Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 160. stav 1. tačka 1) Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 34/2003),
Upravni odbor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje poljoprivrednika, na sednici održanoj 19. juna 2003. godine, doneo je

STATUT

REPUBLIČKOG FONDA ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANjE POLjOPRIVREDNIKA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 75/03, 79/03, 21/05 i 8/2006)

IOSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim statutom se bliže uređuje delokrug, osnove organizacije i način poslovanja Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje poljoprivrednika (u daljem tekstu: Fond), organi Fonda, delokrug i način njihovog rada, osnove interne kontrole finansijskog poslovanja Fonda i druga pitanja od značaja za rad Fonda.

Član 2

Fond je pravno lice koje ima status organizacije za obavezno socijalno osiguranje, sa pravima i obavezama utvrđenim zakonom i ovim statutom i upisuje se u sudski registar.
Fond je nosilac svih prava, obaveza i odgovornosti u pravnom prometu na sredstvima kojim raspolaže.

Član 3

Sedište Fonda je u Beogradu, Bulevar umetnosti broj 10.

Član 4

Rad Fonda je javan.
Javnost rada Fonda obezbeđuje se na način utvrđenim ovim statutom.

Član 5

Fond ima pečat i štambilj.

Član 6

Pečat Fonda ima oblik kruga prečnika 32 mm, u čijoj je sredini grb Republike Srbije.
Pečat Fonda sadrži tekst: "Republika Srbija - Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje poljoprivrednika - Beograd".
Pečat Fonda koji se koristi u organizacionim jedinicama Fonda, pored teksta iz stava 2 ovog člana, sadrži naziv i sedište organizacione jedinice.
Tekst pečata Fonda ispisuje se na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom.

Član 7

Štambilj Fonda je pravougaonog oblika dimenzija 60 dž 30 mm i sadrži tekst: "Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje poljoprivrednika - Beograd" i rubrike za upis datuma prijema akta, organizacione jedinice, broja pod kojim će se akt zavesti i broja priloga uz akt.
Odredbe člana 6 st. 3 i 4 ovog statuta odnose se i na štambilj Fonda, kao i na štambilje koji se koriste u organizacionim jedinicama.

Član 8

Na području organizacione jedinice na kome je, u skladu sa zakonom, u službenoj upotrebi i jezik nacionalnih manjina, pečat, odnosno štambilj, pored teksta iz člana 6 odnosno člana 7 ovog statuta, sadrže i isti tekst na tom jeziku i pismu.

IIDELOKRUG RADA FONDA

Član 9

U Fondu se, pored poslova utvrđenih zakonom, obavljaju i poslovi utvrđivanja doprinosa u slučajevima kada se svojstvo osiguranika utvrđuje po isteku rokova određenih za podnošenje prijava na osiguranje, ili iz drugih razloga, u skladu sa zakonom i opštim aktom Fonda.

Član 10

U Fondu se, u cilju sprovođenja sistema penzijskog i invalidskog osiguranja poljoprivrednika stvaraju materijalni, organizacioni, kadrovski i drugi uslovi za funkcionisanje, razvoj i unapređenje ovog sistema.

IIIOSNOVE ORGANIZACIJE I ORGANI FONDA

1. Osnove organizacije Fonda

Član 11

Radi obezbeđivanja zakonitog, neposrednog, efikasnog i racionalnog ostvarivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja i obavljanja poslova sprovođenja osiguranja, u Fondu se, u skladu sa zakonom i opštim aktima Fonda, obrazuju sektori kao funkcionalne organizacione jedinice, Pokrajinski fond i filijale kao teritorijalne organizacione jedinice.
Organizacija i nadležnost organizacionih jedinica iz stava 1 ovog člana bliže se uređuju opštim aktom o organizaciji Fonda.

Član 12

Fond može, u celini ili delimično, poveriti drugom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, odnosno drugoj organizaciji (udaljem tekstu: organizacija) da, u ime i za račun Fonda, obavlja poslove utvrđene zakonom, ovim statutom i aktom o organizaciji Fonda.
Organizacija iz stava 1 ovog člana dužna je da te poslove obavlja u skladu sa zakonom, ovim statutom, uputstvima i drugim opštim aktima Fonda.
Međusobni odnosi između Fonda i organizacije regulišu se ugovorom.
U Fondu se ne obrazuju sektori i filijale a u Pokrajinskom fondu se sistematizuju samo poslovi direktora Pokrajinskog fonda, ukoliko Fond poveri obavljanje poslova drugom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, odnosno drugoj organizaciji u smislu stava 1. ovog člana.

