Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 39. Zakona o izboru narodnih poslanika ("Sl. glasnik RS", br. 79/82 i 83/92), Republička izborna komisija, na sednici 25. oktobra 1993. godine, donela je

UPUTSTVO

O IZVRŠENjU ZAKONA O IZBORU NARODNIH POSLANIKA I ZAKONA O IZBORU PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Objavljeno u "Sl. glasniku RS", br. 81/92, 87/93, 89/93, 90/93, 101/93, 34/97, 36/97, 38/97, 39/97, 40/97 i 41/97)

I. OSNOVNE ODREDBE

Ovim uputstvom bliže se uređuje izvršenje pojedinih radnji iz Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o izboru Predsednika Republike, obrasci i drugi materijali za sprovođenje izbornih radnji, uređenje biračkog mesta i ponašanje na biračkom mestu, način glasanja nesposobnih i sprečenih lica, vođenje statističkih podataka o sprovođenju izbora, dostavljanje izbornog materijala i druga pitanja u vezi sa sprovođenjem izbora.

II. SADRŽAJ, OBLIK I NAČIN OVERAVANjA IZVODA IZ BIRAČKOG SPISKA

1.
Organ nadležan za vođenje biračkog spiska sastavlja overen izvod iz biračkog spiska za svako biračko mesto.
2.
Izvod iz biračkog spiska sadrži: redni broj, prezime i ime, lični broj, pol, godinu rođenja, mesto prebivališta (ulica i broj kuće, selo, zaselak, naselje) i primedbu.
3.
Izvod iz biračkog spiska overava se na taj način što se na poslednjoj strani svake sveske biračkog spiska navode podaci iz rešenja o zaključenju biračkog spiska, a posebno broj strana tog spiska, broj upisanih birača, datum njegovog zaključenja, kao i overa, potpis i pečat ovlašćenog organa.
4.
Za glasanja koja se vrše istovremeno u istoj prostoriji i kojim rukovodi jedan birački odbor, izdaje se onoliko overenih izvoda iz biračkog spiska koliko ima glasanja.
5.
Izvod iz biračkog spiska dostavlja se izbornoj komisiji u roku od 24 časa od časa donošenja rešenja o zaključivanju biračkog spiska.

III. UREĐENjE BIRAČKOG MESTA I PONAŠANjE NA BIRAČKOM MESTU

1.
Na biračkom mestu vidno se ističe oznaka i naziv biračkog mesta.
Na biračkom mestu mogu se isticati državni grb i zastava, rešenja o određivanju biračkih mesta i imenovanju biračkih odbora, lista kandidata i pravila ponašanja na biračkom mestu.
Na biračkom mestu i na udaljenosti do 50 metara od biračkog mesta ne smeju se isticati simboli stranaka i drugih političkih organizacija i drugi propagandni materijali.
2.
Biračko mesto određuje se tako da na njemu može glasati 2.500 birača.
3.
Pre otvaranja biračkog mesta, birački odbor proverava ispravnost glasačkog materijala i, neposredno pre početka glasanja, ubacuje u glasačku kutiju kontrolni list.
Otvaranju biračkog mesta i proveri ispravnosti glasačkog materijala na biračkom mestu pre početka glasanja imaju pravo da prisustvuju i ovlašćeni predstavnici podnosilaca predloga kandidata.
4.
Glasanje za narodnog poslanika i za Predsednika Republike vrši se istovremeno, u istoj prostoriji i njime rukovodi jedan birački odbor.
Identitet lica koje glasa utvrđuje se na osnovu lične karte ili druge isprave na osnovu koje se može utvrditi identitet lica koje glasa.
5.
Na biračkom mestu zabranjeno je zadržavanje lica koja u tom trenutku nemaju prava i dužnosti u izborima.
Na biračkom mestu birač je dužan da postupa po uputstvima biračkog odbora i da se posle glasanja odmah udalji sa biračkog mesta.
Na biračkom mestu ne sme se nositi oružje niti drugi opasni predmeti kojima se može narušiti bezbednost lica i imovine, niti se smeju nositi ili trošiti alkoholna pića, niti se smeju koristiti pejdžeri, mobilni telefoni i druga sredstva veza i komunikacija.
6.
Isticanje izborne liste na biračkom mestu vrši se na formatu koji obezbeđuje čitko i vidljivo izlaganje svih izbornih lista, koje je proglasila komisija, sa imenima kandidata.
Izborna lica u odgovarajućem formatu ističe se i na mestima gde se vrši glasanje.
7.
Birački odbor je dužan da stranim posmatračima, koji prisustvuju izborima, obezbedi odgovarajuće mesto sa koga mogu pratiti tok glasanja i imati uvid u rad biračkog odbora.
8.
(Brisana)

