Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Na osnovu odluke Saveznog ustavnog suda IIIU broj 22/2000 i 87/2000 ("Sl. list SRJ", br. 21/01) utvrđuje se da ovo Uputstvo nije saglasno sa Ustavom SRJ i Zakonom o osnovama poreskog sistema ("Sl. list SRJ", br. 30/96, 29/97, 12/98, 59/98, 44/99 i 53/99)
-------------------

Na osnovu člana 4. Uredbe o prometu proizvoda pod posebnim uslovima ("Službeni list SRJ", broj 59/99),
Ministar finansija i direktor Republičke uprave javnih prihoda sporazumno donose

UPUTSTVO

O NAČINU OVERE PORESKIH IZJAVA I NAČINU KONTROLE ISPUNjENOSTI POSEBNIH USLOVA ZA PROMET ODREĐENIH PROIZVODA

(Objavljeno u "Sl. glasniku RS", br. 41 od 24. septembra 1999)

1.
Ovim uputstvom, u skladu sa Uredbom o prometu proizvoda pod posebnim uslovima ("Službeni list SRJ", broj 59/99 - u daljem tekstu: Uredba), uređuje se način overe poreskih izjava i način kontrole ispunjenosti uslova za promet proizvoda koji se obavlja radi dalje prodaje, odnosno reprodukcije.
2.
Kontrolu ispunjenosti uslova za promet proizvoda koji se obavlja radi dalje prodaje, odnosno reprodukcije, nadležni poreski organ obavlja proverom podataka o kupcu, prodavcu i isporuci proizvoda, tako što overava poresku izjavu.
Kad je kupac proizvoda dostupan kontroli poreskog organa i kada je kontrola isporuke proizvoda moguća (dostava proizvoda kupcu), poreski organ izvršiće overu poreskih izjava.
Poreska izjava overava se tako što poreski organ izdaje potvrdu.
3.
Potvrda iz tačke 2. ovog uputstva sadrži sledeće podatke:
1) firmu, adresu, matični broj, registarski broj, šifru delatnosti i broj žiro-računa poreskog obveznika;
2) vrstu poreske izjave koja se overava;
3) serijski i numerički broj poreske izjave koja se overava;
4) potpis i pečat ovlašćenog lica.
4. Kad kupac proizvoda nije dostupan kontroli poreskog organa ili kada nije moguća kontrola isporuke proizvoda, poreski organ neće izvršiti overu poreske izjave.
5. Potvrdu iz tačke 3. ovog uputstva kupac dostavlja na uvid Narodnoj banci Jugoslavije - Zavod za obračun i plaćanja - prilikom plaćanja računa o kupljenim proizvodima za svrhe dalje prodaje, odnosno reprodukcije. Bez dokaza o overenoj poreskoj izjavi ne može se izvršiti plaćanje fakture prodavcu.
6. Overa poreske izjave u smislu tač. 2. i 3. ovog uputstva odnosi se i na poreske izjave izdate u skladu sa Uredbom o obliku, sadržini i načinu izdavanja i korišćenja poreske izjave ("Službeni glasnik RS", broj 47/98), koje nisu iskorišćene do dana stupanja na snagu Uredbe.
7. Ovo uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".