Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 212. stav 1. tačka 1) i člana 221. stav 1. tačka 1) Zakona o zdravstvenom osiguranju ("Službeni glasnik RS", br. 107/05, 109/05 - ispravka i 57/11) i člana 50. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju ("Službeni glasnik RS", broj 57/11),
Upravni odbor Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje na sednici održanoj 16. avgusta 2011. godine, donosi

STATUT

REPUBLIČKOG FONDA ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANjE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 81 od 1. novembra 2011, 57/12, 89/12, 1/13, 32/13)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Republički fond za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: Republički fond) osnovan je Zakonom o zdravstvenom osiguranju ("Službeni glasnik RS", br. 18/92, 26/93, 53/93, 67/93, 48/94, 25/96, 46/98, 54/99, 29/01, 18/02, 80/02, 84/04 i 45/05) radi obezbeđivanja i sprovođenja zdravstvenog osiguranja i nastavlja sa radom u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju ("Službeni glasnik RS", br. 107/05, 109/05 - ispravka, 57/11, 110/12 - US i 119/12) (u daljem tekstu: Zakon).
Pokrajinski fond za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: Pokrajinski fond) je organizaciona jedinica Republičkog fonda osnovana u skladu sa zakonom.
Organizacione jedinice Republičkog fonda jesu i filijale organizovane na teritoriji Republike Srbije (u daljem tekstu: Republika) u skladu sa zakonom.

Član 2.

Ovim statutom bliže se uređuje delatnost Republičkog fonda, upravljanje, unutrašnja organizacija, poslovanje, finansiranje, uslovi za imenovanje direktora i zamenika direktora, zastupanje i predstavljanje Republičkog fonda, kao i druga pitanja od značaja za rad Republičkog fonda.

Član 3.

Republički fond je pravno lice sa statusom organizacije za obavezno socijalno osiguranje u kojem se ostvaruju prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i obezbeđuju sredstva za obavezno zdravstveno osiguranje u skladu sa zakonom.
Republički fond je nosilac svih prava, obaveza i odgovornosti u pravnom prometu u odnosu na sredstva kojima raspolaže i upisuje se u sudski registar.

Član 4.

U Republičkom fondu i filijalama obezbeđuje se i sprovodi obavezno zdravstveno osiguranje.
Određeni poslovi obaveznog zdravstvenog osiguranja sprovode se i u Pokrajinskom fondu u skladu sa zakonom i statutom Republičkog fonda.
Republički fond u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima donetim za sprovođenje zakona, organizuje i sprovodi dobrovoljno zdravstveno osiguranje.

Član 5.

Naziv Republičkog fonda je: Republički fond za zdravstveno osiguranje.
U pravnom prometu Republički fond koristi pun naziv: Republički fond za zdravstveno osiguranje.
U označavanju Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje koristi se skraćenica RFZO.
Republički fond u poslovanju sa inostranstvom, pored naziva na srpskom jeziku može upotrebljavati i naziv na engleskom jeziku: "Republic Fund Of Health Insurance".
Sedište Republičkog fonda je u Beogradu, ul. Jovana Marinovića broj 2.

Član 6.

Republički fond ima pečat i štambilj.

Član 7.

Pečat Republičkog fonda ima oblik kruga, prečnika 32 mm.
Pečat Republičkog fonda sadrži tekst: "Republika Srbija, Republički fond za zdravstveno osiguranje", u sredini pečata je grb Republike Srbije.
Tekst pečata ispisan je na srpskom jeziku, ćiriličkim pismom.
Pokrajinski fond koristi pečat koji pored teksta iz stava 2. ovog člana sadrži i naziv i sedište Pokrajinskog fonda.
Filijala koristi pečat koji pored teksta iz stava 2. ovog člana sadrži i naziv i sedište filijale.
Ispostava filijale, kao organizaciona jedinica filijale koristi pečat koji sadrži naziv i sedište te ispostave filijale.
Način upotrebe pečata iz ovog člana utvrđuje se aktom koji donosi direktor Republičkog fonda.

Član 8.

