Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 21. stav 1. i člana 68. Zakona o Narodnoj banci Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 72/2003 i 55/2004),
Guverner Narodne banke Srbije donosi

UPUTSTVO

O DOSTAVLjANjU NARODNOJ BANCI SRBIJE PODATAKA O KAMATNIM STOPAMA NA KREDITE I DEPOZITE BANAKA

(Objavljeno u "Sl. glasniku RS", br. 42 od 18. juna 2010, 2/12)

1.
Ovim uputstvom propisuju se podaci koje su banke dužne da evidentiraju i obrađuju i da ih Narodnoj banci Srbije dostavljaju radi praćenja visine kamatnih stopa banaka na odobrene kredite i primljene depozite.
2.
Bankom, u smislu ovog uputstva, smatra se banka koja ima dozvolu za rad Narodne banke Srbije i upisana je u registar kod nadležnog organa, koja obavlja depozitne i kreditne poslove, kao i druge poslove, u skladu sa zakonom.
3.
Banka je dužna da, na način i u roku propisanim ovim uputstvom, Narodnoj banci Srbije dostavlja podatke o iznosima svih odobrenih kredita i primljenih depozita (uključujući i kredite po povlašćenim kamatnim stopama, kredite ili depozite kod kojih je ugovoreni iznos mali, ograničene depozite i sl.), kao i o nominalnim i izračunatim kamatnim stopama, i to i za postojeće i za nove poslove.
Banka će podatke iz stava 1. ove tačke dostavljati za sektor stanovništva, nefinansijski sektor i sektor države (u daljem tekstu: klijenti), za međubankarske kredite i depozite i kredite i depozite drugih finansijskih organizacija - u dinarima i u stranoj valuti.
4.
Banka je dužna da posebno iskazuje i dostavlja podatke o problematičnim kreditima i kreditima namenjenim restrukturiranju duga po kamatnim stopama koje su znatno niže od tržišnih.
5.
Banka je dužna da iznose kredita i depozita u dinarima i stranoj valuti iskazuje u apsolutnim iznosima, bez decimala, a da podatke izražene u stranoj valuti kursira po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije poslednjeg kalendarskog dana u mesecu.
6.
Podaci o kamatnim stopama iskazuju se na godišnjem nivou, s četiri decimale, uz zaokruživanje četvrte decimale.
7.
Pri dostavljanju podataka o kamatnim stopama na subvencionisane kredite i depozite, a za potrebe statistike, banka je obavezna da uvek prikazuje kamatne stope na osnovu kojih ostvaruje prihode po odobrenim kreditima i rashode po primljenim depozitima.
8.
Pri dostavljanju podataka o visini kamatnih stopa na kredite i depozite, banka treba da koristi sledeće tri vrste izračunatih kamatnih stopa:
1) anualizovanu ugovorenu kamatnu stopu - ugovorenu kamatnu stopu između banke i klijenta na kredite i depozite, koja je konvertovana na godišnjoj osnovi i izražena u procentima na godišnjem nivou (AUKS);
2) uže definisanu efektivnu kamatnu stopu - kamatnu stopu koja na godišnjem nivou izjednačava sadašnju vrednost svih budućih ili postojećih obaveza (kredit ili depozit, otplata glavnice, plaćanje kamate), osim drugih troškova ugovorenih između banke i klijenta (UDEKS);
3) efektivnu kamatnu stopu za potrebe statistike - kamatnu stopu koja je na godišnjem nivou jednaka sadašnjoj vrednosti svih finansijskih obaveza, postojećih ili budućih, uključujući i druge troškove ugovorene između banke i klijenta (EKSS).
Banka će efektivnu kamatnu stopu za potrebe statistike izračunavati samo za nove poslove, i to na potrošačke i stambene kredite za sektor stanovništva.
9.
Postojeći poslovi obuhvataju knjigovodstvena stanja kredita u bruto iznosu (bez ispravki vrednosti) i knjigovodstvena