hor001


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


hor002
Na osnovu člana 10. stav 2. Zakona o policiji ("Službeni glasnik RS", br. 101/05, 63/09 - US i 92/11) i člana 15. stav 1. Zakona o državnoj upravi ("Službeni glasnik RS", br. 79/05, 101/07 i 95/10),
Ministar unutrašnjih poslova donosi

UPUTSTVO

O SLUŽBENOJ PRATNjI VANREDNOG PREVOZA U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU

(Objavljeno u "Sl. glasniku RS", br. 68 od 1. avgusta 2013, 96/13)

1.
Ovim uputstvom bliže se uređuje organizacija i način postupanja policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: Ministarstvo) prilikom obavljanja službene pratnje vanrednog prevoza u drumskom saobraćaju na području Republike Srbije (u daljem tekstu: pratnja).
Službenom pratnjom vanrednog prevoza, u smislu ovog uputstva, smatra se skup bezbednosnih mera i radnji koje Ministarstvo planira i preduzima pri pratnji vanrednog prevoza, u cilju bezbednog transporta od početne do krajnje destinacije.
2.
Pratnju vanrednog prevoza vrše policijski službenici Ministarstva - područne policijske uprave (svaka na svom području), na osnovu pisanog zahteva podnosioca, dobijene dozvole nadležnog organa - upravljača puta u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Službeni glasnik RS", br. 41/09, 53/10, 101/11 i 32/13 - US), Zakonom o javnim putevima ("Službeni glasnik RS", br. 101/05, 123/07, 101/11 i 93/12), Pravilnikom o vanrednom prevozu ("Službeni glasnik RS", broj 60/13) i saglasnosti Ministarstva, Uprave saobraćajne policije (u daljem tekstu: saglasnost).
3.
Zahtev treba da sadrži vreme i mesto polaska, krajnju destinaciju, trasu kretanja, podatke o licima i vozilima koji učestvuju u prevozu i podatke o organizaciji, ustanovi, odnosno pravnom licu koje zahteva prevoz. Prilikom podnošenja zahteva, podnosilac je dužan da dostavi originalnu dozvolu i saglasnost iz tačke 2. ovog uputstva.
4.
Podnosilac zahteva, najkasnije 24 sata pre otpočinja prevoza, pismenim putem obaveštava policijsku upravu sa čijeg područja otpočinje vanredni prevoz o vremenu započinjanja vanrednog prevoza ako se vanredni prevoz obavlja uz pratnju vozila Ministarstva.
5.
Po prijemu zahteva, dozvole i saglasnosti o pratnji vanrednog prevoza komandir policijske ispostave odnosno, saobraćajne policijske ispostave sa čije teritorije počinje transport, u skladu sa saglasnošću određuje broj službenih vozila i policijskih službenika koji će biti u pratnji po naloženom.
6.
Po primljenoj dozvoli i saglasnosti o pratnji vanrednog prevoza komandir policijske ispostave, odnosno saobraćajne policijske ispostave, odmah putem telefona stupa u kontakt sa komandirima policijske ispostave odnosno saobraćajne policijske ispostave u drugim područnim policijskim upravama na trasi kretanja prevoza, i obaveštava ih o pratnji i dogovara se o vremenu i mestu preuzimanja pratnje.
7.
Policijski službenici saobraćajne policijske ispostave, odnosno policijske ispostave sa čijeg područja otpočinje vanredni prevoz, određeni da vrše pratnju vanrednog prevoza, obavezni su da na osnovu dozvole o pratnji vanrednog prevoza i saglasnosti, izvrše provere dimenzija transporta u dozvoli, bezbednost i pravilnost smeštaja tereta, proveru dokumentacije vozila i vozača, kao i da li vozači ispunjavaju psiho-fizičke uslove za upravljanje vozilom u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, a ukoliko je to moguće, u saradnji sa ovlašćenim privrednim subjektima, i proveru ukupne mase i osovinskog opterećenja.
8.
Policijski službenici koji vrše pratnju dužni su da se pridržavaju odredaba Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i saglasnosti o pratnji, posebno trasi kretanja, dozvoljenom vremenu obavljanja pratnje i određenoj brzini kretanja.
9.
Ako je dozvolom, odnosno saglasnošću određeno da se vanredni prevoz obavlja uz pratnju jednog vozila Ministarstva i

hor002