Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 15, a u vezi sa članom 67. Zakona o energetici ("Službeni glasnik RS", broj 84/2004) i člana 12. Statuta Agencije za energetiku Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 52/2005),
Savet Agencije za energetiku Republike Srbije, na sednici od 30. novembra 2006. godine doneo je

TARIFNI SISTEM

ZA OBRAČUN ELEKTRIČNE ENERGIJE ZA TARIFNE KUPCE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 1 od 5. januara 2007, 31/07, 81/07, 21/08, 109/09, 100/10, 96/11)

Osnovne odredbe

Član 1.

Ovim tarifnim sistemom za obračun električne energije za tarifne kupce (u daljem tekstu: tarifni sistem) određuju se tarifni elementi i tarifni stavovi za obračun cena električne energije za tarifne kupce, način izračunavanja cena po tarifnim stavovima, kao i kategorije i grupe tarifnih kupaca u zavisnosti od mesta predaje, načina merenja i drugih karakteristika prodate električne energije.

Član 2.

Tarifni elementi su obračunske veličine tarifnog sistema na koje se raspoređuje maksimalno odobreni prihod energetskog subjekta koji obavlja delatnost trgovine na malo električnom energijom za potrebe tarifnih kupaca (u daljem tekstu: trgovac na malo).
Maksimalno odobreni prihod, u smislu stava 1. ovog člana, obuhvata opravdane troškove poslovanja trgovca na malo u regulatornom periodu i utvrđuje se primenom metode kontrole prihoda koji energetski subjekt ostvaruje obavljanjem delatnosti trgovine na malo električnom energijom za potrebe tarifnih kupaca. Maksimalno odobreni prihod se obračunava i raspoređuje na tarifne elemente u skladu sa Metodologijom za određivanje tarifnih elemenata za obračun cena električne energije za tarifne kupce - "Službeni glasnik RS" broj 68/2006 (u daljem tekstu: Metodologija).

Član 3.

Cene električne energije za tarifne kupce se iskazuju po tarifnim stavovima utvrđenim ovim tarifnim sistemom, na osnovu kojih se obračunava prodata električna energija tarifnom kupcu (u daljem tekstu: prodaja električne energije), za obračunski period i utvrđuju se po tarifnim elementima za svaku kategoriju i grupu tarifnih kupaca.

Član 4.

Primenom ovog tarifnog sistema, obračunava se prodata električna energija tarifnim kupcima kojima je mesto predaje na prenosnom ili distributivnom sistemu.
Tarifnim kupcima, u smislu ovog tarifnog sistema (u daljem tekstu: kupci), smatraju se:
1) kupci koji električnu energiju kupuju za sopstvene potrebe;
2) energetski subjekti za proizvodnju električne energije, kada kupuju električnu energiju za potrebe proizvodnje električne energije (isporuka preko transformatora opšte grupe);
3) energetski subjekti za proizvodnju električne energije, koji kupuju električnu energiju za napajanje pumpno akumulacionih postrojenja priključenih na prenosni sistem;
4) energetski subjekti za proizvodnju električne energije, koji kupuju električnu energiju za napajanje reverzibilnih hidroelektrana priključenih na prenosni sistem;
5) energetski subjekt za prenos, odnosno energetski subjekt za distribuciju električne energije, koji kupuje električnu energiju za napajanje sopstvenih elektroenergetskih objekata (sopstvena potrošnja - hlađenje transformatora, napajanje uređaja i sistema za upravljanje i zaštitu postrojenja i sl.).

Kategorije i grupe kupaca

Član 5.

Kategorije kupaca određuju se u zavisnosti od: nominalnog napona mreže sa koje se predaje električna energija, vrste mernih uređaja, odnosno načina merenja i drugih kriterijuma utvrđenih ovim tarifnim sistemom (u daljem tekstu: kategorije kupaca).
Kategorije kupaca su:
1) potrošnja na visokom naponu;
2) potrošnja na srednjem naponu;
3) potrošnja na niskom naponu;
4) široka potrošnja;
5) javno osvetljenje.

Član 6.

