Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 39. Odluke o pokrajinskoj upravi ("Službeni list APV", broj 10/92, 12/92, 2/95 i 3/2002) pokrajinski sekretar za finansije donosi

UPUTSTVO

O RADU TREZORA AP VOJVODINE

(Objavljeno u "Sl. list APV", br. 18 od 8. novembra 2002; 4/03, 16/03, 25/04)

IOSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Uputstvom o radu trezora AP Vojvodine (u daljem tekstu: Uputstvo) reguliše se način izvršenja budžeta, budžetsko računovodstvo i izveštavanje, kontrola finansijskih transakcija i sadržina obrazaca za glavnu knjigu trezora.

Član 2.

Pojedine definicije koje se koriste u ovom uputstvu imaju sledeće značenje:
- Budžetski izvršioci konsolidovanog računa trezora kod direktnog budžetskog korisnika (u daljem tekstu: budžetski izvršilac) su:
1. Starešine pokrajinskih organa uprave, organizacija i službi,
2. Zamenici starešina pokrajinskih organa uprave, organizacija i službi.
3. Lice u finansijskoj službi direktnog korisnika, ovlašćeno da radi kao izvršilac budžeta i da daje opštu saglasnost za odobravanje finansijskih aktivnosti za direktnog korisnika,
4. Lice u finansijskoj službi direktnog korisnika, koje obavlja funkciju odobravanja predloga, ili zahteva za plaćanja,
5. Lice koje po sistematizaciji vrši funkciju kontrole i overavanja tačnosti knjigovodstvenih isprava na osnovu kojih se podnosi zahtev za plaćanje i lice koje overava tačnost i punovažnost predloga, ili zahteva za plaćanja.
- Budžetski izvršioci konsolidovanog računa trezora u Pokrajinskom sekretarijatu za finansije (u daljem tekstu: budžetski izvršilac trezora) su:
1. Pokrajinski sekretar za finansije, zamenik pokrajinskog sekretara za finansije i pomoćnik pokrajinskog sekretara zadužen za trezor i
2. Lice koje po sistematizaciji vrši poslove kontrole i overavanja predloga i zahteva za plaćanje, poslove odobravanja plaćanja i lice koje neposredno vrši poslove izvršenja rashoda sa konsolidovanog računa trezora.

IIIZVRŠENjE BUDžETA

Predlog za mesečno izvršenje

Član 3.

Direktni korisnici budžetskih sredstava do 25-og u mesecu podnose Pokrajinskom sekretarijatu za finansije - Sektor za budžet predlog mesečnog plana za potrebnim sredstvima za naredni mesec. Predlog mora biti u skladu sa tromesečnim planovima za izvršenje budžeta AP Vojvodine, koje donose pokrajinski sekretarijat za finansije.
Pokrajinski sekretarijat za finansije dužan je da najkasnije 10 dana pre početka narednog kvartala pismeno obavesti svakog direktnog korisnika pokrajinskog budžeta o visini planiranih aproprijacija za naredni kvartal i mesečnoj dinamici korišćenja istih.

Član 4.

Predlog mesečnog plana direktni korisnik budžetskih sredstava dostavlja u dva primerka na propisanom obrascu PP-Predlog plana za prenos sredstava za mesec, koji je sastavni deo ovog uputstva.
Budžetski izvršilac trezora vrši kontrolu dostavljenog predloga i svojim potpisom overava njegovu validnost. Nakon overe podneti predlog se zavodi u Obrazac evidencije primljenih predloga mesečnih planova koji se vodi za svakog direktnog budžetskog korisnika posebno, a na obrazac PP budžetski izvršilac stavlja registarski broj iz obrasca i jedan primerak vraća direktnom korisniku.
Direktni korisnik vodi hronološku evidenciju dostavljenih predloga mesečnih planova.
Ukoliko podneti predlog nije u skladu sa tromesečnim planom za izvršenje budžeta i mesečnom dinamikom korišćenja sredstava budžetski izvršilac trezora će ga vratiti finansijskoj službi direktnog korisnika na korekciju.
Izuzetno od odredbe stava 4. ovog člana direktnom budžetskom korisniku se može odobriti i veće mesečno pravo, ako za to postoje opravdani razlozi koji se moraju detaljno obrazložiti. Veće mesečno, odnosno tromesečno pravo odobrava pokrajinski sekretar za finansije.

Član 5.

Predlog mesečnog plana za prenos sredstava (Obrazac - PP) sadrži:
Naziv direktnog korisnika budžetskih sredstava,
- Organizacionu oznaku korisnika (razdeo, glavu, broj pozicije),
- Naziv pozicije,
- Šifru (funkcionalnu, ekonomsku - na tri mesta),
- Izvor finansiranja,
- Iznos,
- Datum plaćanja,
- Overu od strane budžetskog izvršioca i
- Overu od strane budžetskog izvršioca trezora.

Zahtev direktnog budžetskog korisnika za plaćanje

Član 6.

