Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 18. stav 1. Odluke o izmenama i dopunama Odluke o opštim uslovima za isporuku električne energije ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 49/94, utvrđujem Prečišćeni tekst odluke o opštim uslovima za isporuku električne energije.
Prečišćen tekst Odluke o opštim uslovima za isporuku električne energije obuhvata:
1. Odluku o opštim uslovima za isporuku električne energije ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 53/92), koja je stupila na snagu 15. avgusta 1993. godine sa ispravkom objavljenom u "Službenom glasniku Republike Srbije", broj 72/92. Iz ove odluke u prečišćen tekst nisu unete odredbe člana 28. stav 4. člana 29. stav 2. i člana 32, koje su brisane, kao i čl. 83. i 84. u poglavljuXVII. Prelazne i završne odredbe, kojima su određeni rokovi za usklađivanje ugovora o isporuci električne energije, koja je izvršena, odnosno kada ta odluka stupa na snagu.
2. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o opštim uslovima za isporuku električne energije ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 25/93), koja je stupila na snagu 8. aprila 1993. godine. Iz ove odluke u prečišćen tekst nije unet član 5. kojim je određeno kada ta odluka stupa na snagu.
3. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o opštim uslovima za isporuku električne energije ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 76/93), koja je stupila na snagu 29. septembra 1993. godine. Iz ove odluke u prečišćen tekst nije unet član 16. kojim je određeno kada ta odluka stupa na snagu i od kada se primenjuje.
4. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o opštim uslovima za isporuku električne energije ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 49/94), koja je stupila na snagu 28. jula 1994. g. Iz ove odluke u prečišćen tekst nije unet član 18. kojim je dato ovlašćenje generalnom direktoru javnog preduzeća "Elektroprivreda Srbije" da utvrdi prečišćen tekst Odluke o opštim uslovima za isporuku električne energije, i član 19. kojim je određeno kada ta odluka stupa na snagu.

TARIFNI SISTEM

ZA PRODAJU ELEKTRIČNE ENERGIJE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 62/94, 66/94, 72/94, 9/95, 23/95, 47/95, 15/96, 20/96, 42/96, 50/96, 52/96, 13/97, "Sl. listu SRJ", br. 19/96 i "Sl. glasniku RS", br. 36/98 i 16/99)

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Ovim tarifnim sistemom za prodaju električne energije (u daljem tekstu: Tarifni sistem) određuju se elementi za obračun električne energije isporučene potrošačima (u daljem tekstu: obračunski elementi) i način njihovog utvrđivanja, kao i načela, kriterijumi i merila za utvrđivanje tarifnih stavova za obračunske elemente i način njihove primene.
Tarifnim sistemom stimuliše se racionalna potrošnja električne energije i optimalno korišćenje elektroenergetskih kapaciteta.

Član 2.

Isporučiocem električne energije smatra se Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije", odnosno javna preduzeća za distribuciju električne energije osnovana od strane Javnog preduzeća "Elektroprivreda Srbije", na čije elektroenergetske objekte su priključeni objekti, uređaji i instalacije potrošača električne energije (u daljem tekstu: isporučilac).
Potrošačima električne energije smatraju se svi korisnici električne energije čiji su elektroenergetski objekti, uređaji, postrojenja ili instalacije priključeni na elektroenergetske objekte isporučioca.

Član 3.

U zavisnosti od napona na mestu isporuke i namene korišćenja električne energije, utvrđuju se sledeće kategorije potrošnje odnosno potrošača:
- na visokom naponu (preko 1 kV);
1. Na 110 kV (obuhvata 110 kV i viši naponski nivo);
2. Na 35 kV (obuhvata naponski nivo 30 kV i 35 kV);
3. Na 10 kV (obuhvata naponski nivo iznad 1 kV, a manje od 30 kV);
- na niskom naponu (1 kV i niže)
4. Domaćinstvo;
5. Na 0,4 kVIstepen;
6. Na 0,4 kVIIstepen;
7. Javno osvetljenje.
U okviru kategorije potrošnje "domaćinstvo" i kategorije potrošnje "0,4 kV -IIstepen" utvrđuju se grupe potrošača i to:
1. potrošači sa jednotarifnim merenjem,
2. potrošači sa višetarifnim merenjem,
3. potrošači sa upravljanim opterećenjem ili upravljanom potrošnjom.

Član 4.

Obračunski elementi na osnovu kojih se utvrđuje vrednost isporučene električne energije su:
1) obračunska snaga,
2) aktivna energija,
3) reaktivna energija.

Član 5.

Obračunska snaga se utvrđuje na osnovu vršnog opterećenja koje se izražava u kilovatima (kNj).
Vršno opterećenje je najveća prosečna preuzeta snaga u vremenskom intervalu od 15 minuta u toku mesečnog obračunskog perioda.
Potrošaču koji obezbedi tehničke mogućnosti merenja obračunava se vršno opterećenje postignuto u vreme veće tarife.
Obračunska snaga može se utvrđivati i na drugi način predviđen ovim tarifnim sistemom.
Potrošaču električne energije kome se obračunska snaga utvrđuje uređajem za merenje snage ili uređajem za ograničavanje snage (struje), a koji se prijavi ili odjavi u toku meseca, obračunska snaga za taj mesec se utvrđuje srazmerno broju dana korišćenja električne energije.
Ako u toku mesečnog obračunskog perioda dođe do promene tarifnog stava za snagu, obračun snage za taj period izvršiće se primenom tarifnog stava ponderisanog brojem dana primene starog i brojem dana primene novog tarifnog stava.