U kategoriji Potrošnja na visokom naponu su kupci kojima je mesto predaje na prenosnoj ili distributivnoj mreži visokog napona - 110kVili višeg.
U kategoriji Potrošnja na srednjem naponu su kupci kojima je mesto predaje na distributivnoj mreži naponskog nivoa višeg od 1kV, a nižeg od 110kV.
U kategoriji Potrošnja na niskom naponu su kupci kojima je mesto predaje na distributivnoj mreži naponskog nivoa do 1kVi kojima se preuzeta aktivna snaga, aktivna i reaktivna energija utvrđuju merenjem.
U kategoriji Široka potrošnja su kupci kojima je mesto predaje na distributivnoj mreži naponskog nivoa do 1kV, kojima se aktivna snaga utvrđuje prema odobrenoj snazi priključka, u skladu sa ovim tarifnim sistemom, preuzeta aktivna energija utvrđuje merenjem, a reaktivna energija ne meri.
U kategoriji Javno osvetljenje su kupci koji električnu energiju koriste za osvetljenje ulica, trgova, tunela, pešačkih prolaza, parkova, puteva, istorijskih i drugih obeležja, uređaja za putnu signalizaciju i druga potrošnja za osvetljenje javnih površina i javnih objekata i kupci koji električnu energiju koriste za osvetljavanje reklamnih panoa, kojima se preuzeta aktivna energija utvrđuje merenjem ili obračunom prema vremenu preuzimanja, a aktivna snaga i reaktivna energija se ne mere.

Član 7.

U kategoriji Široka potrošnja, u zavisnosti od načina merenja i uslova preuzimanja aktivne energije, utvrđuju se četiri grupe kupaca:
1) Potrošnja sa jednotarifnim merenjem;
2) Potrošnja sa dvotarifnim merenjem;
3) Upravljana potrošnja, kod kojih se sistemom za daljinsko upravljanje potrošnjom upravlja napajanjem električnom energijom kotlova za grejanje prostorija, TA peći i protočnih bojlera, na način kojim se napajanje može prekinuti u periodu od najviše dva puta od po tri časa dnevno, s tim što se između dva prekida mora obezbediti napajanje u trajanju od najmanje četiri časa;
4) Upravljana potrošnja sa posebnim merenjem, kod kojih se sistemom za daljinsko upravljanje potrošnjom upravlja napajanjem električnom energijom kotlova za grejanje prostorija, TA peći i protočnih bojlera, a preuzeta aktivna energija meri preko posebnog mernog uređaja. Električna energija se preuzima u trajanju od deset časova dnevno, od čega osam časova neprekidno, u vremenu koje određuje energetski subjekt za distribuciju električne energije, u skladu sa mogućnostima elektroenergetskog sistema. Ako je dnevna temperatura, merena u 7h, minus 10oCili niža u naseljenom mestu sa upravljanom potrošnjom, električna energija se dodatno isporučuje u trajanju od dva časa. Napajanje električnom energijom u trajanju od dodatna dva časa se mora obezbediti u periodu od 12 do 22h.

Član 8.

U kategoriji Široka potrošnja, u zavisnosti od namene potrošnje električne energije, utvrđuju se tri grupe kupaca:
1) Domaćinstvo, u kojoj su kupci koji električnu energiju koriste za potrebe domaćinstva u stanovima, stambenim zgradama i objektima za odmor, za potrebe osvetljavanja pripadajućih sporednih, ekonomskih objekata i garaža i prilaza tim objektima, kao i za pogon elektromotora i aparata u poljoprivrednim domaćinstvima;
2) Javna i zajednička potrošnja, u kojoj su kupci - ustanove koje je osnovala država, odnosno autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave u oblasti: obrazovanja, kulture, zdravstvene zaštite stanovništva, dečje zaštite, socijalne zaštite, zdravstvene zaštite životinja, potrošnja električne energije za napajanje zajedničkih uređaja i instalacija u stambenim zgradama, zajedničkim i sporednim prostorijama, kao i potrošnja za pogon uređaja i instalacija kućnih i zajedničkih seoskih vodovoda;
3) Ostala komercijalna potrošnja, u kojoj su kupci koji električnu energiju koriste za potrebe osvetljavanja i zagrevanja poslovnih objekata i poslovnih prostorija i pogon motora i aparata u tim objektima i prostorijama, pogon zajedničkih uređaja i instalacija u tim objektima i ostali potrošači iz kategorije Široka potrošnja, koji električnu energiju koriste za potrebe obavljanja privrednih i drugih delatnosti i druge potrebe, osim za namene iz tačke 1. i 2. ovog člana tarifnog sistema.

Član 9.

U kategoriji Javno osvetljenje, u zavisnosti od namene potrošnje električne energije, utvrđuje se posebna grupa kupaca Svetleće reklame, kod kojih se električna energija koristi za osvetljavanje reklamnih panoa.

Tarifni elementi

Član 10.

Tarifni elementi su:
1) "snaga";
2) "aktivna energija";
3) "reaktivna energija";
4) "merno mesto".

Član 11.

Tarifni element "snaga" je godišnja suma mesečnih maksimalnih aktivnih snaga svih kupaca.
Mesečna maksimalna aktivna snaga jednog kupca iz kategorija Potrošnja na visokom naponu, Potrošnja na srednjem naponu i Potrošnja na niskom naponu, se posebno utvrđuje za svaki energetski objekat namenjen prenosu ili distribuciji električne energije - transformatorska stanica ili