Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 14. Uredbe o izgledu i načinu izdavanja, vođenja evidencije i obeležavanja kontrolnim akciznim markicama cigareta i alkoholnih pića ("Službeni glasnik RS", broj 33/2002),
Ministar finansija i ekonomije donosi

UPUTSTVO

O SADRŽINI ZAHTEVA ZA IZDAVANjE KONTROLNIH AKCIZNIH MARKICA, OBRASCU O IZVRŠENOM UVOZU CIGARETA I ALKOHOLNIH PIĆA I NAČINU DOSTAVLjANjA PODATAKA O IZDATIM MARKICAMA

(Objavljeno u "Sl. glasniku RS", br. 34 od 19. juna 2002; 35/02)

1.
Ovim uputstvom se, u skladu sa Uredbom o izgledu i načinu izdavanja, vođenja evidencije i obeležavanja kontrolnim akciznim markicama cigareta i alkoholnih pića - "Službeni glasnik RS", broj 33/2002 (u daljem tekstu: Uredba), uređuje sadržina zahteva iz člana 7. stav 1. Uredbe i obrasca iz člana 10. Uredbe, kao i način dostavljanja podataka o izdatim kontrolnim akciznim markicama (u daljem tekstu: markica).
2.
Zahtev za izdavanje markica proizvođač, odnosno uvoznik cigareta i alkoholnih pića (u daljem tekstu: Zahtev) podnosi na Obrascu ZAM, koji je odštampan uz ovo uputstvo i čini njegov sastavni deo.
Lice iz stava 1. ove tačke prilikom podnošenja Zahteva popunjava podatke u Obrascu ZAM označene pod"II- Podaci o traženim markicama".
3.
Po prijemu Zahteva, Ministarstvo finansija i ekonomije utvrđuje da li je podnosilac zahteva podneo svu potrebnu dokumentaciju u skladu sa članom 7. i članom 9. stav 4. Uredbe, i određuje evidencioni broj Zahteva.
Ako se Zahtev odnosi na uvozne cigarete i uvozni viski, džin i konjak, Ministarstvo finansija i ekonomije pribaviće podatke iz člana 8. Uredbe, a po dobijanju traženih podataka, odobrava izdavanje markica.
4.
Ministarstvo finansija i ekonomije prvi, drugi i treći primerak Obrasca ZAM uručuje podnosiocu Zahteva i upućuje ga u Narodnu banku Jugoslavije - Zavod za izradu novčanica i kovanog novca Topčider (u daljem tekstu: Zavod) radi izdavanja markica.
Četvrti primerak obrasca iz stava 1. ove tačke Ministarstvo finansija i ekonomije zadržava za svoje potrebe.
5.
Zavod pri izdavanju odštampanih markica popunjava u Obrascu ZAM podatke označene pod "III- Podaci o izdatim markicama" i zadržava treći primerak, a prvi i drugi primerak vraća podnosiocu Zahteva.
Markice za domaće cigarete i alkoholna pića Zavod izdaje neposredno licu koje je ovlastio proizvođač, a markice za uvozne cigarete i alkoholna pića upućuje poštom na adresu inostranog proizvođača cigareta i alkoholnih pića.
6.
Prilikom svake sledeće nabavke markica proizvođač cigareta, odnosno alkoholnih pića u Obrascu ZAM, pored podataka iz tačke 2. ovog uputstva, popunjava i podatke označene pod "IV- Podaci o neutrošenim i vraćenim markicama".
Uz zahtev iz stava 1. ove tačke proizvođač cigareta, odnosno alkoholnih pića vraća prvi primerak prethodnog Zahteva.
7.
Uvoznik cigareta, odnosno alkoholnih pića pri carinjenju podnosi nadležnom carinskom organu Obrazac PU, koji je odštampan uz ovo uputstvo i čini njegov sastavni deo.
Prvi primerak obrasca iz stava 1. ove tačke zadržava nadležni carinski organ, a drugi primerak uvoznik vraća Ministarstvu finansija i ekonomije prilikom podnošenja sledećeg Zahteva.
8.
Uvoznik cigareta, odnosno alkoholnih pića, prilikom svake sledeće nabavke markica u obrascu ZAM, pored podataka iz tačke 1 ovog uputstva, popunjava i podatke o oštećenim markicama označene pod "IV- Podaci o neutrošenim i vraćenim markicama".
Uz zahtev iz stava 1. ove tačke uvoznik cigareta, odnosno alkoholnih pića vraća prvi primerak prethodnog Zahteva.
9. Ovo uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

04 broj 110-00-66/2002-04, U Beogradu, 14. juna 2002. godine
Ministar, Božidar Đelić, s.r.