Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 158. stav 5. Zakona o autorskom i srodnim pravima ("Službeni list SRJ", br. 24/98), Upravni odbor Saveza organizacija kompozitora Jugoslavije (SOKOJ) - Društva za zaštitu autorskih prava donosi

TARIFU

NAKNADA KOJE NAPLAĆUJE SAVEZ ORGANIZACIJA KOMPOZITORA JUGOSLAVIJE (SOKOJ) - DRUŠTVO ZA ZAŠTITU AUTORSKIH PRAVA

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 30 od 31. maja 2002; 34/02, 35/04, 45/05 i 48/05)

Član 1.

Ova tarifa sadrži iznose naknada koje SOKOJ naplaćuje korisnicima za svaki oblik korišćenja muzičkih dela koje čine repertoar SOKOJ-a (u daljem tekstu: repertoar):
1) domaćih autora i nosilaca autorskih prava, članova SOKOJ-a, koji su ugovorom ustupili svoja prava SOKOJ-u, na osnovu člana 145. Zakona o autorskim i srodnim pravima;
2) domaćih autora i nosilaca autorskih prava, članova SOKOJ-a, čija prava SOKOJ štiti na osnovu člana 162. Zakona o autorskim i srodnim pravima;
3) stranih autora i nosilaca autorskih prava, čija prava SOKOJ štiti na osnovu člana 166. Zakona o autorskim i srodnim pravima.

Član 2.

Naknade za korišćenje muzičkih dela sa repertoara određuju se u zavisnosti od načina korišćenja muzičkih dela, a u srazmeri sa značajem koje korišćenje muzičkih dela ima za delatnost i prihode korisnika.

Član 3.

Osnovicu za obračun naknade čini ukupan prihod koji korisnik ostvaruje obavljajući delatnost u okviru koje iskorišćava muzička dela.
Ako korisnik ne ostvaruje prihod, osnovicu za obračun naknade čine ukupni troškovi korisnika.
Naknada se obračunava primenom procenata na ovako obračunatu osnovicu prema odgovarajućem tarifnom broju.

Član 4.

U slučaju da se muzička dela koriste na više različitih načina, naknada se obračunava primenom prosečnog procenta koji je utvrđen odgovarajućom tarifnom klasom, odnosno tarifnim brojem.

Član 5.

Korisnik je dužan da dostavlja SOKOJ-u podatke o ukupno ostvarenom prihodu, odnosno ukupnim troškovima i to do petog u mesecu za prethodni mesec, odnosno u roku od 15 dana od dana održavanja manifestacije.
U slučaju da korisnik ne dostavi podatke o ostvarenim prihodima u predviđenom roku ili se osnovica za obračun ne može precizno utvrditi, naknada se obračunava u bodovima na način predviđen odgovarajućim tarifnim brojem.

Član 6.

Korisnik je dužan da dostavi SOKOJ-u kopiju overenog bilansa uspeha po završnom računu najdocnije do 15. marta tekuće godine za prethodnu godinu.
Konačan obračun naknade za jednu poslovnu godinu, SOKOJ će izvršiti na osnovu godišnjeg računa korisnika.

Član 7.

Ako iskorišćavanje muzičkih dela predstavlja sporedan element delatnosti korisnika, naknada se obračunava u paušalnom iznosu, u bodovima na način predviđen odgovarajućim tarifnim brojem.

Član 8.

Vrednost boda u tarifi iznosi osam dinara.

Član 9.

Korisnik je dužan da dostavlja SOKOJ-u podatke o korišćenim muzičkim delima sa nazivima dela, imena autora i trajanjem dela, u roku od 15 dana od dana održavanja manifestacije, odnosno do petog u mesecu za prethodni mesec.

Član 10.

Vlasnik, korisnik prostora u kome se iskorišćavaju muzička dela i organizator solidarno odgovaraju za plaćanje naknade.

Član 11.

Sa korisnicima SOKOJ zaključuje ugovore o neisključivom ustupanju prava iskorišćavanja muzičkih dela.

Član 12.

Prema načinu korišćenja muzičkih dela sa repertoara SOKOJ-a, ovom tarifom utvrđuju se sledeće tarifne klase:

Tarifna klasa 1.

IZVOĐENjE MUZIČKIH DELA

Tarifni broj 1.