IV. NAČIN GLASANjA BIRAČA VAN BIRAČKOG MESTA

1.
Birač, koji nije u mogućnosti da glasa na biračkom mestu (nemoćno ili sprečeno lice) obavestiće o tome birački odbor.
Birački odbor će takvom licu, preko svojih članova, dostaviti u službenoj koverti overeni glasački listić, zbirnu izbornu listu, poseban koverat za popunjeni glasački listić i potvrdu o njegovom izbornom pravu.
Pošto birač na ovaj način glasa, zatvara glasački listić u poseban koverat, koji članovi biračkog odbora pred njim pečate žigom na pečatnom vosku, te zajedno sa potvrdom o izbornom pravu stavlja u službeni koverat. Članovi biračkog odbora, potom pred biračem pečate i službeni koverat na isti način.
Članovi biračkog odbora predaju biračkom odboru službeni koverat. Birački odbor ga otvara, konstatuje da je u njemu potvrda o izbornom pravu, zaokružuje redni broj pod kojim je birač upisan u izvod iz biračkog spiska, a neotvoreni koverat sa glasačkim listićem ubacuje u kutiju.
2.
Birači koji se nalaze na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi, odnosno koji izvršavaju obavezu u jedinicama ili ustanovama Vojske Jugoslavije, glasaju u tim jedinicama, odnosno ustanovama.
Na osnovu podataka organa koji vodi birački spisak o biračima iz stava 1. ove tačke, izborna komisija je dužna da sačini i overi posebne izvode iz biračkog spiska za te birače i da ih, zajedno sa potrebnim brojem overenih glasačkih listića, zbirnih izbornih lista, odgovarajućim potvrdama o izbornom pravu i posebnim i službenim kovertama, dostavi vojnim jedinicama i vojnim ustanovama gde se ti birači nalaze, najkasnije 72 časa pre dana održavanja izbora.
Pošto birač iz stava 1. ove tačke glasa, zatvara glasački listić u poseban koverat, koji se pred njim pečati žigom na pečatnom vosku. Potom se zatvoreni koverat u kome se nalazi glasački listić i potvrda o izbornom pravu stavlja u službeni koverat, koji organ nadležan za sprovođenje izbora u vojnoj jedinici, odnosno vojnoj ustanovi, pred njim pečati.
Organ nadležan za sprovođenje izbora u vojnoj jedinici i vojnoj ustanovi dostavlja izbornoj komisiji zapečaćene službene koverte.
Birači, koji se na dan održavanja izbora nalaze na školovanju u vojnim školama, van mesta u kome su upisani u izvod iz biračkog spiska, mogu glasati putem pisma.
Vojne škole se obraćaju biračkom odboru na biračkom mestu na kome su polaznici ovih škola upisani u izvod iz biračkog spiska, zahtevom da im taj birački odbor dostavi obaveštenje o glasanju, glasački listić, zbirnu izbornu listu, poseban koverat za glasački listić, potvrdu o izbornom pravu i službeni koverat.
Pošto birač - polaznik vojne škole glasa, zatvara glasački listić u poseban koverat. Potom zatvoreni koverat u kome se nalazi glasački listić i potvrdu o izbornom pravu stavlja u službeni koverat, koji vojne škole poštom dostavljaju biračkom odboru na biračkom mestu na kome su ovi birači upisani u izvod iz biračkog spiska.
3.
Birači koji na dan održavanja izbora rade ili se školuju u zemlji, a van mesta u kome su upisani u izvod iz biračkog spiska, mogu glasati putem pisma.
Birači iz stava 1. ove tačke obraćaju se biračkom odboru na biračkom mestu na kome su upisane u izvod iz biračkog spiska zahtevom da im taj birački odbor dostavi obaveštenje o glasanju, glasački listić, zbirnu izbornu listu, poseban koverat za glasački listić, potvrdu o izbornom pravu i službeni koverat.
Pošto birač iz stava 1. ove tačke glasa, zatvara glasački listić u poseban koverat. Potom zatvoreni koverat u kome se nalazi glasački listić i potvrdu o izbornom pravu stavlja u službeni koverat, koji poštom dostavlja biračkom odboru iz stava 2. ove tačke.
4.
Birači koji se kao članovi posada pomorskih i rečnih brodova trgovačke mornarice koji plove pod zastavom Savezne Republike Jugoslavije nalaze na dan glasanja van teritorijalnih voda Savezne Republike Jugoslavije, birači na radu u diplomatskom ili konzularnom predstavništvu Savezne Republike Jugoslavije u inostranstvu i članovi njihovih porodica koji žive u inostranstvu, glasaju na brodu, odnosno u diplomatskom ili konzularnom predstavništvu.
Uslove za glasanje lica iz stava 1. ovog člana obezbeđuje nadležno savezno ministarstvo.
Na osnovu podataka organa koji vodi birački spisak o biračima iz stava 1. ove tačke, izborna komisija je dužna da sačini i overi posebne izvode iz biračkog spiska za te birače i da ih, zajedno sa potrebnim brojem overenih glasačkih listića, zbirnih izbornih lista, odgovarajućim potvrdama o biračkom pravu i posebnim i službenim kovertama, dostavi brodu, odnosno predstavništvu.
Za sprovođenje izbora na brodu i diplomatsko konzularnom predstavništvu, starešina broda, odnosno predstavništva obrazuje birački odbor sastavljen iz reda birača na brodu, odnosno predstavništvu.
Pošto birač iz stava 1. ove tačke glasa, zatvara glasački listić u poseban koverat. Potom zatvoreni koverat u kome se nalazi