hor001


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


hor002
Na osnovu člana 14, a saglasno članu 20. Zakona o privrednim komorama ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 65/2001),
Skupština Privredne komore Srbije, na sednici održanoj 25. jula 2002. godine, donosi

STATUT

PRIVREDNE KOMORE SRBIJE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 45 od 2. avgusta 2002, 107/03, 44/05, 29/09, 35/11, 46/11, 103/11, 3/13, 32/13, 2/14)

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Privredna komora Srbije (u daljem tekstu: Komora) je interesna, samostalna i poslovno-stručna organizacija preduzeća, preduzetnika i drugih oblika organizovanja koji obavljaju privrednu delatnost na teritoriji Republike Srbije i koje povezuje zajednički poslovni interes.
Komora, kao deo jedinstvenog povezivanja privrednih subjekata, učestvuje u ostvarivanju i obezbeđivanju zajedničkih interesa važnih za privredu Republike i za pospešivanje poslova svojih članova.

Član 2.

Naziv Komore je: Privredna komora Srbije.
Sedište Komore je u Beogradu, Ulica Resavska broj 13-15.
Pri poslovanju sa inostranstvom kao ime Komore se upotrebljava:Chamber of Commerce and Industry of Serbia.

Član 3.

Komora ima svojstvo pravnog lica sa pravima, obavezama i odgovornostima utvrđenim zakonom i ovim statutom.

Član 4.

Komora ima pečat okruglog oblika na kojem su ispisani naziv i sedište Komore ćirilicom i latinicom u koncentričnim krugovima.
Ako Komora ima više pečata, obavezno se unose njihovi brojevi. Pečati nose oznake rimskih brojeva.
Komora ima znak (logotip) čiji sadržaj i oblik utvrđuje Upravni odbor Komore.

II. SISTEM PRIVREDNIH KOMORA U REPUBLICI SRBIJI

Član 5.

Privredne komore u Republici Srbiji rade i deluju u okviru jedinstvenog komorskog sistema.
Jedinstveni komorski sistem u Republici čine: Privredna komora Srbije, Privredna komora Vojvodine, Privredna komora Kosova i Metohije, Privredna komora Beograda i regionalne privredne komore sa sedištem u: Valjevu, Zaječaru, Zrenjaninu, Kikindi, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu, Nišu, Novom Sadu, Pančevu, Požarevcu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici i Užicu.
Jedinstvo komorskog sistema obezbeđuje se:
1. Sporazumom o saradnji privrednih komora u Republici Srbiji (u daljem tekstu: Sporazum);
2. odredbama ovog statuta, i
3. aktima i odlukama donetim u skladu sa zakonom, Sporazumom i ovim statutom.

III. SARADNjA IZMEĐU PRIVREDNIH KOMORA

1. Saradnja sa pokrajinskim privrednim komorama, Privrednom komorom Beograda i regionalnim privrednim komorama u Republici Srbiji

Član 6.

Sa ciljem ostvarivanja i zaštite zajedničkih interesa i interesa svojih članova, Komora sarađuje sa pokrajinskim privrednim komorama, Privrednom komorom Beograda i regionalnim privrednim komorama u Republici Srbiji.
Zaštita zajedničkih interesa članova komora ostvariće se jedinstvenim nastupom ukupnog komorskog sistema prema državnim organima, organima lokalne samouprave, sindikatima, udruženjima poslodavaca, strukovnim asocijacijama i drugim institucijama.
Osnovi saradnje zasnivaju se na zakonu i Sporazumu.
2. Saradnja sa privrednim komorama i privrednim asocijacijama drugih zemalja

Član 7.

Komora izražava i zastupa zajedničke interese svojih članova u saradnji sa privrednim komorama i privrednim asocijacijama drugih zemalja.
U ostvarivanju saradnje Komora organizuje posete svojih članova, privrednih delegacija i svojih predstavnika privrednim komorama i privrednim asocijacijama drugih zemalja.

Član 8.

Komora potpisuje sporazume o saradnji sa privrednim komorama i privrednim asocijacijama drugih zemalja.
Komora može osnovati svoja predstavništva i svoje biroe u drugim zemljama. Odluku o osnivanju donosi Upravni odbor Komore.

IV. ODNOS KOMORE I DRUGIH ORGANA I ORGANIZACIJA

Član 9.

U ostvarivanju interesa svojih članova, Komora sarađuje sa Vladom Republike Srbije, nadležnim ministarstvima, drugim državnim organima i organizacijama i organima lokalne samouprave.
Komora daje mišljenje državnim organima u vezi sa pitanjima od interesa za privredu.

1. Saradnja sa Vladom Republike Srbije

Član 10.

Komora sarađuje sa Vladom Republike Srbije po pitanjima:
1. izgradnje privrednog sistema;
2. utvrđivanja razvojne i tekuće ekonomske politike;
3. privatizacije društvenog i državnog sektora;
4. razvoja ekonomskih odnosa sa inostranstvom;
5. izgradnje privredne infrastrukture.

Član 11.

U ostvarivanju saradnje sa Vladom Republike Srbije, Komora:
1. daje inicijative za donošenje republičkih zakona i drugih propisa iz oblasti privrede i mere tekuće ekonomske politike;
2. daje mišljenje na nacrte i predloge zakona i drugih propisa u oblasti privrednog sistema, razvojne i ekonomske politike;
3. učestvuje u pripremi zakona i drugih propisa od interesa za svoje članove.

Član 12.

Komora obaveštava Vladu Republike Srbije i druge nadležne organe u Republici o pojavama i problemima u privredi i o dejstvu zakona i drugih propisa i mera koji su od interesa za pojedine privredne grane ili privredu u celini, a na način i po postupku utvrđenim Sporazumom iz člana 5. ovog statuta.

Član 13.

Komora određuje svoje predstavnike u organe i u stalna ili povremena radna tela, u skladu sa posebnim propisima, a na način i po postupku utvrđenim Sporazumom iz člana 5. ovog statuta.

2. Saradnja Komore sa organizacijama sindikata i organizacijama poslodavaca

Član 14.

Sa ciljem uspostavljanja socijalnog dijaloga, Komora ostvaruje saradnju sa organizacijama sindikata i organizacijama poslodavaca po pitanjima radno-pravnog položaja zaposlenih.

3. Saradnja sa međunarodnim organizacijama

Član 15.

Komora ostvaruje saradnju sa međunarodnim organizacijama sa ciljem unapređenja i razvoja ekonomskih odnosa sa inostranstvom.
Komora može osnovati sama ili sa drugim organizacijama stalna ili povremena tela, biroe, savete i dr., radi ostvarivanja međunarodne saradnje.
Odluku o osnivanju donosi Upravni odbor Komore.

V. ČLANOVI KOMORE

Član 16.

Članovi Komore mogu biti sva pravna i fizička lica koja obavljaju registrovanu privrednu delatnost na teritoriji Republike Srbije, i to:
1. preduzeća i drugi oblici organizovanja koji obavljaju privrednu delatnost;
2. banke i druge finansijske organizacije;
3. organizacije za osiguranje imovine i lica;
4. preduzetnici koji u vidu registrovanog zanimanja obavljaju privrednu delatnost i njihove zadruge su članovi Komore preko opštih udruženja preduzetnika;
5. zemljoradničke zadruge i drugi oblici organizovanja zemljoradnika su kolektivni članovi Komore preko Zadružnog saveza.

Član 17.

Članovi Komore mogu biti i poslovna i stručna udruženja i društva, organizacije koje obavljaju delatnost u oblastima zdravstvene, socijalne, boračke, odnosno invalidske zaštite, društvene brige o deci i drugim oblastima, kao što je socijalna sigurnost, obrazovanje, nauka, kultura, fizička kultura, kao i organizacije koje svojom delatnošću unapređuju rad i poslovanje privrednih subjekata ili su u oblastima koje su utvrđene zakonom, o čemu odluku donosi Upravni odbor Komore.

Član 17a

Članstvo u Komori za sadašnje članove ostaje postojeće (stečeno) pravo članova Komore, i oni nastavljaju da ostvaruju prava, obaveze i odgovornosti ustanovljene Zakonom, ovim statutom, opštim aktima i odlukama organa i tela Komore.

Član 17b

Novi članovi Komore pristupaju i istupaju iz članstva dostavljanjem Komori pisanog obaveštenja o pristupanju, odnosno istupanju.
Svojstvo člana Komore prestaje kada član podnese pisani zahtev za istupanje iz članstva Komore. Član Komore može podneti pisani zahtev za istupanje iz članstva Komore najkasnije šest meseci pre isteka kalendarske godine.
Svojstvo člana Komore prestaje i usled prestanka rada člana Komore ili zbog nepoštovanja akata Komore, o čemu odluku donosi Skupština Komore.
Član Komore je dužan da, pri istupanju iz članstva Komore, ispuni sve preuzete i stečene obaveze sa danom prestanka članstva.

Član 18.

Članovi Komore su jednaki u pravima, obavezama i odgovornostima u Komori.

Član 19.

Članovi Komore imaju naročito sledeća prava i obaveze:
1. da pokreću i razmatraju sva pitanja iz delatnosti Komore sa ciljem unapređenja poslovanja i razvoja;
2. da učestvuju u donošenju programa i planova rada Komore;
3. da neposredno, ili preko svojih predstavnika u organima Komore i oblicima organizovanja i rada u Komori, daju predloge, sugestije i mišljenja radi donošenja odgovarajućih odluka, zaključaka i dr. i da traže intervenciju radi zaštite interesa privrede, odnosno određene grupacije ili delatnosti privrede;
4. da iniciraju i predlažu osnivanje odgovarajućih oblika organizovanja i rada u Komori;
5. da koriste poslovne i druge informacije kojima raspolaže Komora;
6. da koriste

hor002