Štambilj Republičkog fonda je pravougaonog oblika i sadrži naziv i sedište Republičkog fonda i rubrike za upis: datum prijema, broj pod kojim se akt zavodi i broj priloga uz akt.
Štambilj koji se koristi u organizacionim jedinicama Republičkog fonda, pored teksta iz stava 1. ovog člana, sadrži i naziv i sedište organizacione jedinice.
Tekst štambilja ispisuje se na srpskom jeziku, ćiriličkim pismom.
Na području organizacione jedinice, na kome je u skladu sa zakonom u službenoj upotrebi jezik nacionalnih manjina, tekst štambilja pored teksta iz stava 1. ovog člana, sadrži i tekst ispisan na jeziku i pismu nacionalnih manjina.

Član 9.

Republički fond ima logotip.
Logotip je stilizovanog kvadratnog oblika sa stranicama u boji, i to:
- gornja vodoravna zelena,
- donja vodoravna tamnoplava,
- leva uspravna crvena,
- desna uspravna svetloplava.
Ispod kvadratnog oblika ispisan je pun naziv Republičkog fonda.
Grafičko rešenje logotipa odštampano je uz ovaj statut i čini njegov sastavni deo.

II. DELATNOST REPUBLIČKOG FONDA

Član 10.

Republički fond obavlja delatnost koja obuhvata: sprovođenje obaveznog zdravstvenog osiguranja, kao i dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, zaključivanje ugovora sa davaocima zdravstvenih usluga, sprovođenje međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju, finansijsko poslovanje, obavljanje drugih stručnih, kontrolnih i administrativnih poslova, kao i davanje pravne i druge stručne pomoći osiguranim licima u skladu sa zakonom i ovim statutom.

Član 11.

Republički fond obavlja sledeće poslove:
1) donosi statut;
2) donosi opšte akte na osnovu ovlašćenja iz zakona, kojima se bliže uređuje sprovođenje obaveznog zdravstvenog osiguranja;
3) planira i obezbeđuje finansijska sredstva za sprovođenje obaveznog zdravstvenog osiguranja;
4) u okviru raspoloživih finansijskih sredstava planira i obezbeđuje uslove za ravnomerno sprovođenje obaveznog zdravstvenog osiguranja na teritoriji Republike i obezbeđuje sredstva solidarnosti za ujednačavanje uslova za obezbeđivanje prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja na području filijala;
5) obezbeđuje finansijske i druge uslove za ostvarivanje prava na korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu, odnosno za upućivanje osiguranih lica na lečenje u inostranstvo;
6) donosi plan rada za obezbeđivanje prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u skladu sa planovima rada filijala;
7) donosi finansijski plan i završni račun Republičkog fonda, u skladu sa zakonom;
8) zaključuje ugovore sa davaocima zdravstvenih usluga u skladu sa zakonom i obezbeđuje sredstva za sprovođenje zdravstvene zaštite na osnovu tih ugovora;
9) prenosi sredstva za sprovođenje obaveznog zdravstvenog osiguranja filijalama u skladu sa Zakonom;
10) obezbeđuje zakonito, namensko i ekonomično korišćenje sredstava i stara se o uvećanju sredstava na ekonomskim osnovama;
11) obezbeđuje neposredno, efikasno, racionalno i zakonito ostvarivanje prava iz zdravstvenog osiguranja i organizuje obavljanje poslova za sprovođenje osiguranja;
12) organizuje obavljanje poslova za sprovođenje zdravstvenog osiguranja koje se neposredno sprovodi u Republičkom fondu;
13) koordinira rad filijala i Pokrajinskog fonda;
14) organizuje i vrši kontrolu rada filijala, zakonitog i namenskog korišćenja sredstava koja se filijalama prenose za ostvarivanje prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja;
15) vrši kontrolu sprovođenja zaključenih ugovora između filijala i davalaca zdravstvenih usluga, odnosno vrši kontrolu ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja;
16) ustrojava i organizuje matičnu evidenciju i vrši kontrolu poslova matične evidencije;
17) organizuje i vrši kontrolu i ujednačavanje rada prvostepenih i drugostepenih lekarskih komisija;
18) obezbeđuje sprovođenje međunarodnih ugovora o obaveznom zdravstvenom osiguranju;
19) vodi evidenciju i prati naplatu doprinosa, sa nadležnim organima, razmenjuje podatke sa nadležnim organima