetnicima, a računi na kojima se evidentiraju na četvrtoj i petoj cifri imaju šifru 40;
- pod obavezama prema stanovništvu podrazumevaju se i obaveze prema privatnim domaćinstvima sa zaposlenim licima, kao i registrovanim poljoprivrednim proizvođačima, a računi na kojima se evidentiraju na četvrtoj i petoj cifri imaju šifru 80 ili 81.
Pod neindeksiranim obavezama podrazumevaju se i neindeksirane obaveze po dinarskim depozitima, kreditima i druge dinarske obaveze prema inostranstvu po osnovu depozita i kredita u dinarima primljenih od stranih lica, druge dinarske obaveze prema stranim licima, kao i kamate i naknade obračunate po tim obavezama, koje se uključuju u osnovicu za obračun dinarske obavezne rezerve i nemaju deviznu klauzulu, a računi na kojima se evidentiraju na četvrtoj i petoj cifri imaju šifru 70, 71, 72, 73, 74, 78 ili 79, a na šestoj cifri šifru 0, 5 ili 9.
Obaveze iz stava 3. ove tačke posebno se iskazuju u Obrascu OR - din. (Prilog 1), pod rednim br. 1.2. i 2.2, a razvrstane su po odgovarajućoj ročnosti u skladu s tačkom 2. ovog uputstva.
4. Obaveze po osnovu devizne štednje položene kod banaka čine devizne obaveze po osnovu transakcionih depozita, depozita po viđenju, kratkoročnih i dugoročnih depozita stanovništva, preduzetnika, stranih fizičkih lica, domaćih fizičkih lica -nerezidenata, privatnih domaćinstava sa zaposlenim licima i registrovanih poljoprivrednih proizvođača, kao i kamate i naknade obračunate po tim obavezama, koje se uključuju u osnovicu za obračun devizne obavezne rezerve i u knjigovodstvu banke vode na računima 500, 501, 502, 503, 504, 505, 520 i 521, a na četvrtoj i petoj cifri imaju šifru 40, 60, 61, 72, 73, 80 ili 81.
Obaveze iz stava 1. ove tačke posebno se iskazuju u Obrascu OR - dev. (Prilog 2), pod rednim br. 1.3. i 2.3, a razvrstane su po odgovarajućoj ročnosti u skladu s tačkom 2. ovog uputstva.
5. Obaveze koje su indeksirane deviznom klauzulom (u daljem tekstu: indeksirane obaveze) - po dinarskim depozitima, kreditima, hartijama od vrednosti i druge indeksirane obaveze jesu sve obaveze po dinarskim depozitima, kreditima, hartijama od vrednosti, kao i druge obaveze u dinarima, uključujući i delove dinarskih depozita primljenih po poslovima koje banka obavlja u ime i za račun trećih lica, a koji prelaze iznose plasmana koje je banka dala iz tih depozita, kao i obračunate razlike u kursu, kamate i naknade obračunate po tim obavezama, koje se uključuju u osnovicu za obračun devizne obavezne rezerve i imaju deviznu klauzulu, a računi na kojima se evidentiraju na šestoj cifri imaju šifru 1, 2, 3, 4, 7 ili 8.
Obaveze iz stava 1. ove tačke posebno se iskazuju u Obrascu OR - dev. (Prilog 2), pod rednim br. 1.4. i 2.4, a razvrstane su po odgovarajućoj ročnosti u skladu s tačkom 2. ovog uputstva.
6. Pod subordiniranim obavezama na koje se ne obračunava obavezna rezerva, u smislu Odluke, podrazumeva se ukupan iznos subordiniranih obaveza za koje je Narodna banka Srbije inicijalno utvrdila da su ispunjeni uslovi za njihovo uključivanje u dopunski kapital banke, nezavisno od iznosa koji se i uključuje u dopunski kapital banke.
7. Pod oročenom dinarskom štednjom na koju se ne obračunava obavezna rezerva, u smislu Odluke, podrazumevaju se sredstva te štednje prikupljena u periodu počev od 31. oktobra a zaključno sa 8. novembrom 2010. godine - i to do isteka perioda na koji je oročena ta štednja, pod uslovom da nije indeksirana deviznom klauzulom.
Oročenu dinarsku štednju iz stava 1. ove tačke čine dinarske obaveze po osnovu kratkoročnih i dugoročnih depozita stanovništva, stranih fizičkih lica, domaćih fizičkih lica - nerezidenata, privatnih domaćinstava sa zaposlenim licima i registrovanih poljoprivrednih proizvođača, s pripadajućim kamatama i naknadama, koje se u knjigovodstvu banke vode na računima 402, 403, 404, 405, 420 i 421, a ti računi na četvrtoj i petoj cifri imaju šifru 60, 61, 72, 73, 80 ili 81, na šestoj cifri šifru 0, 5 ili 9, a na sedmoj cifri šifru 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ili 9.
8. U obaveze prema bankama koje izdvajaju obaveznu rezervu kod Narodne banke Srbije uključuju se i obaveze prema bankama koje su u skladu s propisima Narodne banke Srbije izdvajale obaveznu rezervu, ali nad kojima je u međuvremenu otvoren postupak stečaja ili likvidacije, i to samo one obaveze koje su nastale do dana otvaranja tog postupka.
9. Osnovicu za obračun dinarske, odnosno devizne obavezne rezerve čini prosečno dnevno knjigovodstveno stanje obaveza utvrđenih Odlukom u prethodnom kalendarskom mesecu, koje se u