Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 19. Odluke o izmenama i dopunama Uputstva za sprovođenje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisanih za 6. maj 2012. godine ("Službeni glasnik RS", broj 28/12),
sekretar Republičke izborne komisije utvrdio je prečišćen tekst Uputstva za sprovođenje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine i izbora za predsednika Republike, raspisanih za 6. maj 2012. godine.
Prečišćen tekst Uputstva za sprovođenje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine i izbora za predsednika Republike, raspisanih za 6. maj 2012. godine obuhvata:
1. Uputstvo za sprovođenje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisanih za 6. maj 2012. godine ("Službeni glasnik RS", broj 20/12);
2. Odluku o izmenama i dopunama Uputstva za sprovođenje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisanih za 6. maj 2012. godine ("Službeni glasnik RS", broj 28/12), iz koje su izostavljeni član 19. kojim je sekretar Republičke izborne komisije ovlašćen da utvrdi prečišćen tekst i kojim je propisano objavljivanje prečišćenog teksta u "Službenom glasniku Republike Srbije" i član 20. kojim je utvrđeno stupanje na snagu te odluke i objavljivanje u "Službenom glasniku Republike Srbije".
02 broj 013-86/12
U Beogradu, 9. aprila 2012. godine
Republička izborna komisija
Sekretar, Veljko Odalović, s.r.

UPUTSTVO

ZA SPROVOĐENjE IZBORA ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE I IZBORA ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE, RASPISANIH ZA 6. MAJ 2012. GODINE

(Prečišćen tekst)

(Objavljeno u "Sl. glasniku RS", br. 29 od 9. aprila 2012, 31/12)

I. UVODNA ODREDBA

Član 1.

Ovim uputstvom bliže se uređuje postupak sprovođenja izbora za narodne poslanike Narodne skupštine i izbora za predsednika Republike, raspisanih za 6. maj 2012. godine.

II. ORGANI I TELA ZA SPROVOĐENjE IZBORA

Član 2.

Organi za sprovođenje izbora su Republička izborna komisija i birački odbori.
Organi za sprovođenje izbora rade u stalnom i proširenom sastavu.
Članove organa za sprovođenje izbora u proširenom sastavu, koji su određeni u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika, Zakonom o izboru predsednika Republike i Zakonom o lokalnim izborima, imenuje Republička izborna komisija na predlog podnosilaca proglašenih izbornih lista odnosno predlagača kandidata.

Republička izborna komisija

Član 3.

Republička izborna komisija obavlja poslove koji su određeni Zakonom o izboru narodnih poslanika, Zakonom o izboru predsednika Republike i ovim uputstvom.
Republička izborna komisija može da ovlasti svog člana ili zamenika člana (u daljem tekstu: koordinator Republičke izborne komisije) da u upravnom okrugu, gradu Beogradu ili u inostranstvu obavlja u ime Republičke izborne komisije pojedine radnje koje su vezane za organizaciju i pripremu izbora.

Sastav i rad Republičke izborne komisije

Član 4.

Prilikom sprovođenja izbora za narodne poslanike i izbora za predsednika Republike, Republička izborna komisija radi u dva posebna sastava:
1. Poseban sastav za sprovođenje izbora za narodne poslanike - stalni sastav i prošireni sastav,
2. Poseban sastav za sprovođenje izbora za predsednika Republike - stalni sastav i prošireni sastav.

a - Opšta pravila

Član 5.

Svojstvo člana posebnog sastava Republičke izborne komisije u proširenom sastavu stiču predstavnici podnosioca proglašene izborne liste za narodne poslanike i predstavnici predlagača kandidata za predsednika Republike, u skladu sa ovim uputstvom.

b - Predlaganje

Član 6.

Pravo da predloži članove u poseban sastav Republičke izborne komisije za sprovođenje izbora za predsednika Republike ima predlagač proglašenog kandidata koji nije podneo izbornu listu za narodne poslanike i obrnuto.
Podnosilac izborne liste za narodne poslanike predlaganjem članova u poseban sastav Republičke izborne komisije za sprovođenje izbora za narodne poslanike po osnovu proglašene izborne liste, gubi pravo da predlaže predstavnike u poseban sastav Republičke izborne komisije po osnovu proglašenog kandidata za predsednika Republike, i obrnuto.

Član 7.