Član 6.

Ako se merenje vršnog opterećenja potrošača vrši na više mesta merenja, ukupno vršno opterećenje za istu kategoriju potrošnje dobija se sabiranjem vršnih opterećenja na svim mestima merenja.
Isporučilac će utvrđivati ukupno vršno opterećenje sabiranjem istovremenih opterećenja za istu kategoriju potrošnje ako potrošač obezbedi tehničku mogućnost za njihovo utvrđivanje, a pod uslovom da su potrošačevi objekti priključeni na području jednog naseljenog mesta.
Za električnu vuču u železničkom i gradskom saobraćaju ukupno vršno opterećenje utvrđuje se sabiranjem istovremenih opterećenja na svim mestima predaje, ako su ostvarene tehničke mogućnosti za njihovo utvrđivanje.

Član 7.

Aktivna energija obračunava se u kilovatsatima (kNjh) i utvrđuje se merenjem.

Član 8.

Reaktivna energija, kao obračunski element, je prekomerno preuzeta reaktivna energija koja se obračunava u kilovarsatima (kVArh).
Prekomerno preuzeta reaktivna energija iz stava 1. ovog člana je pozitivna razlika između preuzete reaktivne energije, koja se utvrđuje merenjem i reaktivne energije koja odgovara faktoru snage (cos #) 0,95, odnosno preuzetoj reaktivnoj energiji preko iznosa od 33% preuzete aktivne energije u vreme primene veće tarife iz člana 11. ovog tarifnog sistema.

Član 9.

Tarifni stavovi se utvrđuju posebno za svaku kategoriju potrošnje i grupu potrošača iz člana 3. ovog tarifnog sistema, i to po sezonama, a za aktivnu energiju i po vremenu potrošnje u toku sedmice, odnosno dana.

Član 10.

Tarifni stavovi prema sezoni su:
1) viši sezonski tarifni stavovi (VS),
2) niži sezonski tarifni stavovi (NS).
Po višim sezonskim tarifnim stavovima obračunava se električna energija isporučena u januaru, februaru, martu, oktobru, novembru i decembru, a po nižim sezonskim tarifnim stavovima električna energija isporučena u aprilu, maju, junu, julu, avgustu i septembru.
Između viših i nižih sezonskih tarifnih stavova utvrđuje se odnos od 1,25:1.
Isporučilac je dužan da obračunom potrošnje električne energije obezbedi primenu sezonskih tarifnih stavova za onoliko dana koliko ih ima u mesecima u kojima se primenjuju viši, odnosno niži sezonski tarifni stavovi.

Član 11.

Tarifni stavovi prema vremenu potrošnje u toku sedmice, odnosno dana su:
1. veći tarifni stavovi (VT),
2. manji tarifni stavovi (MT).
Tarifni stavovi iz stava 1. ovog člana primenjuju se na sledeći način, i to:
1. za sve kategorije potrošnje, osim kategorije potrošnje "domaćinstvo", šest dana u sedmici (od ponedeljka do subote)
a) u zimskom računanju vremena
- VT od 06 do 22 časa
- MT od 22 do 06 časova
b) u letnjem računanju vremena
- VT od 07 do 23 časa
- MT od 23 do 07 časova
2. za kategoriju potrošnje "domaćinstvo", pet dana u sedmici (od ponedeljka do petka)
a) u zimskom računanju vremena
- VT od 07 do 13 časova i od 16 do 22 časa
- MT od 22 do 07 časova i od 13 do 16 časova
b) u letnjem računanju vremena
- VT od 08 do 14 časova i od 17 do 23 časova
- MT od 23 do 08 časova i od 14 do 17 časova
3. za kategoriju potrošnje "domaćinstvo" subotom
a) u zimskom računanju vremena
- VT od 07 do 13 časova
- MT od 22 do 07 časova i od 13 do 22 časa
b) u letnjem računanju vremena
- VT od 08 do 14 časova
- MT od 23 do 08 časova i od 14 do 23 časa
4. za sve kategorije potrošnje nedeljom
- MT od 00 do 24 časa (24 časa).
Radi obezbeđenja uravnoteženog rada elektroenergetskog sistema i sprečavanja preopterećenja pojedinih elektroenergetskih objekata, vreme primene većih i manjih tarifnih stavova utvrđeno u stavu 2. ovog člana za kategoriju potrošnje "domaćinstvo", osim vremena od 22 do 07 časova u zimskom računanju vremena, odnosno od 23 do 08 časova u letnjem računanju vremena, može se pomerati u toku sedmice i dana za delove konzumnog područja na kojima za to postoje tehničke mogućnosti, pod uslovom da se potrošačima sedmično obezbedi isti ukupan broj časova primene manjih tarifnih stavova kao da pomeranje nije vršeno.
O pomeranju vremena u smislu stava 3. ovog člana, potrošači se blagovremeno obaveštavaju putem sredstava javnog informisanja, najkasnije na 24 časa pre pomeranja.
Po manjim tarifnim stavovima obračunava se električna energija isporučena u