U skladu sa overenim predlogom plana za prenos sredstava za mesec direktni budžetski korisnik podnosi trezoru zahtev za plaćanje.
Zahtev za plaćanje se podnosi u dva primerka na propisanom obrascu ZP - Zahtev za plaćanje po dokumentu, zajedno sa pratećom originalnom dokumentacijom o nastaloj poslovnoj promeni (u daljem tekstu: Knjigovodstvena isprava).
U slučaju javne nabavke direktni korisnik uz zahtev za plaćanje za nabavku dobara, usluga i radova (javne nabavke), podnosi Trezoru i dokumentaciju kojom potvrđuje da je postupak javne nabavke sproveden u skladu sa propisima kojima se uređuje postupak javnih nabavki, i to: Ugovor o javnoj nabavci, Izveštaj o dodeli Ugovora o javnoj nabavci i mišljenje Uprave za javne nabavke u slučaju i pod uslovima predviđenim propisima kojima se uređuje postupak javnih nabavki.
U slučaju javne nabavke male vrednosti (dodela ugovora) direktni korisnik uz zahtev za plaćanje za nabavku dobara, usluga i radova (javne nabavke), podnosi Trezoru i dokumentaciju kojom potvrđuje da je postupak javne nabavke sproveden u skladu sa propisima kojima se uređuje postupak javnih nabavki, i to: Ugovor o javnoj nabavci male vrednosti i Izveštaj o dodeli ugovora o javnoj nabavci male vrednosti.
U slučaju javne nabavke male vrednosti putem narudžbenice direktni korisnik uz zahtev za plaćanje za nabavku dobara, usluga i radova (javne nabavke), podnosi Trezoru i dokumentaciju kojom potvrđuje da je postupak javne nabavke sproveden u skladu sa propisima kojima se uređuje postupak javnih nabavki, i to: Zahtev za izdavanje narudžbenice, Izveštaj o sprovođenju postupka javnih nabavki male vrednosti narudžbenicom i Narudžbenicu.
Ako je predmet zahteva za plaćanje prenos sredstava indirektnom korisniku, za nabavku dobara, usluga i radova (javne nabavke), direktni budžetski korisnik dostavlja trezoru uz zahtev za plaćanje odgovarajuću Knjigovodstvenu ispravu - Rešenje o prenosu sredstava.
Pokrajinski sekretarijat za finansije je dužan da u roku od sedam radnih dana od dana prijema kompletne dokumentacije izvrši prenos sredstava.
Zahtev za plaćanje se podnosi za svaki dokument za plaćanje pojedinačno, osim zahteva za isplatu plata, dodataka i naknada zaposlenih koji se podnosi na obrascu IP - Zahtev za isplatu plata, dodataka i naknada zaposlenih i zahteva za isplatu usluga po ugovoru koji se podnosi na obrascu IU - Zahtev za isplatu usluga po ugovoru.
Obrasci su propisani ovim Uputstvom i čine njegov sastavni deo.
Nakon overe podneti zahtev se zavodi u Knjigu evidencije primljenih zahteva za plaćanje po dokumentu koja se vodi za svakog direktnog budžetskog korisnika posebno, a na obrasce ZP, IP i IU budžetski izvršilac u trezoru stavlja registarski broj iz knjige. Jedan primerak overenog zahteva ostaje u Sektoru za trezor, a drugi overeni primerak se vraća direktnom budžetskom korisniku.
Direktni budžetski korisnik je obavezan da vodi Registar podnetih zahteva za plaćanje u koji će hronološkim redom upisivati sve podnete zahteve za prenos sredstava.

Član 7.

Zahtev za plaćanje (Obrazac - ZP) sadrži:
- Naziv direktnog korisnika budžetskih sredstava,
- Razdeo,
- Glavu,
- Broj i naziv pozicije,
- Iznos sredstava za isplatu,
- Način plaćanja
- Osnov plaćanja (broj i datum dokumenta, korisnik)
- Žiro račun korisnika,
- Šifru (funkcionalnu, ekonomsku - na šest mesta),
- Izvor finansiranja,
- Iznos,
- Datum plaćanja,
- Overu od strane budžetskog izvršioca i
- Overu od strane budžetskog izvršioca trezora.

Član 8.

Zahtev za isplatu plata, dodataka i naknada zaposlenih (Obrazac - IP) sadrži:
- Naziv direktnog korisnika budžetskih sredstava,
- Razdeo,
- Glavu,
- Izvor finansiranja,
- Funkcionalnu klasifikaciju,
- Plate i dodatke zaposlenih (poziciju, ekonomsku klasifikaciju, iznos i poziv na broj),
- Socijalne doprinose na teret poslodavca (poziciju, ekonomsku klasifikaciju, iznos i poziv na broj),
- Isplatu naknada za vreme odsustvovanja sa posla (poziciju, ekonomsku klasifikaciju, iznos i poziv na broj),
- Porez na fond zarada (poziciju, ekonomsku klasifikaciju, iznos i poziv na broj),
- Datum isplate,
- Overu od strane budžetskog izvršioca i
- Overu od strane budžetskog izvršioca trezora.
Direktni korisnik budžetskih sredstava Sektoru za trezor - Službi


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: