Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 15, a u vezi sa čl. 67. i 68. Zakona o energetici ("Službeni glasnik RS", broj 84/2004) i člana 12. Statuta Agencije za energetiku Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 52/2005),
Savet Agencije za energetiku Republike Srbije, na sednici od 30. novembra 2006. godine doneo je

TARIFNI SISTEM

ZA PRISTUP I KORIŠĆENjE SISTEMA ZA PRENOS ELEKTRIČNE ENERGIJE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 1 od 5. januara 2007, 31/07)

Osnovne odredbe

Član 1.

Ovim tarifnim sistemom za pristup i korišćenje sistema za prenos električne energije (u daljem tekstu: tarifni sistem) određuju se tarifni elementi i tarifni stavovi za obračun cena za pristup i korišćenje sistema za prenos električne energije, kao i način njihovog izračunavanja.

Član 2.

Tarifni elementi su obračunske veličine tarifnog sistema na koje se raspoređuje maksimalno odobreni prihod energetskog subjekta koji obavlja delatnosti prenosa električne energije i upravljanja prenosnim sistemom (u daljem tekstu: energetski subjekt).
Maksimalno odobreni prihod, u smislu stava 1. ovog člana, obuhvata opravdane troškove poslovanja energetskog subjekta i odgovarajuću stopu povraćaja sredstava od investicija, odnosno stopu povraćaja na angažovana sredstva u regulatornom periodu i utvrđuje se primenom metode kontrole prihoda koji energetski subjekt ostvaruje obavljanjem delatnosti prenosa električne energije i upravljanja prenosnim sistemom. Maksimalno odobreni prihod se obračunava i raspoređuje na tarifne elemente u skladu sa Metodologijom za određivanje tarifnih elemenata za izračunavanje cena pristupa i korišćenja sistema za prenos električne energije - "Službeni glasnik RS" broj 68/2006 (u daljem tekstu: Metodologija).

Član 3.

Cene za pristup i korišćenje sistema za prenos električne energije se iskazuju po tarifnim stavovima utvrđenim ovim tarifnim sistemom, na osnovu kojih se obračunava usluga prenosa električne energije i upravljanja prenosnim sistemom (u daljem tekstu: usluga prenosa električne energije) za obračunski period i utvrđuju se po tarifnim elementima.

Član 4.

Korisnik prenosnog sistema (u daljem tekstu: korisnik sistema), u smislu ovog tarifnog sistema jeste:
1) energetski subjekt koji obavlja delatnost distribucije električne energije, kome se meri isporučena električna energija i obračunava usluga prenosa električne energije koju isporučuje kupcima čiji su objekti priključeni na distributivni sistem, uključujući i isporučenu električnu energiju za pokriće gubitaka u distributivnoj mreži;
2) kvalifikovani kupac čiji su objekti priključeni na prenosni sistem, kome se meri isporučena električna energija i obračunava usluga prenosa električne energije;
3) tarifni kupac čiji su objekti priključeni na prenosni sistem, kome se meri isporučena električna energija, a usluga prenosa električne energije obračunava energetskom subjektu koji obavlja delatnost trgovine električnom energijom za tarifne kupce na području na kome tarifni kupac obavlja delatnost;
4) tarifni kupac za električnu energiju isporučenu sa prenosnog sistema za potrebe električne vuče u železničkom saobraćaju kome se meri isporučena električna energija, a usluga prenosa električne energije obračunava energetskom subjektu koji obavlja delatnost snabdevanja električnom energijom tarifnih kupaca;
5) energetski subjekt za proizvodnju električne energije, za električnu energiju isporučenu iz prenosnog sistema za potrebe proizvodnje električne energije (isporuka preko transformatora opšte grupe);
6) energetski subjekt za proizvodnju električne energije, za električnu energiju isporučenu iz prenosnog sistema za napajanje pumpno-akumulacionih postrojenja za potrebe proizvodnje električne energije, izuzev u reverzibilnim hidroelektranama.