Kad Republička izborna komisija proglasi izbornu listu za narodne poslanike, a podnosilac te izborne liste kasnije predloži i kandidata za predsednika Republike, njegovi već imenovani predstavnici u proširenom sastavu Republičke izborne komisije za sprovođenje izbora za narodne poslanike, danom proglašenja kandidata za predsednika Republike postaju članovi posebnog sastava Republičke izborne komisije za sprovođenje izbora za predsednika Republike.
Ukoliko dve ili više političkih stranaka u koaliciji podnesu izbornu listu za narodne poslanike, a kasnije samostalno predlože kandidate za predsednika Republike, svi zajedno imaju pravo samo na jednog člana i jednog zamenika člana u posebnom sastavu Republičke izborne komisije.

Član 8.

Kad Republička izborna komisija proglasi kandidata za predsednika Republike, a predlagač kandidata kasnije podnese izbornu listu za narodne poslanike, njegovi već imenovani predstavnici u proširenom sastavu Republičke izborne komisije za sprovođenje izbora za predsednika Republike, danom proglašenja izborne liste, postaju članovi posebnog sastava Republičke izborne komisije za sprovođenje izbora za narodne poslanike.
Ukoliko dve ili više političkih stranaka u koaliciji predlože zajedničkog kandidata za predsednika Republike, a kasnije samostalno podnesu izborne liste, svi zajedno imaju pravo samo na jednog člana i jednog zamenika člana u posebnom sastavu Republičke izborne komisije.

v - Učešće u radu Republičke izborne komisije

Član 9.

Članovi u posebnom sastavu Republičke izborne komisije u proširenom sastavu za sprovođenje izbora za narodne poslanike mogu učestvovati u radu i donošenju odluka samo u pogledu onih pitanja koja su zajednička za predsedničke i parlamentarne izbore, odnosno koja se tiču izbora za narodne poslanike.
Članovi u posebnom sastavu Republičke izborne komisije u proširenom sastavu za sprovođenje izbora za predsednika Republike mogu učestvovati u radu i donošenju odluka samo u pogledu onih pitanja koja su zajednička za predsedničke i parlamentarne izbore, odnosno koja se tiču izbora za predsednika Republike.
Članovi Republičke izborne komisije koji su u proširenom sastavu i za sprovođenje izbora za narodne poslanike i za sprovođenje izbora za predsednika Republike, mogu učestvovati u radu i donošenju odluka Republičke izborne komisije u oba posebna sastava.

Radna tela Republičke izborne komisije

Član 10.

Republička izborna komisija obrazuje radna tela Republičke izborne komisije (u daljem tekstu: radna tela) u opštinama/gradovima.
Za grad Beograd, radna tela se obrazuju u gradskim opštinama grada Beograda.
Radna tela prikupljaju i objedinjuju predloge za stalni i prošireni sastav biračkih odbora (izuzev stalnog i proširenog sastava biračkih odbora unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija i biračkih odbora u inostranstvu), primaju izborni materijal od koordinatora Republičke izborne komisije, predaju izborni materijal biračkim odborima pre glasanja, preuzimaju izborni materijal od biračkih odbora posle glasanja i predaju ga koordinatoru Republičke izborne komisije.
U opštinama/gradovima u kojima se istovremeno održavaju i izbori za odbornike, poslove radnih tela obavljaju opštinske/gradske izborne komisije, osim u gradu Prištini i opštinama na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija (u daljem tekstu: AP Kosovo i Metohija).
Radna tela nisu organi za sprovođenje izbora, već isključivo obavljaju poslove koji su predviđeni ovim uputstvom.
Rad radnog tela organizuje i koordinira načelnik opštinske/gradske uprave.
Uslove za rad radnih tela obezbeđuju opštinske/gradske uprave.

Članovi radnih tela i njihovo imenovanje

Član 11.

U opštinama/gradovima koji imaju do 30 biračkih mesta, radna tela imaju tri člana.
U opštinama/gradovima koji imaju od 30 do 60 biračkih mesta, radna tela imaju pet članova.
U opštinama/gradovima koji imaju preko 60 biračkih mesta, radna tela imaju sedam članova.
Članove radnih tela imenuje Republička izborna komisija na predlog poslaničkih grupa, srazmerno njihovoj zastupljenosti u Narodnoj skupštini na dan raspisivanja izbora.
Broj predstavnika poslaničkih grupa u svim radnim telima mora da bude srazmeran zastupljenosti te poslaničke grupe u Narodnoj skupštini na dan raspisivanja izbora.
Predloge za imenovanje članova radnih tela, poslaničke grupe u Narodnoj skupštini podnose neposredno Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije 4. aprila 2012. godine u 24 časa.
Predlog iz stava 6. ovog člana za svakog predloženog člana treba da sadrži: ime i prezime, prebivalište i adresu stana.
Predlog iz stava 6. ovog člana podnosi predsednik poslaničke grupe, ili