Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 15, a u vezi sa čl. 67. i 68. Zakona o energetici ("Službeni glasnik RS", broj 84/2004) i člana 12. Statuta Agencije za energetiku Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 52/2005),
Savet Agencije za energetiku Republike Srbije, na sednici 30. novembra 2006. godine doneo je

TARIFNI SISTEM

ZA PRISTUP I KORIŠĆENjE SISTEMA ZA DISTRIBUCIJU ELEKTRIČNE ENERGIJE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 1 od 5. januara 2007, 31/07)

Osnovne odredbe

Član 1.

Ovim tarifnim sistemom za pristup i korišćenje sistema za distribuciju električne energije (u daljem tekstu: tarifni sistem) određuju se tarifni elementi i tarifni stavovi za obračun cena za pristup i korišćenje sistema za distribuciju električne energije, način njihovog izračunavanja, kao i kategorije i grupe korisnika distributivnog sistema u zavisnosti od mesta isporuke, načina merenja i drugih karakteristika isporučene električne energije.

Član 2.

Tarifni elementi su obračunske veličine tarifnog sistema na koje se raspoređuje maksimalno odobreni prihod energetskog subjekta koji obavlja delatnosti distribucije električne energije i upravljanja distributivnim sistemom (u daljem tekstu: energetski subjekt).
Maksimalno odobreni prihod, u smislu stava 1. ovog člana, obuhvata opravdane troškove poslovanja energetskog subjekta i odgovarajuću stopu povraćaja sredstava od investicija, odnosno stopu povraćaja na angažovana sredstva u regulatornom periodu i utvrđuje se primenom metode kontrole prihoda koji energetski subjekt ostvaruje obavljanjem delatnosti distribucije električne energije i upravljanja distributivnim sistemom. Maksimalno odobreni prihod se obračunava i raspoređuje na tarifne elemente u skladu sa Metodologijom za određivanje tarifnih elemenata za izračunavanje cena pristupa i korišćenja sistema za distribuciju električne energije - "Službeni glasnik RS", broj 68/2006 (u daljem tekstu: Metodologija).

Član 3.

Cene za pristup i korišćenje sistema za distribuciju električne energije se iskazuju po tarifnim stavovima utvrđenim ovim tarifnim sistemom, na osnovu kojih se obračunava usluga distribucije električne energije i upravljanja distributivnim sistemom (u daljem tekstu: usluga distribucije električne energije) za obračunski period i utvrđuju se po tarifnim elementima za svaku kategoriju i grupu korisnika distributivnog sistema.

Član 4.

Korisnik distributivnog sistema (u daljem tekstu: korisnik sistema), u smislu ovog tarifnog sistema jeste:
1) kvalifikovani kupac čiji su objekti priključeni na distributivni sistem;
2) tarifni kupac čiji su objekti priključeni na distributivni sistem;
3) energetski subjekt za proizvodnju električne energije, za električnu energiju isporučenu iz distributivnog sistema za potrebe proizvodnje električne energije (isporuka preko transformatora opšte grupe).

Kategorije i grupe korisnika sistema

Član 5.

Kategorije korisnika sistema određuju se u zavisnosti od: napona na mestu isporuke električne energije, vrste mernih uređaja, odnosno načina merenja i drugih kriterijuma utvrđenih ovim tarifnim sistemom (u daljem tekstu: kategorije korisnika).
Kategorije korisnika sistema su:
1) potrošnja na srednjem naponu;
2) potrošnja na niskom naponu;
3) široka potrošnja;
4) javno osvetljenje.

Član 6.