KONCERTI I MUZIČKI FESTIVALI

Korisnik je dužan da unapred, najdocnije sedam dana pre dana održavanja koncerta, odnosno muzičkog festivala, prijavi SOKOJ-u održavanje koncerta, odnosno muzičkog festivala. Prijava treba da sadrži sledeće podatke:
- datum, mesto i vreme održavanja koncerta, odnosno muzičkog festivala;
- kapacitet sale, odnosno prostora u kome se koncert, odnosno muzički festival održava;
- podatke o organizatoru (pun naziv pravnog, odnosno fizičkog lica, sedište, PIB, matični broj i tekući račun);
- podatke o vlasniku sale (pun naziv pravnog, odnosno fizičkog lica, sedište, PIB, matični broj i tekući račun);
- broj štampanih ulaznica.
Korisnik je dužan da u roku od 15 dana od dana održavanja koncerta, odnosno muzičkog festivala, dostavi SOKOJ-u sledeće podatke:
- overeni zapisnik - izveštaj sa blagajne o broju prodatih ulaznica;
- overeni zapisnik - izveštaj sa blagajne o broju neprodatih ulaznica.
Naknada se plaća po održanom koncertu, odnosno muzičkom festivalu, u iznosu od 10% od ukupnih prihoda.
Ako je ulaz besplatan, naknada se plaća po održanom koncertu, odnosno muzičkom festivalu, u iznosu od 10% od ukupnih troškova organizacije koncerta.
Ako korisnik ne dostavi navedene podatke u propisanom roku, odnosno ako dostavi podatke koji odstupaju od podataka koje SOKOJ zapisnički utvrdi, osnovica za obračun naknade će se utvrditi računajući maksimalnu popunjenost sale, odnosno prostora i prosečno utvrđenu cenu ulaznice, uz primenu iznosa od 10%.
Korisnik je dužan da dostavi popis izvedenih dela u roku od 15 dana od dana održavanja koncerta.

Tarifni broj 2.

MUZIČKO-SCENSKE PRIREDBE

1. Balet, opera, opereta, mjuzikl i sl.

Naknada za korišćenje muzičkih dela u toku muzičko-scenske priredbe plaća se mesečno, u iznosu od šest procenata od ukupnog prihoda.
Korisnik je dužan da dostavi mesečni izveštaj o održanim muzičko-scenskim priredbama koji sadrži podatke o nazivima predstava i broju izvođenja, kao i izveštaj o broju prodatih ulaznica i ceni ulaznice do petog u mesecu za prethodni mesec.
Korisnik je dužan da dostavi podatke o muzičkim delima koja su izvođena u svakoj predstavi, sa imenima autora i ukupnim trajanjem izvođenja, do petog u mesecu za prethodni mesec.
Ako korisnik ne dostavi podatke za utvrđivanje osnovice za obračun naknade, naknada se obračunava u iznosu od dva boda po mogućem posetiocu, po predstavi.

2. Pozorišne predstave

Naknada se plaća po predstavi, u iznosu od jednog procenta od ukupnih prihoda.
Korisnik je dužan da dostavi mesečni izveštaj o održanim predstavama koji sadrži podatke o nazivima predstava i broju izvođenja, kao i izveštaj o broju prodatih ulaznica i ceni ulaznice, i to do petog u mesecu za prethodni mesec.
Korisnik je dužan da dostavi podatke o muzičkim delima koja su korišćena u svakoj predstavi, sa imenima autora i ukupnim trajanjem muzike u predstavi do petog u mesecu za prethodni mesec.
Ako korisnik ne dostavi podatke za utvrđivanje osnovice za obračun naknade, naknada se obračunava u iznosu od jednog boda po mogućem posetiocu po predstavi.

Tarifni broj 3.

MUZIČKO-ZABAVNE PRIREDBE

Muzičko-plesna takmičenja, revizije na ledu, cirkuske i artističke priredbe i sl.
Naknada se plaća po priredbi, u iznosu od osam procenata od ukupnih prihoda.
Ako je ulaz besplatan, naknada se plaća po priredbi, u iznosu od osam procenata od ukupnih troškova organizacije priredbe.
Ako korisnik ne dostavi podatke o prihodu, odnosno troškovima, u roku od 15 dana od dana održavanja priredbe, naknada se obračunava u iznosu od sedam bodova po mogućem posetiocu, po priredbi.
Korisnik je dužan da dostavi popis izvedenih dela u roku od 15 dana od dana održavanja priredbe.

Tarifni broj 4.

ZABAVNE PRIREDBE

: