Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 160. stav 1. tačka 1) Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Službeni glasnik RS", broj 34/03),
Upravni odbor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih, na sednici od 1. avgusta 2003. godine, doneo je

STATUT

REPUBLIČKOG FONDA ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANjE ZAPOSLENIH

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 89 od 9. septembra 2003; 44/05)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih (u daljem tekstu: Fond) osnovan je Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Službeni glasnik RS", br. 52/96, 46/98, 29/01 i 80/02), radi ostvarivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja i obezbeđivanja sredstava za ostvarivanje ovih prava i nastavlja sa radom u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Službeni glasnik RS", broj 34/03 - u daljem tekstu: Zakon).
Pokrajinski fond za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih (u daljem tekstu: Pokrajinski fond), kao organizaciona jedinica Fonda, osnovan je Zakonom o utvrđivanju određenih nadležnosti autonomne pokrajine ("Službeni glasnik RS", broj 6/02) i nastavlja sa radom u skladu sa Zakonom.

Član 2.

Ovim statutom bliže se uređuju delokrug, organizacija i način poslovanja Fonda, organi Fonda, delokrug i način njihovog rada, korišćenje sredstava Fonda, zastupanje i predstavljanje Fonda i druga pitanja od značaja za rad Fonda, u skladu sa Zakonom.

Član 3.

Fond je pravno lice sa statusom organizacije za obavezno socijalno osiguranje sa pravima i obavezama utvrđenim Zakonom i ovim statutom i upisuje se u sudski registar.
Fond je nosilac svih prava, obaveza i odgovornosti u pravnom prometu u odnosu na sredstva kojima raspolaže.
Sedište Fonda je u Beogradu, Dr Aleksandra Kostića, broj 9.
Sedište Pokrajinskog fonda je u Novom Sadu, Žitni trg broj 3.

Član 4.

Rad Fonda je javan.
Javnost rada obezbeđuje se na način utvrđen ovim statutom.

Član 5.

Fond ima pečat i štambilj.

Član 6.

Pečat Fonda ima oblik kruga, prečnika 32mm. Pečat Fonda sadrži tekst: Republika Srbija - Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih, a u sredini pečata je grb Republike Srbije.
Tekst pečata Fonda ispisuje se na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom.
Pečat Fonda koji se koristi u organizacionim jedinicama Fonda, pored teksta iz stava 1. ovog člana, sadrži naziv i sedište organizacione jedinice.

Član 7.

Štambilj Fonda je pravougaonog oblika dimenzija 60x30mmi sadrži naziv i sedište Fonda i rubrike za upis: datum prijema, broj pod kojim će se akt zavesti i broj priloga uz akt.
Štambilj Fonda koji se koristi u organizacionim jedinicama Fonda, pored teksta iz stava 1. ovog člana, sadrži naziv i sedište organizacione jedinice.
Tekst štambilja ispisuje se na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom.

Član 8.

Na području organizacione jedinice na kome je, u skladu sa zakonom, u službenoj upotrebi i jezik nacionalnih manjina, tekst pečata i štambilja pored teksta iz čl. 6. i 7. ovog statuta sadrži i tekst ispisan na njihovom jeziku i pismu.

II. DELOKRUG RADA

Član 9.

U Fondu se obavljaju poslovi utvrđeni zakonom i ovim statutom.

Član 10.

U Fondu se obezbeđuje sprovođenje penzijskog i invalidskog osiguranja i stvaraju organizacioni, materijalni i drugi uslovi za funkcionisanje sistema penzijskog i invalidskog osiguranja, za redovno ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.
U Fondu se prati i analizira sistem penzijskog i invalidskog osiguranja i daju inicijative za unapređenje i razvoj sistema penzijskog i invalidskog osiguranja.

III. ORGANI FONDA

Član 11.

Organi Fonda su: Upravni odbor Fonda, Nadzorni odbor Fonda i direktor Fonda.

1. Upravni odbor Fonda

Član 12.

Upravni odbor Fonda vodi poslovnu politiku Fonda radi obezbeđivanja sredstava za funkcionisanje sistema penzijskog i invalidskog osiguranja.
Upravni odbor Fonda pored poslova utvrđenih Zakonom, obavlja i sledeće poslove:
1) usvaja izveštaj o poslovanju Fonda;
2) odlučuje o ulaganju sredstava Fonda, pod uslovom da su izmirene obaveze za namene određene zakonom, radi ostvarivanja dobiti;
3) odlučuje o poveravanju upravnih, analitičkih, finansijskih, administrativnih, tehničkih i drugih poslova drugim fondovima, odnosno organizacijama, kao i o obavljanju tih poslova za druge fondove, odnosno organizacije;
4) donosi poslovnik o svom radu;
5) predlaže akt o utvrđivanju profesionalnih bolesti, telesnih oštećenja i poslova na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem;
6) obavlja i druge poslove u skladu sa zakonom, statutom i drugim opštim aktima Fonda.

Član 13.

Upravni odbor Fonda pokreće inicijativu za imenovanje članova Upravnog odbora Fonda, najkasnije tri meseca pre isteka njihovog mandata.

Član 14.

Članu Upravnog odbora Fonda prestaje mandat i pre isteka vremena za koje je imenovan, gubitkom svojstva osiguranika, poslodavca, odnosno korisnika prava, ostavkom, odnosno razrešenjem.
U slučaju prestanka mandata članu Upravnog odbora Fonda pre isteka vremena za koje je imenovan, imenuje se novi član čiji mandat traje onoliko vremena koliko bi trajao mandat člana na čije mesto se imenuje.

Član 15.

Predsednik Upravnog odbora Fonda:
1) predstavlja Upravni odbor Fonda;
2) saziva sednice Upravnog odbora Fonda, predlaže dnevni red i predsedava tim sednicama;
3) pokreće raspravu o određenim pitanjima iz delokruga Upravnog odbora Fonda;
4) potpisuje akta koja donosi Upravni odbor Fonda;
5) obavlja i druge poslove u skladu sa zakonom i ovim statutom.

Član 16.

Predsednik Upravnog odbora Fonda ima zamenika.
Zamenik predsednika Upravnog odbora Fonda pomaže predsedniku Upravnog odbora Fonda u radu, vrši u dogovoru sa njim poslove iz delokruga predsednika i zamenjuje ga za vreme njegove sprečenosti.

Član 17.

Upravni odbor Fonda radi kada sednici prisustvuje dve trećine od ukupnog broja članova Upravnog odbora Fonda.
Upravni odbor Fonda donosi odluke većinom glasova ukupnog broja članova Upravnog odbora Fonda.

2. Nadzorni odbor Fonda

Član 18.

Nadzorni odbor Fonda obavlja poslove utvrđene Zakonom.

Član 19.

Nadzorni odbor Fonda pokreće inicijativu za imenovanje članova Nadzornog odbora Fonda, najkasnije tri meseca pre isteka njihovog mandata.

Član 20.

Članu Nadzornog odbora Fonda, prestaje mandat i pre isteka vremena na koje je imenovan gubitkom svojstva osiguranika, poslodavaca, odnosno korisnika prava, ostavkom, odnosno razrešenjem.
U slučaju prestanka mandata članu Nadzornog odbora Fonda pre isteka vremena za koje je imenovan, imenuje se novi član čiji mandat traje onoliko vremena koliko bi trajao mandat člana na čije mesto se imenuje.

Član 21.

Nadzorni odbor Fonda radi kada sednici prisustvuje dve trećine od ukupnog broja