U kategoriji Potrošnja na srednjem naponu su korisnici sistema čiji su objekti priključeni na distributivnu mrežu naponskog nivoa iznad 1kV, a nižeg od 110kV.
U kategoriji Potrošnja na niskom naponu su korisnici sistema čiji su objekti priključeni na distributivnu mrežu naponskog nivoa do 1kVi kojima se isporučena aktivna snaga, aktivna i reaktivna energija utvrđuju merenjem.
U kategoriji Široka potrošnja su korisnici sistema čiji su objekti priključeni na distributivnu mrežu do 1kVkojima se aktivna snaga utvrđuje prema odobrenoj snazi priključka, u skladu sa ovim tarifnim sistemom, isporučena aktivna energija utvrđuje merenjem, a reaktivna energija ne meri.
U kategoriji Javno osvetljenje su korisnici sistema koji električnu energiju koriste za osvetljenje ulica, trgova, tunela, pešačkih prolaza, parkova, puteva, istorijskih i drugih obeležja, uređaja za putnu signalizaciju i druga potrošnja za osvetljenje javnih površina i javnih objekata i korisnici koji električnu energiju koriste za osvetljavanje reklamnih panoa, kojima se isporučena aktivna energija utvrđuje merenjem ili obračunom prema vremenu isporuke, a aktivna snaga i reaktivna energija ne mere.

Član 7.

U kategoriji Široka potrošnja, u zavisnosti od načina merenja i uslova isporuke aktivne energije, utvrđuju se četiri grupe korisnika sistema (u daljem tekstu: grupe korisnika):
1) Potrošnja sa jednotarifnim merenjem;
2) Potrošnja sa dvotarifnim merenjem;
3) Upravljana potrošnja, kod kojih se sistemom za daljinsko upravljanje potrošnjom upravlja napajanjem električnom energijom kotlova za grejanje prostorija, TA peći i protočnih bojlera, na način kojim se napajanje može prekinuti u periodu od najviše dva puta od po tri časa dnevno, s tim što se između dva prekida mora obezbediti napajanje u trajanju od najmanje četiri časa;
4) Upravljana potrošnja sa posebnim merenjem, kod kojih se sistemom za daljinsko upravljanje potrošnjom upravlja napajanjem električnom energijom kotlova za grejanje prostorija, TA peći i protočnih bojlera, a isporučena aktivna energija meri preko posebnog mernog uređaja. Električna energija se isporučuje u trajanju od deset časova dnevno, od čega osam časova neprekidno, u vremenu koje određuje energetski subjekt, u skladu sa mogućnostima distributivnog sistema. Ako je dnevna temperatura, merena u 7h, minus 10oCili niža, u naseljenom mestu sa upravljanom potrošnjom, električna energija se dodatno isporučuje u trajanju od dva časa. Napajanje električnom energijom u trajanju od dodatna dva časa se mora obezbediti u periodu od 12 do 22h.

Tarifni elementi

Član 8.

Tarifni elementi su:
1) "snaga";
2) "aktivna energija";
3) "reaktivna energija".

Član 9.

Tarifni element "snaga" je godišnja suma mesečnih maksimalnih aktivnih snaga svih korisnika sistema.
Mesečna maksimalna aktivna snaga jednog korisnika sistema iz kategorija Potrošnja na srednjem naponu i Potrošnja na niskom naponu se posebno utvrđuje za svaki energetski objekat namenjen distribuciji ili transformaciji električne energije - transformatorska stanica ili razvodno postrojenje, (u daljem tekstu: objekat distributivnog sistema) na koji je objekat korisnika sistema priključen. Mesečna maksimalna aktivna snaga za jednog korisnika sistema se utvrđuje merenjem srednje petnaestominutne aktivne snage tokom kalendarskog meseca.
Ako se jednom korisniku sistema srednja petnaestominutna aktivna snaga meri na jednom mernom mestu, mesečna maksimalna aktivna snaga je jednaka najvećoj izmerenoj vrednosti.
Ako se jednom korisniku sistema srednja petnaestominutna aktivna snaga meri na više mernih mesta u jednom objektu distributivnog sistema ili na više mernih mesta u objektu korisnika sistema koji je priključen na jednu transformatorsku stanicu, mesečna maksimalna aktivna snaga je najveći zbir jednovremenih srednjih petnaestominutnih aktivnih snaga izmerenih na svim mernim mestima na istom naponskom nivou, ako su ostvarene tehničke mogućnosti za utvrđivanje tog zbira.
Ako se jednom korisniku sistema električna energija isporučuje iz više trafostanica 10/0,4kV/kVkoji se napajaju iz iste transformatorske stanice 35/10kV/kV, mesečna maksimalna aktivna snaga je najveći zbir jednovremenih srednjih petnaestominutnih aktivnih snaga izmerenih na svim mernim mestima u