Tarifni elementi

Član 5.

Tarifni elementi su:
1) "snaga";
2) "aktivna energija";
3) "reaktivna energija".

Član 6.

Tarifni element "snaga" je godišnja suma mesečnih maksimalnih aktivnih snaga svih korisnika sistema.
Mesečna maksimalna aktivna snaga jednog korisnika sistema se posebno utvrđuje za svaki energetski objekat namenjen prenosu ili transformaciji električne energije - transformatorska stanica ili razvodno postrojenje, (u daljem tekstu: objekat prenosnog sistema) na koji je objekat korisnika sistema priključen. Mesečna maksimalna aktivna snaga jednog korisnika sistema se utvrđuje merenjem srednje petnaestominutne aktivne snage tokom kalendarskog meseca.
Ako se jednom korisniku sistema srednja petnaestominutna aktivna snaga meri u jednom objektu prenosnog sistema na jednom mernom mestu, mesečna maksimalna aktivna snaga je jednaka najvećoj izmerenoj vrednosti. Ako se jednom korisniku sistema srednja petnaestominutna aktivna snaga meri na više mernih mesta u jednom objektu prenosnog sistema, mesečna maksimalna aktivna snaga je najveći zbir jednovremenih srednjih petnaestominutnih aktivnih snaga izmerenih na svim mernim mestima na istom naponskom nivou, ako su ostvarene tehničke mogućnosti za utvrđivanje tog zbira.
Za električnu vuču u železničkom saobraćaju, mesečna maksimalna aktivna snaga je najveći zbir jednovremenih srednjih petnaestominutnih aktivnih snaga izmerenih na svim mernim mestima na prenosnom sistemu, ako su ostvarene tehničke mogućnosti za utvrđivanje tog zbira.
Snaga se izražava u kilovatima (kW).

Član 7.

Tarifni element "aktivna energija" je ukupna aktivna energija koja se godišnje isporučuje korisnicima sistema.
Aktivna energija za jednog korisnika sistema je suma aktivnih energija koje su izmerene na svim mernim mestima tokom obračunskog perioda.
Aktivna energija se izražava u kilovatčasovima (kWh).

Član 8.

Tarifni element "reaktivna energija" je ukupna reaktivna energija koja se godišnje isporučuje korisnicima sistema.
Reaktivna energija za jednog korisnika sistema je suma reaktivnih energija koje su izmerene na svim mernim mestima tokom obračunskog perioda.
Reaktivna energija se izražava u kilovarčasovima (kvarh).

Tarifni stavovi

Član 9.

Tarifni stavovi se utvrđuju za svaki od tarifnih elemenata iz člana 5. ovog tarifnog sistema.

Član 10.

Za tarifni element "snaga" se utvrđuju dva tarifna stava:
1) "obračunska snaga";
2) "prekomerno preuzeta snaga".
Tarifni stav "obračunska snaga" se primenjuje na iznos mesečne maksimalne aktivne snage, ako je mesečna maksimalna aktivna snaga manja ili jednaka odobrenoj snazi (vršnom opterećenju) utvrđenoj odobrenjem za priključenje korisnika na prenosni sistem, odnosno elektroenergetskom saglasnošću (u daljem tekstu: odobrena snaga).
Ako je mesečna maksimalna aktivna snaga veća od odobrene snage, na iznos odobrene snage se primenjuje tarifni stav "obračunska snaga", a na iznos razlike mesečne maksimalne i odobrene snage se primenjuje tarifni stav "prekomerno preuzeta snaga".

Član 11.

Za tarifni element "aktivna energija", u zavisnosti od doba dana isporuke električne energije, utvrđuju se dva tarifna stava:
1) "viši dnevni tarifni stav za aktivnu energiju";
2) "niži dnevni tarifni stav za aktivnu energiju".
"Viši dnevni tarifni stav za aktivnu