Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 5. stav 1. i člana 11. stav 1. tačka 1. Zakona o privrednim komorama ("Službeni glasnik RS", broj 65/01), dopisa Uprave za javne nabavke Republike Srbije broj 011-00-358/2004-01, od 19. oktobra 2004. godine, a u vezi sa članom 19. stav 1. tačka 12. i članom 23. stav 1. tačka 1. Zakona o javnim nabavkama ("Službeni glasnik RS", br. 39/02, 43/03 i 55/04) i člana 45. stav 1. tačka 1. Statuta Privredne komore Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 45/02 i 107/03),
Upravni odbor Privredne komore Srbije, na sednici održanoj 16. novembra 2004. godine, donosi

UPUTSTVO

O USLOVIMA, NAČINU I POSTUPKU IZDAVANjA POTVRDA DA JE PRIVREDNO DRUŠTVO ILI DRUGO PRAVNO LICE JEDINI PONUĐAČ PREDMETA JAVNE NABAVKE U ZEMLjI

(Objavljeno u "Sl. glasniku RS", br. 130 od 3. decembra 2004; 30/2006, 25/07, 85/07)

I. OSNOVNE ODREDBE

1.
Ovim uputstvom uređuju se uslovi, način i postupak izdavanja potvrda da je privredno društvo ili drugo pravno lice koje obavlja registrovanu delatnost na teritoriji Republike Srbije jedini ponuđač predmeta javne nabavke u zemlji, radi dodele ugovora o javnoj nabavci u postupku sa pogađanjem bez prethodnog objavljivanja, shodno odredbi člana 23. stav 1. tačka 1. Zakona o javnim nabavkama.
2.
Privredna komora Srbije će potvrdu iz člana 1. izdavati privrednim društvima ili drugim pravnim licima koja obavljaju registrovanu delatnost na teritoriji Republike Srbije, koja ponude isporuku traženih dobara, pružanje usluga ili izvođenje radova.
Ponuđač je domaće pravno ili fizičko lice - proizvođač koje ponudi isporuku dobara domaćeg porekla, uslugu ili izvođenje radova.
3.
Postupak javne nabavke sa pogađanjem bez prethodnog objavljivanja predstavlja postupak u kojem naručilac pregovara sa isporučiocima dobara, pružaocima usluga ili izvođačima radova o svom izboru i o uslovima ugovora ako zbog objektivnih razloga ili iz razloga povezanih sa zaštitom isključivih prava, nabavku mogu ispuniti samo određeni isporučioci dobara, pružaoci usluga ili izvođači radova.

II. POSTUPAK IZDAVANjA POTVRDA

4.
Potvrdu da je privredno društvo ili drugo pravno lice koje obavlja registrovanu delatnost na teritoriji Republike Srbije jedini ponuđač predmeta javne nabavke u zemlji, Privredna komora Srbije (u daljem tekstu: Komora) izdaje na osnovu pismenog zahteva ponuđača, koji mora biti podnet na originalu memoranduma i overen i potpisan od strane odgovornog lica ponuđača.
Podnosilac zahteva dužan je da u zahtevu navede sledeće podatke:
- naziv, sedište i matični broj ponuđača;
- šifru delatnosti i poreski identifikacioni broj (PIB);
- naznaku da se izdavanje potvrde traži radi dodele ugovora u postupku sa pogađanjem bez prethodnog objavljivanja;
- vrstu, procenjena vrednost i opis predmeta javne nabavke;
- naznaku roka i obima (količine) predmeta javne nabavke;
- naziv i sedište naručioca;
- neophodne tehničko-tehnološke karakteristike ili navođenje elemenata tehnološkog postupka;
- oblast primene i glavne korisnike;
- obim ostvarene proizvodnje, usluge ili radova u prethodnoj godini u oblasti za koju se traži potvrda i referentna lista;
- navođenje zemlje porekla i procentualno učešće komponenti i podsklopova iz kojih je proizvod sastavljen;
- dokaz o ispunjavanju minimalnih tehničko-tehnoloških uslova;
- pismo o namerama ili drugi dokument naručioca u kome se navodi da se pokreće javna nabavka u postupku sa pogađanjem bez prethodnog objavljivanja.
5.
Uz zahtev iz tačke 4. potrebno je priložiti:
- izjavu podnosioca zahteva podnetu pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću na originalu memoranduma, overenu i potpisanu od strane odgovornog lica, da je jedini ponuđač predmeta javne nabavke u zemlji;
- izvod iz registra nadležnog organa da je podnosilac zahteva registrovan za obavljanje odgovarajuće delatnosti i fotokopija rešenja o registraciji privrednog subjekta;
- odgovarajući prospektni materijal;
- dokaz o uplati odgovarajuće naknade Komori.

III. ORGANIZACIJA POSLA

6.
Zahtev se podnosi Privrednoj komori Srbije - Birou za bonitet, registar, izdavanje i overu dokumenata, Beograd, Resavska 13-15, preporučenom poštom ili direktno i unosi se u posebnu evidenciju.
Biro za bonitet, registar, izdavanje i overu dokumenata Komore vrši prethodnu proveru kompletnosti zahteva i priloga koji se dostavljaju uz zahtev.
Ukoliko zahtev nije kompletan, podnosilac zahteva se poziva da zahtev dopuni u primerenom roku, koji ne može biti duži od 7 dana.
Kao datum prijema zahteva smatraće se dan kada je zahtev kompletiran.
7.
Kompletirani zahtev Biro za bonitet, registar, izdavanje i overu dokumenata prosleđuje nadležnom organizacionom delu Stručne službe Komore istog dana na obradu i rešavanje.
8.
Lice koje obrađuje zahtev izvršiće uvid Pravilnik o određivanju dokaza na osnovu kojih se