2. Organi Fonda

Član 13

Organi fonda su:
- Upravni odbor,
- Nadzorni odbor,
- direktor Fonda.

Upravni odbor

Član 14

Upravni odbor, pored poslova utvrđenih zakonom, obavlja i sledeće poslove:
1) donosi akt o obrazovanju i načinu rada organa veštačenja;
2) donosi odluku o načinu utvrđivanja doprinosa kada se svojstvo osiguranika utvrđuje po isteku rokova određenih za podnošenje prijava na osiguranje, odnosno kada doprinos nije utvrđen i naplaćen od strane organa nadležnog za poslove javnih prihoda;
3) odlučuje o poveravanju upravnih, analitičkih, finansijskih, administrativnih, tehničkih i drugih poslova drugim organima, odnosno organizacijama, kao i o obavljanju tih poslova za druge organe, odnosno organizacije;
4) predlaže akt o utvrđivanju telesnih oštećenja;
5) usvaja izveštaj o poslovanju Fonda;
6) donosi poslovnik o radu;
6a) daje saglasnost na opšte akte direktora Fonda kojima se uređuju prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih po osnovu rada;
6b) donosi odluku o korišćenju sredstava za društveni standard penzionera i
7) odlučuje o drugim pitanjima u skladu sa ovim statutom i drugim opštim aktima Fonda.

Član 15

Odluku o pokretanju inicijative za imenovanje članova Upravnog odbora, donosi Upravni odbor, najkasnije tri meseca pre isteka njihovog mandata.

Član 16

Članu Upravnog odbora prestaje mandat i pre isteka vremena za koje je imenovan, gubitkom svojstva osiguranika, odnosno korisnika prava, ostavkom, odnosno razrešenjem.
U slučaju iz stava 1 ovog člana, imenuje se novi član Upravnog odbora, čiji mandat traje onoliko vremena koliko bi trajao mandat člana na čije mesto se imenuje.

Član 17

Predsednik Upravnog odbora:
1) predstavlja Upravni odbor;
2) saziva sednice Upravnog odbora, predlaže dnevni red i predsedava tim sednicama;
3) pokreće raspravu o određenim pitanjima iz delokruga Upravnog odbora;
4) potpisuje akte koje donosi Upravni odbor i
5) obavlja i druge poslove u skladu sa zakonom i ovim statutom.

Član 18

Predsednik Upravnog odbora ima zamenika.
Zamenik predsednika Upravnog odbora obavlja poslove iz delokruga rada predsednika, u dogovoru sa njim, i zamenjuje ga za vreme njegove sprečenosti.

Član 19

Za rad Upravnog odbora neophodno je da sednici prisustvuje najmanje dve trećine od ukupnog broja članova Upravnog odbora.
Upravni odbor donosi odluke većinom glasova ukupnog broja članova Upravnog odbora.

Radna tela Upravnog odbora

Član 19a

Upravni odbor može obrazovati komisije i druga radna tela radi pripremanja predloga odluka i opštih akata iz njegove nadležnosti.
Komisije i druga radna tela mogu biti stalnog i privremenog karaktera i čine ih članovi Upravnog odbora, a po potrebi za članove mogu biti imenovana i druga lica.

Nadzorni odbor

Član 20

Odluku o pokretanju inicijative za imenovanje članova Nadzornog odbora, donosi Nadzorni odbor, najkasnije tri meseca pre isteka mandata njegovih članova.

Član 21

Članu Nadzornog odbora prestaje mandat i pre isteka vremena za koje je imenovan gubitkom svojstva osiguranika, odnosno korisnika prava, ostavkom ili razrešenjem.
U slučaju iz stava 1 ovog člana, imenuje se novi član Nadzornog odbora, čiji mandat traje onoliko vremena koliko bi trajao mandat člana na čije mesto se imenuje.

Član 22

Predsednik