Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 160. stav 1. tačka 1) Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 34/2003),
Upravni odbor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnih delatnosti, na 20. sednici održanoj 24. juna 2003. godine, doneo je

STATUT

REPUBLIČKOG FONDA ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANjE SAMOSTALNIH DELATNOSTI

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 75/03, 79/03, 21/05, 103/2005, 24/2006 i 67/2006)

IOSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim statutom se bliže uređuje delokrug, organizacija i način poslovanja Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnih delatnosti (u daljem tekstu: Fond), organi Fonda, delokrug i način njihovog rada i druga pitanja od značaja za rad Fonda.

Član 2

Fond je pravno lice koje ima status organizacije za obavezno socijalno osiguranje, sa pravima i obavezama utvrđenim zakonom i ovim statutom i upisuje se u sudski registar.
Fond je nosilac svih prava, obaveza i odgovornosti u pravnom prometu na sredstvima kojim raspolaže.

Član 3

Sedište Fonda je u Beogradu, Bulevar umetnosti broj 10.

Član 4

Rad Fonda je javan.
Javnost rada Fonda obezbeđuje se na način utvrđenim ovim statutom.

Član 5

Fond ima pečat i štambilj.

Član 6

Pečat Fonda ima oblik kruga prečnika 32 mm, u čijoj je sredini grb Republike Srbije.
Pečat Fonda sadrži tekst: "Republika Srbija - Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnih delatnosti - Beograd". Pečat Fonda koji se koristi u organizacionim jedinicama Fonda, pored teksta iz stava 2 ovog člana, sadrži naziv i sedište organizacione jedinice.
Tekst pečata Fonda ispisuje se na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom.

Član 7

Štambilj Fonda je pravougaonog oblika dimenzija 60 dž 30 mm i sadrži tekst: "Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnih delatnosti - Beograd" i rubrike za upis datuma prijema akta, organizacione jedinice, broja pod kojim će se akt zavesti i broja priloga uz akt.
Odredbe člana 6 st. 3 i 4 ovog statuta odnose se i na štambilj Fonda, kao i na štambilje koji se koriste u organizacionim jedinicama.

Član 8

Na području organizacione jedinice na kome je, u skladu sa zakonom, u službenoj upotrebi i jezik nacionalnih manjina, pečat, odnosno štambilj, pored teksta iz člana 6 odnosno člana 7 ovog statuta, sadrže i isti tekst na tom jeziku i pismu.

IIDELOKRUG RADA FONDA

Član 9

U Fondu se obavljaju poslovi utvrđeni zakonom i ovim statutom.

Član 10

U Fondu se, u cilju sprovođenja sistema penzijskog i invalidskog osiguranja, stvaraju materijalni, organizacioni, kadrovski i drugi uslovi za funkcionisanje, razvoj i unapređenje ovog sistema.

IIIORGANIZACIJA I ORGANI FONDA

1. Organizacija Fonda

Član 11

Radi obezbeđivanja zakonitog, neposrednog, efikasnog i racionalnog ostvarivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja i obavljanja poslova sprovođenja osiguranja, u Fondu se, u skladu sa zakonom i opštim aktima Fonda, obrazuju sektori kao funkcionalne organizacione jedinice, Pokrajinski fond i filijale kao teritorijalne organizacione jedinice.
Organizacija i nadležnost organizacionih jedinica iz stava 1 ovog člana bliže se uređuju opštim aktom o organizaciji Fonda.

2. Organi Fonda

Član 12

Organi fonda su:
- Upravni odbor,
- Nadzorni odbor i
- direktor Fonda

Upravni odbor

Član 13

Upravni odbor, pored poslova utvrđenih zakonom, obavlja i sledeće poslove:
1) utvrđuje poslovnu politiku o ulaganju sopstvenih prihoda Fonda koji ostaju po izmirenju obaveza propisanih zakonom iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranje i sprovodi tu politiku;
2) odlučuje o ulaganju sopstvenih prihoda Fonda na tržištu novca, poslovnom bankarstvu ili u hartije od vrednosti čiji je emitent država, radi ostvarivanja dobiti;
3) stara se o finansijskoj stabilnosti Fonda obezbeđujući:
- namensko i ekonomično korišćenje sredstava i njihovo uvećanje, na ekonomskim osnovama;
- stvaranje sredstava rezerve, i
- podsticanje razvoja preduzetništva, odnosno malih i srednjih preduzeća, u cilju povećanja broja osiguranika ovog Fonda, u skladu sa zakonom i utvrđenom poslovnom politikom Fonda o ulaganju sopstvenih prihoda;
4) sarađuje sa asocijacijama osiguranika i korisnika prava u cilju realizacije projekata koji imaju za cilj obezbeđenje neposrednog, efikasnog i racionalnog ostvarivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja i efikasnije kontrole podataka od značaja za sticanje i ostvarivanje tih prava;
5) odlučuje o poveravanju upravnih, analitičkih, finansijskih, administrativnih, tehničkih i drugih poslova drugim organima, odnosno organizacijama, kao i o obavljanju tih poslova za druge organe, odnosno organizacije;
6) donosi odluku o načinu utvrđivanja doprinosa kada se svojstvo osiguranika utvrđuje po isteku rokova određenih za podnošenje prijave na osiguranje, odnosno kada doprinos nije utvrđen i naplaćen od strane organa nadležnog za poslove javnih prihoda;
7) donosi akt o obrazovanju i načinu rada organa veštačenja;
8) donosi akt o korišćenju sredstava za društveni standard korisnika penzija;
9) predlaže akt o utvrđivanju poslova na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, profesionalnih bolesti i telesnih oštećenja;
10) usvaja izveštaj o poslovanju Fonda;
11) donosi poslovnik o svom radu, i
12) odlučuje o drugim pitanjima u skladu sa zakonom, ovim statutom i drugim opštima aktima Fonda.

Član 14

Odluku o pokretanju inicijative za imenovanje članova Upravnog odbora, donosi Upravni odbor, najkasnije tri meseca pre isteka njihovog mandata.

Član 15

Članu Upravnog odbora prestaje mandat i pre isteka vremena za koje je imenovan, gubitkom svojstva osiguranika, odnosno korisnika prava, ostavkom, odnosno razrešenjem.
Postupak za razrešenje člana Upravnog odbora pokreće se u slučaju neopravdanog izostanka sa više od tri sednice u toku jedne kalendarske godine, nepridržavanja opštih akata Fonda, odluka, zaključaka i stavova Upravnog odbora, kao i korišćenja položaja člana Upravnog odbora suprotno interesima i poslovnoj politici Fonda.
Predlog za razrešenje člana Upravnog odbora može podneti predsednik, zamenik predsednika ili član Upravnog odbora.
Predlog iz stava 3. ovog člana razmatra tročlana komisija koju formira Upravni odbor, iz reda svojih članova, i to: dva člana iz reda predstavnika osiguranika i jedan član iz reda predstavnika korisnika prava i o tome sačinjava izveštaj.
Po dobijanju izveštaja komisije iz stava 4. ovog člana, Upravni odbor može predložiti reprezentativnom udruženju osiguranika, odnosno korisnika prava, koje ga je imenovalo da pokrene postupak za imenovanje novog člana.
U slučaju iz stava 1 ovog člana, imenuje se novi član Upravnog odbora, čiji mandat traje onoliko vremena koliko bi


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: